Έτσι όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση της νέας δέσμης μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας υπογράφηκαν 151 αιτήσεις ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο ενώ το επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν δυο νέοι κύκλοι υποβολής αιτήσεων στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου με προϋπολογισμό 150 εκατ. ευρώ για τον νέο κύκλο που αφορά στις μικρές επιχειρήσεις και 350 εκατ ευρώ για τον νέο κύκλο του προγράμματος για τη γενική επιχειρηματικότητα.
Το όλο εγχείρημα πάντως μένει να φανεί εάν θα είναι αποτελεσματικό καθώς θα πρέπει τα σχέδια να είναι επαρκώς τεκμηριωμένα και σε στέρεες βάσεις και όχι με βιαστικό τρόπο ενταγμένα.
«Μπαίνουμε στη δύσκολη και ανηφορική φάση της αντιμετώπισης της κρίσης, λόγω των οικονομικών συνεπειών και θα πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή» τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι, το υπουργείο προχώρησε στην αύξηση παραγωγής υγειονομικών υλικών, ενώ ταυτόχρονα δίνει έμφαση στα επιδοτούμενα δανειοδοτικά εργαλεία για τη ρευστότητα των επιχειρήσεων «δημιουργώντας ένα ισχυρό πλέγμα οικονομικής δραστηριότητας».
Σε σχέση με το πρόγραμμα για κεφάλαια κίνησης από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από την Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΤΕΠΙΧΙΙ) που έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις λόγω του γεγονότος ότι απαιτεί εγγυήσεις από τους δανειολήπτες αλλά και υψηλό επιτόκιο (μέχρι 8%) ο υπουργός Ανάπτυξης είπε ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 8.336 αιτήσεις προς τις τράπεζες για κεφάλαια κίνησης από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από την Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΤΕΠΙΧΙΙ) και έχουν δεσμευθεί κεφάλαια ύψους περίπου 1,3 δις ευρώ προς παροχή ρευστότητας. Πάντως νωρίτερα μιλώντας στον Αντ1 ο Άδωνις Γεωργιάδης είπε ότι το θέμα των εγγυήσεων θα εξεταστεί αν και βέβαια τα εν λόγω δάνεια με βάση το πλαίσιο λειτουργίας του ΤΕΠΙΧ πάντα προϋποθέτουν εγγυήσεις του λήπτη.
Στο μεταξύ, μέχρι τα μέσα Μαΐου αναμένεται να ενεργοποιηθεί δεύτερο πρόγραμμα για παροχή κεφαλαίου κίνησης με εγγύηση του 80% του δανείου από το δημόσιο. Το ύψος του δανείου θα φτάνει μέχρι το 25% του τζίρου των επιχειρήσεων ενώ θα προβλέπεται επίσης δέσμευση για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας μέχρι το τέλος του χρόνου. Όπως εξήγησε ο υπουργός το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα αφορά και επιχειρήσεις που απασχολούν περισσότερους από 250 εργαζόμενους.
Όπως ανέφερε ο υπουργός «σε αυτή τη νέα φάση η οποία θα διαρκέσει μακρό χρονικό διάστημα πρέπει να οπλιστούμε με υπομονή, αποφασιστικότητα και εργατικότητα για να περάσουμε απέναντι». Και συμπλήρωσε «το υπουργείο Ανάπτυξης έχει προετοιμάσει οικονομικά εργαλεία τώρα που η οικονομία μας αρχίζει να ανοίγει και να κάνει τα πρώτα ξανά δειλά βήματα, φυσικά πάντα υπό τις προϋποθέσεις τους κανόνες που η υγειονομική κρίση επιβάλει και που καθιστούν την οικονομική δραστηριότητα έτι περαιτέρω δύσκολη».
Επίσης παρουσίασε τα 4 εργαλεία για τη στήριξη των επιχειρήσεων κατά τη φάση της επανεκκίνησης. Πιο συγκεκριμένα:
1. Τέθηκε σε κυκλοφορία, μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η παροχή κεφαλαίου κίνησης έως 500.000 ευρώ σε ενήμερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με μόνη δέσμευση να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας έως το Δεκέμβριο του 2020. Μέσα στις τρεις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας του προϊόντος έχουν κατατεθεί στις τράπεζες 8.336 αιτήσεις δανείων από ΜμΕ ενώ έχουν δεσμευθεί από τις Τράπεζες προς εκταμίευση 1.286.815 ευρώ για την παροχή ρευστότητας. Το πρόγραμμα συνεχίζεται μέχρι εξαντλήσεων των πόρων, ενώ όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης θα βρεθούν επιπλέον πόροι αν χρειασθεί.
2. Στις πρώτες ημέρες του Μαΐου, το αργότερο έως τα μέσα Μαΐου, θα τεθεί σε κυκλοφορία το δεύτερο εργαλείο το οποίο έχει σχεδιαστεί με την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα. Αφορά την παροχή κεφαλαίου κίνησης εγγυημένου στο ποσοστό του δανείου κατά 80% για το 25% του ετήσιου τζίρου ή το διπλάσιο της ετήσιας μισθοδοσίας σε κάθε επιχειρήσεις όχι μόνο ΜμΕ αλλά και σε μεγάλες. Για το συγκεκριμένο πρόγραμμα το υπουργείο Ανάπτυξης έλαβε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την έγκριση για αύξηση του προϋπολογισμού κατά 200 εκατ. ευρώ έτσι ώστε το κόστος δανεισμού για τις επιχειρήσεις που θα συμμετάσχουν στο εν λόγω πρόγραμμα να είναι ακόμη χαμηλότερο απ’ ότι αρχικά είχε υπολογιστεί. Η δέσμευση και για αυτό το πρόγραμμα είναι η διατήρηση των θέσεων εργασίας
3. Στην ειδική πλατφόρμα που συστάθηκε με τη ΜΟΔ για να μπορούν οι επιχειρήσεις να κάνουν αίτηση για να λάβουν επιδότηση του επιτοκίου των επιχειρηματικών δανείων για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο, με δυνατότητα επέκτασης και για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, έχουν εγκριθεί 5.205 αιτήσεις που αφορούν σε 93.379 εργαζομένους και είναι σε φάση επεξεργασίας 25.000 αιτήσεις επιχειρήσεων που απασχολούν πάνω από 600.000 εργαζομένους.
4. Εν μέσω των ημερών καραντίνας οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης εξέδωσαν 151 αποφάσεις εντάξεως και στα δύο προγράμματα του αναπτυξιακού νόμο. Παράλληλα, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, έχει ήδη σταλεί για υπογραφή στον κ. Σκυλακάκη η έναρξη δύο νέων κύκλων στον αναπτυξιακό νόμο, για τις μικρές επιχειρήσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ και 350 εκατ. ευρώ για τη γενική επιχειρηματικότητα. Παράλληλα το υπουργείο βρίσκεται σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να επεκτείνει το πρόγραμμα των φορολογικών ελαφρύνσεων και επιδοτήσεων των δύο διαφορετικών πεδίων του Αναπτυξιακού Νόμου για τον πρώτο κύκλο από τα 150 εκατ. ευρώ στο 1 δις. ευρώ και για το δεύτερο από τα 350 εκατ. ευρώ στο 1 δις ευρώ.
Με τα ποσά αυτά, όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, «θα μπορέσουμε να καλύψουμε το σύνολο όλων των αιτήσεων που έχουν καταθέσει οι ιδιωτικές επιχειρήσεις προς έγκριση και υπαγωγή τους στον αναπτυξιακό νόμο, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα και τα κίνητρα να υλοποιήσουν ταχύτερα τα επιχειρηματικά σχέδια και να καλύψουμε σε ένα βαθμό τη διαφαινόμενη ύφεση».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr