Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει στην ανάλυση του συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας κατά περίπου 9% το 2020, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της πανδημίας, ενώ περιμένει ανάκαμψη των ρυθμών ανάκαμψης το 2021. Παράλληλα, ο S&P σημειώνει ότι οι ελληνικές αρχές έχουν πετύχει πρώιμες νίκες στη σταθεροποίηση των κρουσμάτων και των θυμάτων της Covid-19.
Ακόμη, εκτιμά ότι η κυβέρνηση έχει επαρκή «μαξιλάρια» για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις στην οικονομία και τον προϋπολογισμό από την κρίση, στηρίζοντας το ελληνικό αξιόχρεο. Ως εκ τούτου, διατηρεί την αξιολόγηση ΒΒ-. Σημειώνει παράλληλα ότι λόγω της αβεβαιότητας για τη διάρκεια της πανδημίας και την συνεπαγόμενη οικονομική κρίση και τον πλήρη αντίκτυπο τους στην οικονομία, αναθεωρεί το outlook της Ελλάδας σε σταθερό από θετικό.
Υπενθυμίζεται ότι η Standard & Poor’s είχε αναβαθμίσει το ελληνικό αξιόχρεο στο ΒΒ- από Β+ τον Οκτώβριο, τρεις βαθμίδες κάτω από τον επιθυμητό στόχο με προοπτικές θετικές.
Από χθες Πέμπτη, η Fitch κατατάσσει την Ελλάδα επίσης τρεις βαθμίδες κάτω του BB- με σταθερές προοπτικές. Η Moody’s τέσσερις βαθμίδες κάτω του investment grade και σταθερές προοπτικές. Επόμενος προγραμματισμένος χρησμός για την ελληνική οικονομία αναμένεται από τη Moody's στις 8 Μαΐου. Παράλληλα, η JP Morgan προχώρησε σε επιθετική μείωση των τιμών - στόχων των ελληνικών τραπεζών, καθώς αναμένει σημαντικό πλήγμα στην κερδοφορία τους λόγω της πανδημίας.
Συνολικά μέσα στο 2020 ακολουθούν οι παρακάτω αξιολογήσεις της Ελλάδας από πέντε οίκους πιστοληπτικής διαβάθμισης: Moody’s: 8 Μαΐου και 6 Νοεμβρίου, Standard & Poor’s: 23 Οκτωβρίου, Fitch: 24 Ιουλίου DBRS: 23 Οκτωβρίου και Scope: 17 Ιουνίου και 4 Δεκεμβρίου.
Διαβάστε επίσης:
DBRS: Υποβάθμισε σε σταθερό το outlook της ελληνικής οικονομίας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr