Τα ταμειακά διαθέσιμα αναλύονται ως εξής:
-Σε 15,7 δισεκατομμύρια ευρώ, που αποτελείται, κυρίως, από την τελευταία εκταμίευση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας προς τη χώρα και τα υπερ- πλεονάσματα της προηγούμενης περιόδου.
-Σε 10,7 δισεκατομμύρια ευρώ, που είναι τα διαθέσιμα των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, που τηρούνται σε εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος.
- Σε 10,2 δισεκατομμύρια ευρώ, που είναι τα ταμειακά διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης.
Ασκώντας κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε “τα ταμειακά διαθέσιμα Κράτους και Φορέων Γενικής Κυβέρνησης υπήρχαν και υπάρχουν. Δεν τα ανακάλυψε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τα διαθέσιμα αυτά αυξάνουν ή μειώνονται ανάλογα με τις εκδόσεις νέου χρέους που κάνει το Κράτος, όπως είναι η πρόσφατη επιτυχής έκδοση 7ετούς ομολόγου του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς και ανάλογα με την εξυπηρέτηση του χρέους, με το ύψος των Εντόκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου και με την αποπληρωμή του δανείου από το ΔΝΤ”.
Συνέχισε λέγοντας: άλλο «ειδικός λογαριασμός αποθεματικού» και άλλο ταμειακά διαθέσιμα της Κεντρικής Διοίκησης και των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Όλα μαζί αυτά τα ποσά συνθέτουν το συνολικό «ταμείο» της χώρας. Η διαφορά όμως αυτών είναι ότι η χρήση του «ειδικού λογαριασμού» γίνεται μόνο με αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις, που επιβλήθηκαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Εξαπολύοντας βέλη στην αξιωματική αντιπολίτευση είπε “μας κατηγορεί ότι τα μέχρι σήμερα μέτρα που έχουμε λάβει, δεν είναι αρκετά και ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε, εμπροσθοβαρώς, μεγαλύτερο μέρος – αν όχι το σύνολο – των ταμειακών διαθεσίμων. Την ίδια στιγμή, μας κατηγορεί ότι μειώνουμε τα ταμειακά διαθέσιμα. Τελικά τι ακριβώς προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ; Την εξάντληση των διαθεσίμων ή την διατήρησή τους, τουλάχιστον σε ικανοποιητικό βαθμό;Δεν γίνεται και το ένα και το άλλο”.
Μιλώντας στην Ολομέλεια ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ακόμα:
-Τα repos, από 8,6 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2014, διαμορφώθηκαν στα 19,2 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο του 2019. Σήμερα είναι στα 33,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
-Τα συνολικά ταμειακά διαθέσιμα Κράτους και Φορέων Γενικής Κυβέρνησης, από 16 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2014, διαμορφώθηκαν στα 27 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο του 2019, χωρίς τον ειδικό Λογαριασμό. Σήμερα είναι στα 21 δισεκατομμύρια ευρώ. Για να επισημάνει πως “η μικρή μείωση σε αυτά οφείλεται στην κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου, όπως είναι: η πρόωρη εξόφληση μέρους των δανείωντου Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ( το Νοέμβριο του 2019) και η σταδιακή μείωση Εντόκων Γραμματίων Ελληνικού Δημοσίου ( από τον Σεπτέμβριο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2020), η μερική ενίσχυση του τακτικού αποθεματικού του Υπουργείου Οικονομικών για να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορωνοϊού.
-Η αποτίμηση της συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στις συστημικές τράπεζες, από 11,6 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2014 σε 1,6 δισεκατομμύρια ευρώ τον Ιούνιο του 2019.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr