Στο πλαίσιο αυτό η αγορά αναμένει τόσο κινήσεις στο μέτωπο των άμεσων ενισχύσεων και μείωσης φόρων ώστε να τονωθεί η ζήτηση αλλά και η προσφορά που ήδη πλήττεται, αλλά και ο εξορθολογισμός σε όψεις δημόσιας πολιτικής που ήδη προ πανδημίας είχαν απασχολήσει την αγορά κι όπου είχαν προγραμματιστεί δράσεις.
Είναι ενδεικτικό ότι ο κλάδος της εστίασης, του τουρισμού του εμπορίου και της μεταποίησης και της βιομηχανίας που αποτελούν βασικούς για το ΑΕΠ αναμένουν να υπάρξουν άμεσα λύσεις και μέτρα στήριξης από την Πολιτεία που να διασφαλίζουν τη ρευστότητα και τη βιωσιμότητα επιχειρήσεων και εργαζομένων, όταν η οικονομία μπει στη φάση της επανεκκίνησης.
Σημειώνεται ότι προ πανδημίας, ήδη, από τις αρχές του 2019, είχε ξεκινήσει μια διαδικασία απομείωσης των φόρων, αλλά και δράσεων για τη βιομηχανία με αιχμή τα ενεργειακά, ή αποτροπής φαινομένων που «μάτωναν» τα δημόσια οικονομικά όπως το λαθρεμπόριο .
Μάλιστα όπως ανέφεραν πληροφορίες το σχετικό νομοσχέδιο ήταν έτοιμο προς κατάθεση από το Μάρτη και άρα με την επάνοδο σε φάση κανονικότητας είναι, προφανώς, από τις δράσεις που μπορούν να δώσουν ανάσα στο δημόσιο ταμείο, που αναζητά εν μέσω ύφεσης έσοδα. Σημειώνεται ότι μόνο π.χ. μόνο στην αγορά των αλκοολούχων ποτών όπου οι επιπτώσεις της δραματικής φορολόγησης που υπέστη τα χρόνια της κρίσης (αύξηση κατά 125% στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης -ΕΦΚ και κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες αύξηση στον συντελεστή ΦΠΑ) το λαθρεμπόριο εκτινάχθηκε απειλώντας τη βιωσιμότητα του κλάδου. Ενός κλάδου που συμβάλλει 1,5 δισ. στο ΑΕΠ της χώρας, που στηρίζει σταθερά την απασχόληση (συνολικά 32.000 θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης) και αποτελεί σημαντικό κομμάτι της φιλοξενίας, της παράδοσης και του τουριστικού προϊόντος της χώρας, δίνοντας μεγάλη ώθηση στους κλάδους της παραγωγής, της εστίασης και του εμπορίου, ιδίως στην περιφέρεια.
Άμεση στήριξη
Παράλληλα δράσεις με το πλαίσιο ανοικτού και δίκαιου ανταγωνισμού μακρά από λογικές παραβατικότητας όπως του λαθρεμπορίου αναμένονται και δράσεις στήριξης των επιχειρήσεων αναμένονται. Ενδεικτικές είναι οι προτάσεις που κατέθεσαν φορείς όπως η ΓΣΕΒΕΕ αλλά και ο ΣΕΒ. Αξιοσημείωτη είναι και η παρέμβαση του Αντώνη Παπαδεράκη, Αντιπεριφερειάρχη στον τομέα Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου, Καινοτομίας και Κοινωνικής Οικονομίας στην Κρήτη που έχει δεχτεί απανωτά πλήγματα στην οικονομία της (Thomas Cook, Πτώση τιμής ελαιολάδου, Πανδημία) που ανέρχονται σε πολλά δισεκ.
Ο κ. Παπαδεράκης μιλώντας στο Reporter.gr προτείνει μεταξύ άλλων την ενίσχυση και η γρήγορη απορρόφηση του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων και την υλοποίησης των επενδυτικών δράσεων του ΕΣΠΑ με τις αναγκαίες τροποποιήσεις σε κανονισμούς και διαδικασίες, την κρατική κάλυψη μεγάλου ποσοστού του μισθολογικού κόστους αλλά και του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων σε επιχειρήσεις με παράλληλη στήριξη του ατομικού εισοδήματος ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρηματιών που πλήττονται, την άμεση ενεργοποίηση εργαλείων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων με μικροπιστώσεις (microfinance) μέσω της Αναπτυξιακής τράπεζας ,και τη τραπεζική δανειοδότηση με κρατική εγγύηση για κεφάλαια κίνησης αναλόγως του τζίρου, με περίοδο χάριτος και επιδοτούμενο- μηδενικό επιτόκιο, την ουσιαστική ρύθμιση για τους κομιστές. Επίσης σημειώνει την αναπροσαρμογή της αναπτυξιακής στρατηγικής μας σε επίπεδο χώρας, αλλά και Περιφέρειας, με στόχο την οικοδόμηση ενός νέου βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου το οποίο θα υπηρετεί τους παγκόσμιους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης με πολλαπλούς αναπτυξιακούς τομείς και άμβλυνση των ανισοτήτων. Πυρήνας του μοντέλου αυτού είναι η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η προστασία των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας με ριζική αναθεώρηση παραγωγικής διαδικασίας και ιδιαίτερα του αγροτικού τομέα με στόχο τη διασφάλιση της παγκόσμιας διατροφικής επάρκειας σε συνθήκες αυξημένης βιοασφάλειας.
Μείωση φόρων
Στον κόσμο των επιχειρήσεων υπάρχει μια συντονισμένη παρέμβαση για την ανάγκη μείωση της φορολογίας. Έτσι την προσωρινή μείωση της φορολογίας και ειδικά του ΦΠΑ πρότεινε ο πρόεδρος τους ΣΕΒ Θεόδωρος Φέσσας, στην συζήτηση του Delphi Economic Forum με τίτλο «οι επιχειρήσεις απέναντι στην αβεβαιότητα» που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης.
«Σε περίοδο κρίσης οι φόροι προσωρινά μπορούν να μειωθούν, ακόμη και μια προσωρινή μείωση του ΦΠΑ μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση και αναλογικά τα δημόσια έσοδα” δήλωσε ο κ. Φέσσας προσθέτοντας είναι υπέρμαχος της μείωσης των φόρων σεβόμενος πάντα το δημοσιονομικό περιθώριο «Είμαστε πεπεισμένοι ότι η μείωση της φορολογίας μπορεί να φέρει μεγαλύτερα ποσά στη φορολογική αρχή, αν ταυτόχρονα βέβαια ελέγχονται οι συναλλαγές. Είναι σημαντικό να παταχθεί η φοροδιαφυγή», σημείωσε ακόμη ο πρόεδρος του ΣΕΒ.
Ο πρόεδρος του ΣΕΒ αντηχώντας και τις απόψεις του υπόλοιπου πάνελ ζήτησε από την κυβέρνηση να επιδοτήσει την εργασία και όχι την ανεργία. «Είναι μια τάση που κυριαρχεί σε όλη την Ευρώπη. Το κράτος βοηθά την επιχείρηση να συντηρήσει τον εργαζόμενο καλύπτοντας ένα ποσοστό του μισθού και ο εργαζόμενος παραμένει έτοιμος για εργασία. Είναι πανευρωπαϊκός κανόνας», τόνισε.
Ήδη, επίσης, προτείνεται από το Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή σε 6% και του συνόλου του ΦΠΑ της εστίασης στο 13% έως το τέλος του έτους ως τονωτική ένεση στην ευρύτερη βιομηχανία της εστίασης/ ψυχαγωγίας.
«Το αρχικο crisis management ήταν σωστό. Από εδώ και πέρα πρέπει να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα. Την ανασυγκρότηση. Για τις επιχειρήσεις πρέπει να γίνει πλάνο της επόμενης μέρας σε βάθος 1,5 χρόνου έως το τέλος του 2021», σημείωσε στην ίδια συζήτηση ο επικεφαλής της ΣΑΝΗ - IKOS Ανδρέας Ανδρεάδης.
Ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος της Chipita τόνισε στην ίδια συζήτηση ότι χρειάζονται μέτρα – σοκ, όχι παρεμβάσεις σε βάθος χρόνου». Ακόμα είπε πως πρέπει να υπάρξει επιτάχυνση αποκρατικοποιήσεων και μεταρρυθμίσεων που είχαν δρομολογηθεί προ κορονοϊού.
Κατέθεσε επίσης μία σειρά από προτάσεις για την ανασυγκρότηση της οικονομίας, οι οποίες είναι:
· Άμεσα δημόσιες επενδύσεις.
· Όχι μέτρα στη λογική του «Δεν πληρώνω» που επιβραβεύουν τους μπαταχτσήδες.
· Να καταφέρουμε να αντλήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα ευρωπαϊκά κονδύλια.
· Να στηρίξουμε την κοινωνική συνοχή. Να μη μείνει κανείς πίσω… Να μοιραστούν σωστά τα χρήματα που θα πέσουν στην αγορά.
Για τη μείωση, τέλος, της φορολογίας ο κ. Θεοδωρόπουλος εστίασε σε μια εναλλακτική οδό: «Η μείωση των φόρων μπορεί να δώσει ώθηση στις επιχειρήσεις, αλλά δεν ξέρουμε αν υπάρχει δημοσιονομικός χώρος. Εγώ προτείνω εκλογίκευση των φόρων. Χρειάζεται μείωση φορολογίας των υπαλλήλων και των στελεχών μας. Δεν είναι τόσο απαραίτητη η μείωση φορολογίας απευθείας στις επιχειρήσεις. Στον τουρισμό ίσως πρέπει να υπάρξουν πιο γενναίες αποφάσεις». «Για εμάς στον τομέα των τροφίμων, ζητάμε για ένα τρίμηνο όλα τα προϊόντα να κατέβουν ένα φορολογικό δείκτη» κατέληξε
Γιώργος Αλεξάκης
Διαβάστε επίσης:
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr