«Το πακέτο των δημοσιονομικών μέτρων που πρότειναν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα, αποτυγχάνει να πάει όσο μακριά χρειάζεται», προειδοποιεί ο διοικητής της ΤτΕ. «Το να διατηρήσεις την διαφορά ανάμεσα στο ρυθμό ανάπτυξης και το επιτόκιο σε θετικό επίπεδο είναι καθοριστικής σημασίας. Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε το "εφέ της χιονοστιβάδας" που είδαμε κατά την ελληνική κρίση» τονίζει ο κ. Στουρνάρας, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών, πριν αναλάβει τα ηνία της κεντρικής τράπεζας της χώρας το 2014. «Είτε το πούμε κορονο-ομόλογα είτε κάτι άλλο, αυτό που χρειαζόμαστε είναι κοινή δράση» προσθέτει ο Γιάννης Στουρνάρας.
«Το ΔΝΤ προβλέπει ότι συνολικά το ακαθάριστο δημόσιο χρέος της Ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά περίπου 800 δισ. ευρώ από το 2019 έως το 2020, στο 97,4% του ΑΕΠ. Πρόκειται για επίπεδα ακόμη υψηλότερα από εκείνα στα οποία είχε φτάσει κατά την κρίση χρέους. Μετά την Ελλάδα, το δεύτερο υψηλότερο χρέος θα έχει η Ιταλία, στο 155,5% του ΑΕΠ. Αρκετά ακόμη κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, θα δουν το χρέος τους να υπερβαίνει το 100% του ΑΕΠ», γράφουν οι FT.
Ο Βίτορ Γκασπάρ, διευθυντής του τμήματος δημοσιονομικών υποθέσεων του ΔΝΤ επισημαίνει στους FT ότι «οι αριθμοί σε χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία είναι λογικοί δεδομένων των αυξημένων αναγκών των κυβερνήσεων να στηρίξουν τις οικονομίες τους και πως το ίδιο συμβαίνει και σε άλλα μέρη του πλανήτη». «Πολλές εκπλήξεις είχαμε τις τελευταίες εβδομάδες. Αλλά φαίνεται ότι η ζώνη του ευρώ είναι πολύ πιο ισχυρή σήμερα από ό,τι στο παρελθόν» συμπληρώνει ο Βίτορ Γκασπάρ.
«Οι συνθήκες χρηματοδότησης και οι μακροοικονομικές συνθήκες θα είναι πιο ευνοϊκές για τις χώρες προκειμένου να εξυπηρετήσουν υψηλότερα επίπεδα χρέους από ό,τι στο παρελθόν» εκτιμά ο ίδιος.
Όπως τονίζουν οι FT, πολλοί οικονομολόγοι φοβούνται ότι «η σημερινή κρίση θα είναι πολύ πιο επώδυνη για χώρες που δεν είχαν εξ αρχής ισχυρή δημοσιονομική θέση ειδικά στον ευρωπαϊκό Νότο». «Το τρέχον σοκ μπορεί να είναι συμμετρικό. Αλλά η απάντηση σε επίπεδο πολιτικής θα είναι ασύμμετρη, καθώς δεν έχουν όλες οι χώρες τα ίδια δημοσιονομικά περιθώρια» εξηγεί ο Λορέντζο Κοντόνιο της LC Macro Advisors.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr