Εκεί η ελληνική πλευρά παρέθεσε τα επιχειρήματά της με αιχμή τη δύσκολη συγκυρία, ωστόσο είχε σφοδρή αντίδραση, δείγμα του τι σημαίνει έστω και ένα soft μνημόνιο. Κι αυτό την ώρα που η συζήτηση στο Eurogroup εκκρεμεί. Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά η πλευρά της ΕΚΤ θέλησε να αποδώσει στην Αθήνα τακτική ανεύρεσης «άλλοθι» για να καλυφθούν αβελτηρίες στην υλοποίηση δεσμεύσεων για την τακτοποίηση των ισολογισμών των τραπεζών στην κρίση του κορονοϊού.
Μάλιστα δόθηκαν συστάσεις για συνέχιση της διαδικασίας εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων με «πτωχεύσεις νοικοκυριών» μια και όπως τονίστηκε οι τράπεζες δεν μπορούν να κάνουν κοινωνική πολιτική. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο φόβος των θεσμών έγκειται στο ότι θα χρειαστεί γενναία παρέμβαση στο τραπεζικό σύστημα στο φόντο του παγώματος των διαδικασιών για τα κόκκινα δάνεια.
Πάντως για σήμερα υπάρχει νέα τηλε – συνάντηση με τους θεσμούς αν και ο φόρτος της ημέρας λόγω Eurogroup απομακρύνει ενδεχόμενες εξελίξεις. Στο μεταξύ από αύριο ξεκινά η περίοδος του Πάσχα για τους καθολικούς οπότε οι όλες συζητήσεις θα μετατεθούν.
Σημειώνεται ότι το θέμα των κόκκινων δανείων είναι προαπαιτούμενο για την εκταμίευση περίπου 640 εκατ. Ευρώ από ANFA- SMP αλλά και με το αίτημα της Αθήνας για χρήση αυτών των πόρων για επενδύσεις και όχι αποπληρωμή Χρέους.
Στο μεταξύ αίσθηση προκαλεί πρόσφατη τοποθέτηση του Αιμίλιου Αυγουλέα, ο οποίος είναι καθηγητής τραπεζικού δικαίου και χρηματοοικονομικών, αλλά και μέλος στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής. Ο κ. Αυγουλέας τόνισε ότι για την ανακούφιση των δανειοληπτών και στην Ελλάδα, των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το σταμάτημα πλειστηριασμών, υπάρχει σημαντική πρωτοβουλία από το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής που πέρασε στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Τα μέτρα που ελήφθησαν είναι: η παύση των stress tests των τραπεζών, η χαλάρωση όλων των δεικτών κεφαλαιουχικής επάρκειας και επάρκειας ρευστότητας, δίνεται η δυνατότητα στις τράπεζες της Ευρωζώνης να χρησιμοποιήσουν τα κεφαλαιουχικά αποθέματα και τα αποθέματα ρευστότητας για δανεισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων, χαλαρώνει ο πολύ στενός κορσές για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, όπως είπε.
«Πρακτικά, κανείς δεν χρειάζεται να συμμορφωθεί σε τίποτε μέχρι του χρόνου τουλάχιστον. Δεν καταλαβαίνω γιατί εμείς θα πρέπει να ξεσπιτώνουμε ανθρώπους», είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι λοιπόν στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης, των τραπεζών και των εποπτικών Αρχών να δοθεί ανάσα, να ζητήσουν να επωφεληθούν από τη χαλάρωση του πλαισίου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια», υπογράμμισε πριν λίγες μέρες στο Ρ/Σ Στο Κόκκινο.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr