Σύμφωνα με υψηλόβαθμες τραπεζικές πηγές, οι οποίες διατηρούν συνεχώς ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Ευρώπη, ήδη έχουν αρχίσει να διαφαίνονται κάποια σημάδια κάμψης των γερμανικών, κατ’ αρχάς και ολλανδικών, εν συνεχεία, αντιδράσεων.
Κατά τα όσα γίνονται γνωστά με φειδώ, ήδη έχει προχωρήσει η συζήτηση για την δημουργία ενός κοινού μηχανισμού του ESM, της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Πλην όμως, ο μηχανισμός αυτός όσο και αν είναι σε θέση να δράσει με σχετική ταχύτητα, δεν είναι ικανός να συγκεντρώσει και να διαθέσει τα απαιτούμενα κεφάλαια, ύψους εκατοντάδων δισ. για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Αυτός είναι και ο λόγος που ευνοεί την άσκηση περαιτέρω πιέσεων προς τις κυβερνήσεις του Άμστερνταμ και του Βερολίνου, ώστε να υπάρξει ένας ισχυρός μηχανισμός δανεισμού και αμοιβαιοποίησης χρεών στην ευρωζώνη.
Το ζητούμενο της διαμόρφωσης ενός ενιαίου ευρωπαϊκού μηχανισμού δανεισμού βρίσκεται στο τραπέζι και είναι πλέον φανερό ότι δίνεται μία μάχη με τον χρόνο, προκειμένου οι δύο σκληροί της Ενωσης να διαχειριστούν την κοινή τους γνώμη και να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα.
Υπό το πρίσμα αυτό και γνωρίζοντας τις εν εξελίξει συζητήσεις, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε από το βήμα της Βουλής την Πέμπτη: «Ανεξάρτητα από τις σημερινές συζητήσεις και τις διαφωνίες, τις έντονες διαφωνίες που εκφράστηκαν στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής, είμαι βέβαιος ότι τελικά μια λύση κοντά σε αυτό το οποίο περιέγραψα θα προκύψει. Ο σκοπός όμως είναι να μην έρθει πολύ αργά. Όταν πλέον θα είναι ίσως ανεπαρκής και όταν οι ευρωπαϊκές αξίες, η δημοκρατία, η συνεργασία, η έννοια της αλληλεγγύης στις δυσκολίες, όταν αυτές οι έννοιες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε η Ενωμένη Ευρώπη μπορεί να έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα».
Σε αυτό το πλαίσιο και σύμφωνα με τις πηγές που προαναφέρθηκαν, αναζητούνται ακόμη και εναλλακτικοί όροι, ώστε να αποφευχθεί η χρήση λέξεων όπως «κορονο-ομόλογο» ή «ευρωομόλογο», που δεν θα άντεχαν να ακούσουν οι Γερμανοί και οι Ολλανδοί. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η κάμψη των γερμανικών αντιδράσεων επιχειρείται με την χρήση εναλλακτικών όρων για τα εργαλεία που θα ετοιμαστούν. Ενας από αυτούς, είναι το «common action», τόσο για το μήνυμα που εκπέμπει όσο και για την δυνατότητα που φέρει να γίνει αποδεκτός σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Οι επόμενες ημέρες πάντως παραμένουν κρίσιμες, καθώς ακόμη και σε αυτήν την προσπάθεια ώστε να υπάρξει μία αρχική συμφωνία, Γερμανοί και λοιποί επιμένουν στην ύπαρξη κάποιου είδους αιρεσιμότητας στην χρήση των νέων εργαλείων (π.χ. να γίνεται χρήση μόνο για σκοπούς που σχετίζονται με την κρίση του κορονοϊού).
Διαβάστε επίσης:
-
Μητσοτάκης: Χρειάζεται κοινός ευρωπαϊκός μηχανισμός δανεισμού
-
Ευρωομόλογο: Σε λύσεις τύπου ESM οδηγεί το «nein» των βορείων
-
Λύση ή ρήξη; Πυρετώδεις προετοιμασίες ενόψει Eurogroup
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr