Η αναμενόμενη αυτή πορεία εντείνει την ανησυχία για το πώς θα καλυφθεί ταμειακά η αυξημένη δαπάνη λόγω κορονοϊού. Βέβαια το μεγάλο ζήτημα είναι ότι τα όποια σενάρια για ανάσχεση της καθόδου στο β΄ εξάμηνο δεν μπορούν να έχουν τεκμηριωμένη βάση καθώς είναι άγνωστο το πώς θα εξελιχτεί η πανδημία. Προφανώς η καταφυγή σε δανεισμό ή στη βοήθεια από την ΕΕ είναι η μόνη εναλλακτική για κάλυψη του ταμείου του κράτους.
Πάντως η εικόνα στην Ελλάδα είναι ανάλογη με αυτήν κι άλλων χωρών του Νότου που βρίσκεται σε φάση δημοσιονομικής κρίσης, την ώρα που ετοιμάζονται μαζικές εκδόσεις κρατικών τίτλων. Ο δημοσιονομικός συναγερμός μάλιστα συνδυαζόμενος με τις εκδόσεις χρέους προβλέπεται να διαμορφώσει μια νέα κατάσταση στη διεθνή αγορά και να φέρει μια ανισορροπία μεταξύ ομολόγων πρώτης ταχύτητας, π.χ. Γερμανίας, Ολλανδίας κτλ κρατών με μικρότερο χρέος και δημοσιονομική ισορροπία και μια δεύτερη του Νότου.
Μάλιστα σε ειδικό report της Goldman Sachs για τη δημοσιονομική σταθερότητα της Ευρώπης και ειδικά του Ευρωπαϊκού Νότου, αναφέρεται ότι υπάρχουν σημαντικοί κίνδυνοι για Ισπανία και Γαλλία, κάτι που ισοδυναμεί με αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης. Όπως αναφέρει το Χρέος της Ιταλίας θα εκτοξευθεί στο 160% του ΑΕΠ της και στο 120% για την Ισπανία και τη Γαλλία!
Επίσης η GS εκτιμά ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ιταλίας και της Ισπανίας θα φτάσει στο 10%, της Γαλλίας στο 7%. Το αποτέλεσμα είναι ότι με αυτήν προοπτική, εγείρονται, πλέον, φόβοι για τη δημοσιονομική σταθερότητα όλου του Ευρωπαϊκού Νότου. Είναι ενδεικτικό ότι η Ιταλία θα πρέπει να «τρέξει» πρωτογενή πλεονάσματα 1,3% για τα επόμενα χρόνια, προκειμένου να διατηρήσει το Χρέος της στα επίπεδα των προηγούμενων πέντε ετών, αλλά σε συνθήκες υψηλότερων επιτοκίων και χαμηλότερου ονομαστικού ΑΕΠ.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr