Στο τραπέζι έχουν μπει οριζόντια μέτρα τόσο ενίσχυσης της ρευστότητας π.χ. επιστροφή προκαταβολής φόρου, όσο και συνολικής στήριξης με «άνοιγμα της κάνουλας» όπως επιτάσσει η κευνσιανή θεωρία για τέτοιες περιόδους. Και μπορεί χτες ο Πρωθυπουργός να χρησιμοποίησε μια αποστροφή λόγου του Προέδρου των ΗΠΑ στα χρόνια της μεγάλης ύφεσης και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά μένει να φανεί αν το εγχειρίδιο βασισμένο στη γενική θεωρία του Τ. Μ. Κέυνς για στήριξης της ζήτησης, που ακολούθησε ο ίδιος ο Ρούσβελτ, βγάζοντας τις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’30 στο φως, θα αποτελέσει οδηγό δράσης για το σήμερα.
Στη σκιά λοιπόν της ιστορίας αλλά και των δυσοίωνων προβλέψεων για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, σήμερα και αύριο συνεδριάζουν για μια ακόμα φορά οι άλλοτε προσηλωμένοι στη δημοσιονομική «ορθοδοξία» υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αποκλειστικό αντικείμενο το πώς θα πέσει χρήμα στην αγορά. Μεγάλες χώρες της ΕΕ και ειδικά το «βαρύ πυροβολικό» του Νότου αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όντας ίσως σε δυσμενέστερη κατάσταση από όσο η Ελλάδα.
Είναι ενδεικτικό ότι οι χώρες του Νότου όπως η Ιταλία και δευτερευόντως η Ισπανία, με μεγάλο χρέος, θα πρέπει να ανοίξουν με γαλαντόμο τρόπο τις κάνουλες. Ήδη έχουν ανακοινώσει πακέτα, όπως αυτό των 250- 300 δισ. ευρώ στην, με χρέος του 1 και πλέον τρισ., Ιταλία. Αντίστοιχα και η Ισπανία και η Γαλλία που θα πρέπει να αναζητήσουν πηγές χρηματοδότησης καθώς όπως φαίνεται τα ταμειακά διαθέσιμα δε φτάνουν. Τα εγχειρίδια ιστορίας με πολλά παραδείγματα αναδιάρθρωσης χρέους, helicopter money, δημόσιες επενδύσεις και κρατικοποιήσεις ίσως αποτελέσουν τη λύση σε μια δύσκολη συγκυρία όπως αυτή.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr