«Η εικόνα θα είναι χειρότερη εάν δεν λήξει το οικονομικό τέλμα στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες στο πρώτο εξάμηνο», προειδοποιεί ο οίκος, αναγνωρίζοντας, παράλληλα, την κίνηση της ΕΚΤ με την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο QE, που κατά την Scope «εγγυάται την πρόσβαση της χώρας στις αγορές».
Ο οίκος αξιολόγησης επικεντρώνεται σε πέντε βασικούς παράγοντες:
1. «Φρενάρει» η οικονομική ανάκαμψη
«Η πανδημία πατάει “φρένο” στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ύστερα από μία 10ετη κρίση. Έτσι, παγώνει και ο πιο σημαντικός παράγοντας για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους» σχολιάζει ο Jakob Suwalski, επικεφαλής αναλυτής της Scope Ratings για την Ελλάδα.
«Το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων έρχεται να επιβαρύνει την ήδη αδύναμη ανάπτυξη της κατανάλωσης», τονίζει ο αναλυτής και εξηγεί ότι «Εάν η πανδημία δεν έχει ξεπεραστεί το καλοκαίρι τότε το πλήγμα στον τουρισμό και τις μεταφορές και κατά συνέπεια στη συνολική οικονομία θα είναι βαρύτατο».
2. Η ΕΚΤ εγγυάται πρόσβαση στις αγορές
«Η ένταξη ελληνικών ομολόγων στο QE βελτιώνει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές κεφαλαίων. Σε αυτό βοηθά και το ευνοϊκό προφίλ χρέους», σημειώνεται στην ανάλυση του οίκου.
3. Αλλάζει το μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής
«Η ελληνική κυβέρνηση εισέρχεται στην κρίση με σχετικά ισχυρή δημοσιονομική θέση, αλλά και με επενδυτικό κενό. Η Αθήνα θα πρέπει να εκμεταλλευθεί την ευελιξία για να αυξήσεις τις δημόσιες επενδύσεις», συνιστά η Scope Ratings.
4. Η «υγεία» του τραπεζικού τομέα
«Ο τραπεζικός τομέας προσφέρει περιορισμένη στήριξη στην οικονομία δεδομένης της έκτασης των συνεπειών του Covid-19», παρατηρεί.
5. Δέσμευση για μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις
Η μεταρρυθμιστική δυναμική της κυβέρνησης καθησυχάζει σε έναν βαθμό τον οίκο. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζεται «θα πρέπει να καλυφθεί το κενό πολλών ετών υποεπένδυσης».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr