Ειδικά κομβικοί τομείς για την εθνική οικονομία, όπως το εμπόριο ή ο τουρισμός, πλήττονται βάναυσα με επάλληλες επιπτώσεις. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για κάθε 1 δισ. ευρώ απώλεια από τον τουρισμό χάνονται 26.000 θέσεις εργασίας.
Με δεδομένο ότι πολλοί εκτιμούν ότι η χρονιά είναι σε μεγάλο κίνδυνο και ότι οι εισπράξεις από τον τουρισμό ανέρχονται σε ετήσια βάση πάνω από 21 δισ. ευρώ με τη συνολική συνεισφορά του κλάδου στο ΑΕΠ να φτάνει σε επίπεδα 11,7% εύκολα γίνεται κατανοητό το μέγεθος της πιθανής ζημιάς όχι μόνο από τον τουρισμό, αλλά και από τους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας.
Επίσης στο εμπόριο, όπου η συνεισφορά του ΑΕΠ φτάνει το 11% (2,1% από το λιανεμπόριο και 7,2% από τον κλάδο της χονδρικής), το καμπανάκι είναι έντονο. Ο φόβος της ύφεσης αλλά και της εκτίναξης της ανεργίας είναι έντονος.
Στο φόντο αυτό αναμένονται μια σειρά δημοσιονομικών παρεμβάσεων, που αποφασίστηκε σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα θα έχουν οριζόντιο χαρακτήρα, θα έχουν γνώμονα της στήριξης της απασχόλησης, της ρευστότητας των επιχειρήσεων.
Τα νέα μέτρα θα χρηματοδοτηθούν από το ειδικό ταμείο που συνέστησε η ΕΕ, το ΕΣΠΑ, κι από το αποθεματικό του προϋπολογισμού ή από το «μαξιλάρι» των εσόδων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το μεσημέρι αναμένεται να ανακοινωθούν:
■ Καταβολή ειδικού επιδόματος στους εργαζόμενους των οποίων η επιχείρηση έχει αναστείλει τη λειτουργία της. Το επίδομα θα ανέρχεται σε 400 ευρώ, αν και υπήρξαν εισηγήσεις να είναι πολύ μεγαλύτερο από το επίδομα ανεργίας. Επίσης θα καλύπτονται παράλληλα και τα ασφαλιστικά δικαιώματα του υπόχρεου. Οι υπόχρεοι θα μπαίνουν σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα και θα δηλώνουν τα ατομικά τους στοιχεία, τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού, την επιχείρηση στην οποία εργάζονται κ.λπ.
■ Παράταση για ακόμη 4 μήνες του μέτρου της αναστολής των φορολογικών και των ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολουμένους.
■ Αναστολή των φορολογικών υποχρεώσεων και για τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται.
■ Δράσεις για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, όπως αναστολές πληρωμής δανείων και καταβολής ληξιπρόθεσμων οφειλών για όσους επιχειρηματίες έχουν μπει σε προγράμματα δόσεων. Ειδικά για τα δάνεια ο πρωθυπουργός είπε ότι «παγώνει» η πληρωμή των χρεολυσίων για ένα εξάμηνο, ενώ οι τόκοι θα πληρώνονται από το κράτος.
Ακόμη εξετάζεται να δοθούν σε διαφορετική ημερομηνία οι συντάξεις του Δημοσίου για να μη δημιουργηθούν ουρές στα ATMs των τραπεζών ή ακόμη και στα γκισέ, καθώς τα καταστήματα των τραπεζών είναι ανοικτά.
Εξάλλου παρατείνεται μέχρι τις 10 Απριλίου 2020 η προθεσμία υποβολής των εισηγήσεων από τους εκτιμητές για τις αυξήσεις στις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων ενώ στον ορίζονται είναι το πάγωμα των αλλαγών κι άρα ο ΕΝΦΙΑ παραμένει ως έχει.
Γιώργος Αλεξάκης
Διαβάστε επίσης:
- «Λουκέτα» επιχειρήσεων: «Βροχή» απολύσεων παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης
- Μητσοτάκης: Ρίχνουμε 2 δισ. ευρώ στην οικονομία-Στηρίζουμε εργαζόμενους κι επιχειρήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr