Οι αρνητικές επιπτώσεις, που ήδη έρχονται στην επιφάνεια από τους δύο αυτούς παράγοντες, ωθούν τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, να παρουσιάσει στους ευρωπαίους ομολόγους του τις έκτακτες συνθήκες που βιώνει και η ελληνική οικονομία.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στο Eurogroup της Δευτέρας που θα διεξαχθεί με τηλεδιάσκεψη, ο κ. Σταϊκούρας έχει τονίσει ήδη ότι η κυβέρνηση θέλει να πετύχει μια προστατευτική ασπίδα για την υγεία, την απασχόληση και τις επιχειρήσεις. Δήλωσε ότι η Ελλάδα διεκδικεί να ισχύσει για εμάς ό,τι θα ισχύσει και για τις άλλες χώρες στους δημοσιονομικούς στόχους και παράλληλα οι δαπάνες, που θα γίνουν σχετικά με τους τρεις παραπάνω τομείς να εξαιρεθούν, από τον προϋπολογισμό του καινούριου δημοσιονομικού στόχου.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Σταϊκούρας θα ζητήσει την εξαίρεση των δαπανών του προσφυγικού, καθώς και αυτών που αφορούν στην αντιμετώπιση του κορονοϊού από το πρωτογενές πλεόνασμα. Παράλληλα, θα ζητήσει την μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.
Στα 400 εκατ. ευρώ η εξαίρεση των δαπανών για το προσφυγικό
Όσον αφορά το αίτημα της εξαίρεσης των δαπανών για το προσφυγικό, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι το θέμα έχει λήξει και ότι στο Eurogroup θα ληφθούν οι αποφάσεις για την εξαίρεση από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος, ποσού που σύμφωνα με πληροφορίες έχει αγγίξει τα 400 εκατ. ευρώ από 280 εκατ. ευρώ, που ήταν πριν από λίγες ημέρες.
Ανάγκη για δημοσιονομικό χώρο ελέω… κορονοϊού
Σχετικά με τα άλλα δύο αιτήματα, οι κύκλοι του υπουργείου τα χαρακτηρίζουν αλληλένδετα, καθώς αφορούν τη διαχείριση της κρίσης του κορονοϊού. Η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες της ΕΕ, έχει ανάγκη από δημοσιονομικό χώρο για να καλύψει τις αυξημένες δαπάνες που απαιτούνται για να προστατευθούν και να στηριχθούν κλάδοι, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και πολίτες που πλήττονται από την πανδημία. Αυτό σημαίνει ότι οι δαπάνες αυτές πρέπει να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2020.
Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, ήδη δαπάνες ύψους 15 εκατ. ευρώ κατευθύνονται για την ενίσχυση του συστήματος υγείας ενώ το κόστος από τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων μόνο για τους τρεις νομούς (Αχαΐα, Ηλεία, Ζάκυνθος) όπου επιχειρήσεις έκλεισαν με απόφαση του κράτους, ανέρχεται σε 100 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για έναν λογαριασμό ο οποίος θα αυξηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα, με τις επιχειρήσεις που κλείνουν υποχρεωτικά θέατρα, κινηματογράφοι, γυμναστήρια, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και φροντιστήρια και αν ληφθούν υπόψη οι αυξημένες δαπάνες του ΕΦΚΑ για τις άδειες ειδικού σκοπού που θα χορηγηθούν σε εργαζόμενους γονείς και το κόστος των υπόλοιπων μέτρων που ανακοινώθηκαν ή πρόκειται να ανακοινωθούν.
Σύσκεψη Μητσοτάκη με την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών
Να σημειώσουμε τέλος πως το βράδυ της Κυριακής ολοκληρώθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου η σύσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.
Στη σύσκεψη συζητήθηκε η επικαιροποίηση των μέτρων και των πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει η κυβέρνηση στους τομείς της Υγείας, της απασχόλησης και της στήριξης των επιχειρήσεων λόγω των συνεπειών του κορονοϊού, ενόψει και της αυριανής συνεδρίασης του Eurogroup.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Θάνος Πετραλιάς και ο Επικεφαλής του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Μιχάλης Αργυρού.
Αριστοτέλης Παππάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr