Έκτακτο πακέτο μέτρων για τη στήριξη κλάδων και περιοχών που πλήττονται από τον κορονοϊό ανακοίνωσε το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Τα μέτρα θα πάρουν τις επόμενες ώρες μορφή Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.
Όπως αναφέρθηκε το κυβερνητικό πλάνο κινείται σε τέσσερις πυλώνες, με σημαντικότερη απόφαση αυτή της αναστολής πληρωμών ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών για τέσσερις μήνες στις πληττόμενες περιοχές, εκεί δηλαδή που με κρατική εντολή έχει παγώσει η όποια δραστηριότητα για τουλάχιστον 10 ημέρες. Ειδικότερα τα μέτρα αφορούν πέρα από επιχειρήσεις που αναγκάστηκαν να κλείσουν στις περιοχές που έχουν επιβληθεί μέτρα «καραντίνας» π.χ. κινηματογράφοι σε Ηλεία, Αχαΐα και Ζάκυνθο κτλ, και τις εκεί επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος έχει πληγεί σημαντικά.
Αντίστοιχα, αναστέλλονται έως 30/6/2020 όλες οι ασφαλιστικές εισφορές και δόσεις κάθε είδους ρύθμισης προς τα ασφαλιστικά ταμεία, πληρωτέες ως 30/3/2020, για περιοχές στις οποίες έχουν επίσης κλείσει επιχειρήσεις με κρατική εντολή. Βέβαια, όπως αναφέρεται τα μέτρα θα επεκταθούν ανά περιοχή και κλάδο εφόσον οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές πάρουν σχετικές αποφάσεις για αναγκαστικά μέτρα.
Δημόσιο και ιδιωτικός τομέας
Σύμφωνα με τον Υπουργό Εργασίας κ. Γ. Βρούτσης, η αναστολή πληρωμών για τις ασφαλιστικές εισφορές θα ισχύσει για 3 μήνες, για τους τρεις νομούς προς το παρόν, προσθέτοντας επίσης ότι θα υπάρξουν ουσιαστικές παρεμβάσεις στο πεδίο της εργασίας.
Πιο συγκεκριμένα ο Υπ. Εργασίας ανέφερε ότι θα δοθεί η δυνατότητα συνεννόησης μεταξύ των εργοδοτών και εργαζομένων για πιο ευέλικτο ωράριο εργασίας, αλλά κι ενίσχυσης της τηλε- εργασίας όπου είναι εφικτό. Επιπλέον σημείωσε ότι θα υπάρχει πρόβλεψη για νομική κάλυψη όταν ο εργαζόμενος απουσιάζει από την εργασία του, είτε λόγω ασθένειας είτε λόγω κλειστού σχολείου του παιδιού του.
Κι αυτό, όπως είπε ο κ. Βρούτσης, προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός στους χώρους εργασίας αλλά και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ). Σύμφωνα δε, με κυβερνητικά στελέχη που ερωτήθηκαν σχετικά από το Reporter.gr, τα συγκεκριμένα μέτρα «αφορούν όσους έχουν ΕΡΓΑΝΗ», δηλαδή τον ιδιωτικό τομέα. Προσέθεταν, ωστόσο, ότι έχουν οριζόντιο χαρακτήρα «και άρα δεν αποκλείεται να επεκταθούν και στο Δημόσιο».
Μάχη στο Eurogroup
Η κυβέρνηση, μάλιστα, αναμένεται να προσθέσει κι άλλες δράσεις στήριξης μετά το Eurogroup της 16ης Μαρτίου, ενώ αφήνει ανοικτό μέσα στο μήνα κι ανάλογα το τι θα συμβεί στην πραγματική οικονομία, αλλά και στις ενδοκοινοτικές ισορροπίες να επανέλθει.
Πάντως σε σχέση με την κάλυψη από τον προϋπολογισμό των μισθών επιχειρήσεων όπου οι εργαζόμενοι αδυνατούν να έχουν φυσική παρουσία προς στιγμή δεν έχει αποφασιστεί κάτι. «Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο ούτε στη Γερμανία τώρα στο πακέτο των μέτρων» ανέφερε κυβερνητικός παράγων που τόνισε ότι ακόμη και στη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης υπάρχουν διχογνωμίες για το πόσο μεγάλο θα είναι το δίκτυ προστασίας που θα απλώσει το κράτος. Ωστόσο, σύμφωνα, πάλι με κυβερνητικούς παράγοντες, υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο πριν την μισθοδοσία του Μάρτη, που γίνεται στο τέλος του μήνα να εξεταστεί μια πιθανότητα παρέμβασης.
Σημειώνεται ότι η προσπάθεια για άνοιγμα του κρατικού ταμείου για στήριξη των εργαζομένων εστιάζεται ιδιαίτερα από χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία. Στόχος είναι να ενεργοποιηθούν ειδικές μνείες του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου για εξαίρεση δαπανών από τον υπολογισμό των δημοσιονομικών στόχων για πλεονάσματα. Εκεί η Ελλάδα ακολουθώντας μια τακτική αναμονής επιδιώκει να μην καταστεί «πιονέρος» της προσπάθειας για ένταση πολιτικών δημοσιονομικής επέκτασης καθώς έχει ανοικτά ζητήματα με τις μεταμνημονιακές αξιολογήσεις, αλλά να ακολουθήσει τις μεγάλες χώρες του Νότου.
Αναλυτικά, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπ. Οικονομικών αποφασίστηκαν τα εξής:
«1ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες ενημέρωσης των πολιτών
Έχει τεθεί στη διάθεση της Κυβέρνησης ο μηχανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων για άμεση επικοινωνία συγκεκριμένων μηνυμάτων προς τους πολίτες, αναφορικά με θέματα υγειονομικού και οικονομικού περιεχομένου, που αφορούν τον κορονοϊό.
Έχει ήδη αποσταλεί, μέσω της ΑΑΔΕ, εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας, προς όλους τους φορολογούμενους, ενημερωτικό υλικό για τον ιό. Και έχουν δρομολογηθεί πρόσθετες δράσεις προς την κατεύθυνση ενημέρωσης των πολιτών για τη δυνατότητα μείωσης της απευθείας και άμεσης επαφής τους με τις δημόσιες αρχές, μέσω της διενέργειας ηλεκτρονικών συναλλαγών.
2ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες ενίσχυσης του συστήματος δημόσιας υγείας
Υπάρχει πλήρης υποστήριξη του συστήματος υγείας σε έκτακτες δαπάνες που απαιτούνται, όπως προβλέπεται και στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αναφορικά με έξοδα μισθοδοσίας, εξοπλισμό ΜΕΘ, φάρμακα, υγειονομικό υλικό, δαπάνες για καθαριότητα και φύλαξη, μεταφορά και ανάλυση δειγμάτων, και οτιδήποτε άλλο απαιτηθεί
Ήδη ενισχύθηκε ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας με 15 εκατ. ευρώ, για την προμήθεια αναγκαίου υγειονομικού υλικού.
3ος Πυλώνας: Οικονομική στήριξη και αναστολή πληρωμών
Πρωτοβουλίες, σε εθνικό επίπεδο, από κοινού με τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στη μεγέθυνση των οικονομιών, στα δημόσια οικονομικά και στην πραγματική οικονομία.
Βασικές κατευθύνσεις αυτών των πρωτοβουλιών θα είναι η τόνωση της ρευστότητας και η διαφύλαξη της απασχόλησης.
Μέτρα όπως :
- Η αναστολή πληρωμής ΦΠΑ, πληρωτέου τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
- Η αναστολή πληρωμής βεβαιωμένων οφειλών προς τις ΔΟΥ, καθώς επίσης και των δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, πληρωτέων τέλος Μαρτίου, για 4 μήνες, αντίστοιχα σε κλάδους και περιοχές όπου διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης, με κρατική εντολή, για περισσότερες από 10 ημέρες.
- Αντίστοιχα μέτρα για τις ασφαλιστικές εισφορές και τις ρυθμίσεις αυτών.
- Η δημιουργία μηχανισμού παρακολούθησης, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΑΑΔΕ, των τραπεζών αναφορικά με ηλεκτρονικές συναλλαγές και του Υπουργείου Εργασίας αναφορικά με τον αριθμό εργαζομένων και των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να παρεμβαίνουμε έγκαιρα, στοχευμένα και αποτελεσματικά στους κλάδους της οικονομίας και τις περιοχές που παρατηρείται σημαντική πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.
4ος Πυλώνας: Πρωτοβουλίες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ώστε να αναληφθούν, έγκαιρα, συντονισμένες ευρωπαϊκές δράσεις
Αφού επαναξιολογηθεί η κατάσταση στο Eurogroup της επόμενης εβδομάδας, θα πρέπει να αναληφθούν, άμεσα, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εξάπλωσης του ιού στη μεγέθυνση των οικονομιών και στα δημόσια οικονομικά.
Πρωτοβουλίες τόσο στην κατεύθυνση πρόληψης της εξάπλωσης του ιού και ενίσχυσης των συστημάτων υγείας, όσο και τόνωσης της ρευστότητας και διαφύλαξης της απασχόλησης.
Πρωτοβουλίες που πρέπει να εξαιρεθούν – ως προς τις σχετικές δημοσιονομικές επιπτώσεις – από το υφιστάμενο πλαίσιο, με την ευελιξία που προβλέπεται σε έκτακτες περιστάσεις από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Τέτοιες πρωτοβουλίες, που θα συνιστούν την δεύτερη δέσμη παρεμβάσεων των τριών συναρμόδιων Υπουργείων, θα κατατεθούν, προς συζήτηση στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, τις επόμενες ημέρες.
Γιώργος Αλεξάκης - Σπύρος Πολυχρονόπουλος Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr