Όπως τονίσαμε και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, το πιο ηχηρό "καμπανάκι" της Κομισιόν αφορά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας ιδιαίτερα εξαιτίας του ζητήματος των "κόκκινων δανείων".
Οι τράπεζες
Η Κομισιόν στην έκθεσή της καταγράφει τον προβληματισμό της για τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το απόθεμα των «κόκκινων» δανείων μειώνεται βαθμιαία, αλλά παραμένει πολύ μεγάλο και απαιτεί άμεση και σημαντική περαιτέρω δράση.
«Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας εξακολουθεί να επιβαρύνεται από ένα μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων δανείων. Οι προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών είναι εύθραυστες και η ποιότητα του κεφαλαίου τους είναι χαμηλή και εξαρτάται από το κράτος», υπογραμμίζεται στην έκθεση. Τονίζεται δε πως παράμετροι για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης των κόκκινων δανείων είναι ο ρυθμός υλοποίησης των τρεχουσών πρωτοβουλιών για τον εξορθολογισμό της νομοθεσίας περί αφερεγγυότητας και η εξασφάλιση της κατάλληλης εφαρμογής όλων των εγγυήσεων, σε συνδυασμό με το πρόσφατα ψηφισθέν σύστημα προστασίας περιουσιακών στοιχείων του «Ηρακλή»
Όπως σημειώνεται, η δημιουργία ενός πλήρους κεντρικού μητρώου πιστώσεων θα μπορούσε επίσης να μειώσει περαιτέρω τις ελλείψεις πληροφόρησης μεταξύ δανειστών και δανειοληπτών.
Κοινοτικά κονδύλια
Εκτός, όμως, από τις αναφορές για τις τράπεζες η έκθεση κάνει λόγο ακόμα για κίνδυνο να χαθούν κοινοτικά κονδύλια, καθώς υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση συγχρηματοδοτούμενων μεγάλων έργων.
Στην έκθεση αναφέρεται πως τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται στα σιδηροδρομικά έργα, αλλά υπάρχουν κι άλλες καθυστερήσεις. Στον διαγωνισμό για τη νέα γραμμή 4 του μετρό Αθήνας, για τον οδικό άξονα Πάτρα – Πύργος, για το τμήμα Ακτιο – Αμβρακία, αλλά και για τα νέα οχήματα για τον στόλο του ΟΑΣΑ και του ΟΑΣΘ.
Επισημαίνεται επίσης πως δεν προχώρησε και η σύμβαση παραχώρησης για το εμπορευματικό κέντρο στο Θριάσιο Πεδίο.
Δημόσιο
Η Κομισιόν ζητά επίσης ένα «πιο φιλόδοξο» σχέδιο μεταρρυθμίσεων για το επιχειρησιακό περιβάλλον, τη δημόσια διοίκηση και τη Δικαιοσύνη.
Ιδιαίτερα, υπογραμμίζεται πως "οι ανεπάρκειες στη δημόσια διοίκηση, συμπεριλαμβανομένης της περιορισμένης παροχής ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών και της γραφειοκρατίας, εξακολουθούν να αποτελούν εμπόδια για τις επιχειρήσεις".
Ανισορροπίες
Τέλος, στην έκθεση η Ελλάδα εμφανίζεται να είναι μία από τις τρεις χώρες που εξακολουθούν να έχουν αυξημένες ανισορροπίες -οι άλλες δύο είναι η Κύπρος και η Ιταλία. Οι ανισορροπίες αφορούν στο υψηλό δημόσιο χρέος, την αρνητική καθαρή διεθνή επενδυτική θέση, στο υψηλό ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών και στο υψηλό ποσοστό ανεργίας.
Η Κομισιόν εκτιμά πως η διεθνής θέση της Ελλάδας θα επιδεινωθεί περαιτέρω, εν μέσω του αυξανόμενου εμπορικού ελλείμματος. Όπως αναφέρει, οι εξαγωγές συνεχίζουν να αυξάνονται, αλλά πιο αργά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια λόγω της εξασθένησης της εξωτερικής ζήτησης. Μετά από έντονη ανάπτυξη το 2018, προβλέπεται ότι οι εξαγωγές θα αυξηθούν με βραδύτερο ρυθμό το 2019 και θα επιβραδυνθούν περαιτέρω το 2020 και το 2021.
Για την ανεργία, τέλος, η Κομισιόν αναγνωρίζει πως συνέχισε να μειώνεται σταθερά, αλλά σημειώνει πως διαμορφώνεται σε ποσοστά κοντά στο 17% και παραμένει δηλαδή πολύ υψηλή.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr