Ουσιαστικά με το νέο πλαίσιο παρέχονται κίνητρα για τη μεταφορά φορολογικής κατοικίας στην Ελλάδα. Τα κίνητρα έχουν να κάνουν με την ευνοϊκή φορολόγηση. Δηλαδή την επιβολή φόρου σε εισοδήματα που αποκτώνται στην αλλοδαπή με κατ’ αποκοπήν ποσό 100.000 ευρώ, εφόσον ο ενδιαφερόμενος επενδύσει τουλάχιστον 500.000 ευρώ σε κινητές αξίες, ακίνητα ή επιχειρήσεις.
Επίσης, προβλέπονται επιπλέον 20.000 ευρώ τον χρόνο για κάθε συγγενικό πρόσωπο που θα φέρει μαζί του. Το καθεστώς αυτό διασφαλίζει απαλλαγή από φόρο κληρονομιών ή δωρεών περιουσίας που βρίσκεται στην αλλοδαπή. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παραμείνουν στην «ομπρέλα» του Non-Dom για διάστημα έως 15 φορολογικών ετών, χωρίς δυνατότητα παράτασης.
Προφανώς τα οφέλη από μια τέτοια κίνηση είναι πολλαπλά ειδικά για περιοχές που «διψούν» για επενδύσεις.
Χαρακτηριστικό είναι ότι πολλά κράτη «διαγκωνίζονται» για τη προσέλκυση πλουσίων και ευκατάστατων. Ειδικά η Πορτογαλία έχει κάνει μεγάλα βήματα στο πεδίο αυτό. Δεν είναι τυχαίο το δημοσίευμα της γαλλόφωνης L’echo του Βελγίου, με τίτλο «Πώς η Ελλάδα προσπαθεί να αποπλανήσει ξένους εκατομμυριούχους». Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, η Ελλάδα προσφέρει ένα ειδικό καθεστώς για μη – κατοίκους (non dom), όπου όποιος επιλέγει να διαμείνει στην Ελλάδα θα φορολογείται ετησίως έως και 100.000 ευρώ στο παγκόσμιο εισόδημά του. Αυτό, σύμφωνα με την εφημερίδα, θα μπορούσε γρήγορα να καταστήσει την Ελλάδα ένα είδος φορολογικού καταφυγίου.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr