Στις 26 Φεβρουαρίου αναμένεται η έκθεση των θεσμών για την τελευταία αξιολόγηση ενώ μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου εκτιμάται ότι θα υπάρξει και τεχνική απάντηση στην πρόταση του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με την αλλαγή χρήσης των κερδών από ελληνικά ομόλογα.
Στις αρχές Μαρτίου (16/3) υπάρχει το Eurogroup του Μαρτίου, όπου δεν αναμένεται να υπάρξουν αποφάσεις αλλά θα γίνει συζήτηση για την Ελλάδα. Θα έχει προηγηθεί μετάβαση στο Βερολίνο του Πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου για συμμετοχή στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ που διοργανώνει το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και όπου θα υπάρξει δυνατότητα επαφών σε υψηλότατο επίπεδο.
Στη συνέχει αναμένεται μια νέα κάθοδος των Θεσμών στην Αθήνα για την έκτη αξιολόγηση, όπου θα φανούν και οι «ουρές» της 5ης αξιολόγησης. Σημειώνεται ότι με βάση τις επίσημες δεσμεύσεις η κυβέρνηση μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου θα πρέπει να έχει να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα της πέμπτης αξιολόγησης όπως η Εγνατία Οδός, η αγορά ενέργειας, η μείωση των οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες. οι κρατικές εγγυήσεις προς τις τράπεζες, αλλά και τα θέματα σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και δη των κόκκινων δανείων. Εφόσον αυτά έχουν προχωρήσει θα μπορεί η Αθήνα να τεκμηριώσει αιτήματα για την «άρση απαγορευτικού» σε σειρά θεμάτων που έχει θέσει.
Το μήνυμα πάντως έστω κι αν ήταν θετικό από τον νέο αρμόδιο Επίτροπο για τις νομισματικές υποθέσεις Πάολο Τζεντιλόνο είχε σαφείς αναφορές για τις δυσκολίες που υπάρχουν και για το πού θα πρέπει να εστιάσει η Αθήνα . Όπως είπε η Ελλάδα θα πρέπει να δώσει έμφαση στο μεταρρυθμιστικό μομέντουμ ενώ περιέγραψε και τις τρεις μεγάλες προκλήσεις που απομένουν και συνδέονται με το χρέος, με τις χαμηλές επενδύσεις και με το μεγάλο απόθεμα κόκκινων δανείων.
Στο φόντο αυτό εκτιμάται ότι θέματα που άπτονται της προσπάθειας για μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο, δηλαδή, η αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων για να στηρίξουν επενδύσεις και η μείωση των πλεονασμάτων πηγαίνουν για μια μακρά διαδικασία καθώς συνδέονται με το φλέγον πολιτικά θέμα των κόκκινων δανείων. Το έλλειμμα αξιοπιστίας που έχει ακόμη η χώρα, η δυσθυμία των Γερμανών να συναινέσουν σε χαλάρωση αλλά και η πίεση για φιλελευθεροποίηση του πτωχευτικού δικαίου με πλήρη άρση κάθε προστασίας είναι τα βασικά προσκόμματα που θα πρέπει να διαχειριστεί η Αθήνα.
Εν τω μεταξύ και εφόσον έχει προχωρήσει τα προαπαιτούμενα θα μπορεί να ελπίζει πιο άμεσα σε δικαίωμα μεταφοράς υπερπλεονασμάτων από έτος σε έτος και δημιουργία δημοσιονομικού χώρου μέσω εξαίρεσης προσφυγικών δαπανών.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr