Τουλάχιστον, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι, που συναντήθηκε την Πέμπτη το πρωί με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, εμφανίστηκε θετικός στο ενδεχόμενο τα ANFAs και τα SMPs να αξιοποιηθούν σε επενδυτικές πρωτοβουλίες. Δεν άναψε "πράσινο", αλλά είπε πως θα μπορούσε αυτό να συμβεί υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική οικονομία συνεχίσει να κινείται στη σωστή κατεύθυνση και εφόσον συνεχίσουν να τηρούνται οι δεσμεύσεις.
Η σχετική απόφαση, σημείωσε, θα μπορούσε να ληφθεί τον Ιούνιο.
Τα έσοδα αυτά, σύμφωνα με την Αθήνα, θα δώσουν «αέρα ανάπτυξης» στην «διψασμένη» για επενδύσεις «νέας γενιάς» ελληνική οικονομία. Παράλληλα, σύμφωνα με την Αθήνα, η αλλαγή του τρόπου χρήσης των ANFA’s και SMP’s, μπορεί να δώσει «οξυγόνο» στις υπερφορολογημένες επιχειρήσεις, που όμως έχουν επενδυτικά σχέδια, με κινήσεις π.χ. μείωσης της προκαταβολής φόρου έως και 30% από το 2021 και μετά. Στις προτάσεις επίσης που έχει καταθέσει το Υπ. Οικονομικών στους θεσμούς γίνεται λόγος και για νέα φορολογικά κίνητρα στα πρότυπα του Αναπτυξιακού νόμου.
Με όλο αυτό το πακέτο προτάσεων γίνεται προσπάθεια να πεισθούν οι θεσμοί να συναινέσουν τα κεφάλαια από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών να πάνε στην ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα αντί να καταλήγουν σε ειδικό λογαριασμό υπέρ των πλεονασμάτων και άρα του χρέους. Τα κεφάλαια αυτά ύψους 4 δισεκατομμυρίων ευρώ συνολικά έως το 2020 μπορεί να δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία (έως και 1% στο ΑΕΠ) και να έχουν μια έμμεση αλλά σημαντική αποτύπωση στο χρέος. Μένει βέβαια να φανεί αν οι εταίροι στο επόμενο Eurogroup θα αφήσουν κατά μέρος τις όποιες ενστάσεις και φόβους για τη αξιοπιστία της χώρας και θα ανάψουν το πράσινο φώς.
Πλειστηριασμοί, πλεονάσματα
Ο διάδοχος του Πιερ Μοσκοβισί και πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας, φαίνεται πως υποστηρίζει και το ελληνικό αίτημα για μείωση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα. Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον Χρήστο Σταϊκούρα «είναι δίκαιο να ανοίξει η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα και υπάρχει χώρος για να ξανασυζητηθούν οι στόχοι». Τόνισε επίσης ότι το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της πέμπτης αξιολόγησης και στη συνέχεια "ένα καλό report θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για αποφάσεις".
Την ίδια θέση εξέφρασε ο κ. Τζεντιλόνι και σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Καθημερινή", στην οποία βέβαια έστειλε αυστηρό μήνυμα σχετικά με την προστασία της α' κατοικίας και τους πλειστηριασμούς, υπενθυμίζοντας πως αποτελεί δέσμευση της ελληνικής πλευράς έναντι των θεσμών η άρση της προστασίας και η επίσπευση των πλειστηριασμών.
Σταϊκούρας: Οι στόχοι του 2020
Στη συνάντηση Τζεντιλόνι- Σταϊκούρα συζητήθηκε ακόμα η μεταφορά υπερπλεονασμάτων σε επόμενες χρήσεις, αλλά και η προώθηση της αναθεώρησης των δημοσιονομικών στόχων.
Μετά το τέλος της συνάντησης ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών έθεσε επιγραμματικά τους στόχους του για το 2020:
- Την επίτευξη υψηλής και διατηρήσιμης οικονομικής μεγέθυνσης.
- Τη βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών.
- Την δίκαιη αναδιανομή του πλούτου και την προώθηση της κοινωνικής συνοχής.
- Την ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
- Τη βελτίωση της δυνατότητας αποπληρωμής του δημοσίου χρέους.
- Την αξιοποίηση των κερδών από τη διακράτηση των ελληνικών ομολόγων, τα γνωστά ως ANFAs και τα SMPs, σε επενδυτικές πρωτοβουλίες.
- Τη μεταφορά υπερ-πλεονασμάτων σε επόμενες δημοσιονομικές χρήσεις, ώστε να ασκείται ορθολογική δημοσιονομική πολιτική.
- Την προώθηση της διαδικασίας αναπροσαρμογής των δημοσιονομικών στόχων.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr