Ο Άδωνις Γεωργιάδης παρουσίασε τα στοιχεία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος συνεχάρη τον Άδωνι Γεωργιάδη και την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης για τις επιδόσεις του α΄ εξαμήνου της διακυβέρνησης, σημειώνοντας ότι «το αποτύπωμα είναι πολύ θετικό» και πως βάζει τον πήχη των προσδοκιών «πολύ ψηλά» για φέτος.
Ο κ. Γεωργιάδης παρέδωσε στον πρωθυπουργό ειδικό βιβλίο με το έργο εξαμήνου που έχει γίνει και τους στόχους που έχουν τεθεί.
Το συγκεκριμένο έντυπο δόθηκε στη δημοσιότητα σε ηλεκτρονική μορφή και μπορείτε να το βρείτε ολόκληρο στο Συνοδευτικό Υλικό στο τέλος του άρθρου.
Στην εισαγωγή του εντύπου επισημαίνεται πως:
"Το πρώτο εξάμηνο της θητείας μας στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κινηθήκαμε με βάση τον κεντρικό στόχο της Κυβέρνησης να θέσουμε την ελληνική οικονομία σε τροχιά αλλαγών ώστε να καταστεί φιλική προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις.
Προς την κατεύθυνση αυτή:
-Ξεμπλοκάραμε στρατηγικού χαρακτήρα επενδύσεις που παρέμειναν «κολλημένες» επί χρόνια καθώς, από τη μία το αναπτυξιακό τους αποτύπωμα είναι μεγάλο και από την άλλη μέσω ακριβώς αυτών των επενδύσεων εκπέμπουμε το μήνυμα στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι η Ελλάδα αλλάζει. Τέτοιου είδους επενδύσεις είναι το Ελληνικό, το Αφάντου στη Ρόδο, η Κασσιόπη στην Κέρκυρα, η Elounda Hills στην Κρήτη και η Kilada Hills στην Πελοπόννησο.
-«Ξεκλειδώσαμε» επενδύσεις μικρότερου προϋπολογισμού ακριβώς επειδή είναι προτεραιότητά μας η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συνολικά, εγκρίναμε 180 νέα
επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 1 δις 240 εκατ. ευρώ που εντάχθηκαν στον Αναπτυξιακό Νόμο.
-Επιπρόσθετα, ξεκινήσαμε ν’ αλλάζουμε την εικόνα που υπάρχει διεθνώς για την Ελλάδα, από χώρα που εμποδίζει τις επενδύσεις, σε χώρα που τις διευκολύνει και τις ενθαρρύνει φροντίζοντας να κάνει εύκολη την ζωή των επενδυτών.
-Ορόσημο του πρώτου 6μηνου, η εκπόνηση σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία του νέου Επενδυτικού Νόμου «Επενδύω στην Ελλάδα» με βασικούς άξονες την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων και των βιομηχανιών, την κινητροδότηση αφ’ ενός της προσέλκυσης επενδύσεων άνω των 15 εκατομμυρίων ευρώ και αφ’ ετέρου της εγκατάστασης επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα, την αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα στην αξιολόγηση των φακέλων ώστε να μην λιμνάζουν οι επενδύσεις στις δημόσιες υπηρεσίες, την άρση στο μέγιστο δυνατό βαθμό των γραφειοκρατικών εμποδίων που εμποδίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα και γενικότερα τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
-Κεντρική προτεραιότητά μας ήταν η επιτάχυνση του ρυθμού απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ προκειμένου αφ’ ενός να μην χαθούν πόροι κι αφ’ ετέρου να αξιοποιηθούν κατά τον βέλτιστο τρόπο καθώς και ο εξορθολογισμός του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
Στο στέρεο έδαφος των μεταρρυθμίσεων που έχουν υλοποιηθεί και θα αρχίσουν να παράγουν αποτελέσματα στην πραγματική οικονομία από το 2020 και των επενδύσεων που έχουν δρομολογηθεί και επίσης θα συμβάλλουν θετικά στην ελληνική οικονομία από φέτος, προχωρούμε τη νέα χρονιά με την ίδια αποφασιστικότητα και με βασικές προτεραιότητες:
-Να προσελκύσουμε καινούργιες ξένες άμεσες επενδύσεις (στόχος στον προϋπολογισμό η αύξηση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου κατά 13,4%) ώστε η Ελλάδα να «ξεκολλήσει» επιτέλους από την τελευταία θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά τις επενδύσεις (11,1% το 2018 έναντι 20,4% του ευρωπαϊκού μέσου όρου).
-Να βελτιώσουμε περαιτέρω το επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως αυτό αποτυπώνεται στον κατάλογο Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας.
-Να αξιοποιήσουμε τα κονδύλια του ΕΣΠΑ κατά τρόπο ώστε τα 4 δις ευρώ που πρέπει να απορροφηθούν φέτος, να αφήσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο αναπτυξιακό αποτύπωμα και να συμβάλλουν στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.
Ειδικότερα, στο πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ), ολοκληρώνουμε εντός του 2020, το «ξεκαθάρισμα» των επενδυτικών σχεδίων
κι εργαζόμαστε με στόχο η απορρόφηση του προγράμματος στο τέλος του 2020 να προσεγγίσει τα επίπεδα του 50% από 18% που ήταν η απορρόφηση στο τέλος του 2018.
-Να ενεργοποιήσουμε την Αναπτυξιακή Τράπεζα ώστε με σύγχρονα εγγυοδοτικά εργαλεία για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις να συμβάλλει στη μόχλευση σημαντικών πόρων για την ελληνική οικονομία για τη μικρομεσαία επιχείρηση.
-Να προχωρήσουμε κατά προτεραιότητα νέα έργα ΣΔΙΤ που έχουν πολύπλευρη θετική επίπτωση στην ελληνική οικονομία.
Η Ελλάδα αλλάζει. Η Ελλάδα ετοιμάζεται να κάνει το μεγάλο άλμα προς τα μπρος. Η Ελλάδα αποπνέει αισιοδοξία στο διεθνές στερέωμα.
Το 2020 πρόκειται να αποδειχθεί κομβική χρονιά στην εθνική προσπάθεια να δημιουργήσουμε τη νέα Ελλάδα που θέλουμε.
- apologismos_ypan.pptx (98 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr