Έτσι στα σκαριά προγραμματίζεται μια έκδοση 15ετούς ομολόγου, με στόχο να αντληθούν ακόμα και 2 – 2,5 δισ. ευρώ με απόδοση κοντά στο 2%. Σε αυτό εκτιμάται ότι θα συμβάλει η πρόσφατη ανταλλαγή ομολόγων ύψους 3,3 δισ. ευρώ που κατείχε η Εθνική Τράπεζα και έληγαν το 2023, το 2025 και το 2026 με νέα 30ετή ομόλογα και κόστος δανεισμού 2,53%.
Σημειώνεται ότι η μακροπρόθεσμη πορεία του χρέους είναι κάτι που προβληματίζει, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι το πρόβλημα έχει μετατεθεί χρονικά χωρίς ουσιαστική λύση. Πρώτο και καλύτερο το ΔΝΤ, που έχει επανειλημμένα τονίσει ότι θα πρέπει να πέσει «μαχαίρι» στο ελληνικό χρέος ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του αλλά και της οικονομίας συνολικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (τους τριμηνιαίους μη χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς της Γενικής Κυβέρνησης) διαμορφώθηκε στο τέλος του γ’ τριμήνου πέρυσι το δημόσιο χρέος στα 334,261 δισ. ευρώ, ελαφρά αυξημένο σε σύγκριση με τα 335,033 δισ. ευρώ στο τέλος του γ’ τριμήνου του 2018. Ουσιαστικά τα νούμερα είναι δυσβάσταχτα ωστόσο η Αθήνα εκτιμά ότι τώρα είναι η ώρα για το μεγάλο βήμα και για μια «XL χρονικά» έκδοση που θα εκτείνεται και μετά το 2032.
Χαρακτηριστική η αναφορά της Fitch την Παρασκευή. «Τα ταμειακά αποθέματα της Ελλάδας είναι υψηλά, στα 26,8 δισ. ευρώ (14,5% του ΑΕΠ) και το "μαξιλάρι” αυτό έχει παραμείνει άθικτο μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018. Το "μαξιλάρι” ρευστότητας καλύπτει τις ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της χώρας πέραν του 2021, προσφέροντας σημαντική υποστήριξη έναντι κινδύνων αναχρηματοδότησης. Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν μειωθεί σημαντικά: το 10ετες είχε 1,4% στις αρχές του 2020 από 4,3% έναν χρόνο νωρίτερα, ενώ η χώρα ολοκλήρωσε μια πρόωρη αποπληρωμή του πιο ακριβού μέρους του χρέους προς το ΔΝΤ (2,7 δισ. ευρώ)».
Με το μαξιλάρι ρευστότητας που κληροδότησε η προηγούμενη κυβέρνηση και την στρατηγική τόνωσης της ανάπτυξης και της μεταρρυθμιστικής πνοής να είναι ένα από τα βασικά «ψυχολογικά όπλα» που βοηθούν την έκδοση, η Αθήνα προσβλέπει στο καλό κλίμα που έχει διαμορφωθεί μετά και την Παρασκευή και αναζητά στη νέα έκδοση επαναβεβαίωση ενός Premium μίγματος επενδυτών για το χρεόγραφο. Δηλαδή, την τοποθέτηση επενδυτών ώριμων αγορών, ασφαλιστικών ταμείων κτλ. Έτσι ο συνδυασμός του χρόνου έκτασης του ομολόγου, της ποιότητας των επενδυτών (τα hedge funds πλέον είναι σχεδόν παρελθόν) και ενός σχετικά ικανοποιητικού επιτοκίου να μπορεί να δώσει επιχειρήματα για μια νέα προσέγγιση της βιωσιμότητας του χρέους.
Παράλληλα η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι στην προσπάθειά της για «κατοχύρωση» ισχυρών όρων βιωσιμότητας του χρέους να αξιοποιήσει το «χαρτί» της ανάπτυξης με αναμόρφωση του προγράμματος.
Μάλιστα το βράδυ της Παρασκευής, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι έχει κατατεθεί φάκελος για να αλλάξουν χρήση τα κέρδη ομολόγων ούτως ώστε να τροφοδοτήσουν συμφωνημένες επενδύσεις αλλά και για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 και μετά.
Επίσης ο υπ. Οικονομικών στη Σπάρτη το Σαββατοκύριακο έδωσε το στίγμα.
«Η υλοποίηση αυτού του πλέγματος πολιτικών αξιολογείται θετικά από τους εταίρους, τους επενδυτές, τις αγορές, τους οίκους αξιολόγησης, και πρωτίστως από τους Έλληνες πολίτες.
Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θέτει τις βάσεις για να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας, δηλαδή το επενδυτικό κενό.
Επενδύσεις όμως που θα ενσωματώνουν τα επιτεύγματα της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών και αναφέρθηκε σε πέντε βασικές προϋποθέσεις για να πάμε καλύτερα:
- Πρώτη προϋπόθεση, η ακόμη μεγαλύτερη μείωση των φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων φυσικών και νομικών προσώπων, σε περιβάλλον υγιών και πειθαρχημένων δημόσιων οικονομικών.
- Δεύτερη προϋπόθεση, η ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία.
- Τρίτη προϋπόθεση, η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα βελτιώνουν την επενδυτική ελκυστικότητα της οικονομίας.
- Τέταρτη προϋπόθεση, η ενίσχυση της υγιούς επιχειρηματικότητας και
- πέμπτη προϋπόθεση η βελτίωση της δυνατότητας αποπληρωμής του δημοσίου χρέους και η δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου από το 2021.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr