Στο πλαίσιο αυτό το 2020 ακόμα δεν έχει "κλείσει" και ο υπουργός Οικονομικών πιστεύει πως θα υπάρξει περιθώριο για επιπλέον ελαφρύνσεις. Θεωρεί δεδομένο ότι θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης και του ΕΝΦΙΑ. Τόνισε πάντως πως με σιγουριά τα παραπάνω θα "κλειδώσουν" «μετά το πρώτο τρίμηνο του 2020», όταν θα υπάρχει και πιο καθαρή εικόνα για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Τότε θα φανεί, αν θα υπάρξουν και έξτρα κινήσεις.
Βγαίνει το ασφαλιστικό
Στις δηλώσεις που έκανε στο ράδιο Θέμα ο Χρήστος Σταϊκούρας διέψευσε και τις φήμες που τον θέλουν να έχει έρθει σε σύγκρουση με τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση για το ασφαλιστικό. Ξεκαθάρισε, δε, ότι «οι προβλέψεις του αφαλιστικού νομοσχεδίου είναι στο δημοσιονομικό πλαίσιο που έχουμε συμφωνήσει ως κυβέρνηση. Δεν ανοίγει δημοσιονομική τρύπα με τις προβλέψεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου».
Τέσσερα επιχειρήματα για τα πλεονάσματα
Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε ακόμα στα πρωτογενή πλεονάσματα και το αίτημα της Ελλάδας προς τους θεσμούς για μείωσή τους από το 2021 κι έπειτα.
Αναφερόμενος στα τέσσερα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς είπε ότι είναι:
1. η χώρα θα έχει μεγαλύτερους ρυθμούς μεγέθυνσης από αυτόυς που προβλέπουν οι θεσμοί. Όπως είπε για το 2019 ταυτίζονται στο 1,6%-1,7%, φαίνεται ότι θα κινηθούμε κοντά ίσως και οριακά πάνω από το 2%
2. η χώρα συνεχίζει να έχει χαμηλό κόστος δανεισμού πολύ χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις που είχαν οι Θεσμοί πριν από 2 χρόνια όταν συνέτασαν την έκθεση βιωσιμότητας χρέους
3. η χώρα αποπλήρωσε το ακριβότερο κομμάτι του δανεισμού αυτά του ΔΝΤ
4. η χρήση των ANFA και SMP's για αναπτυξιακούς λόγους
Ερωτηθείς για τους πλειστηριασμούς που ξεκινούν τον Απρίλιο αρχικά παρατήρησε ότι «γίνονταν, γίνονται και θα γίνονται. Η προστασία της α΄ κατοικίας δεν θα υπήρχε μετά το τέλος του 2019. Εμείς επεκτείναμε το πλαίσιο κατά 4 μήνες και ψηφίσαμε βελτιώσεις για χορήγηση της ρύθμισης».
Προανήγγειλε, δε, ότι «επιδιωκουμε νέο πλαίσιο ρύθμισης χρεών και πτώχευσης φυσικών πρόσωπων που θα έχει ενσωμάτωση όλων των υπαρχόντων εργαλείων. Θα προσφέρει δεύτερη ευκαιρία για ρύθμιση οφειλών. Εκτιμώ ότι μετά το 4μηνο θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε». Υποστήριξε, τέλος ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν στρατηγικοί κακοπληρωτές. Η εκτίμηση των τραπεζών είναι ότι 1 στους 4 μπορεί και δεν πληρώνει και βρίσκει καταφύγιο. Οφείλει μια σοβαρή κυβέρνηση να βγάλει στη σέντρα αυτή την κατηγορία των πολιτών».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr