Ο Επίτροπος, ρητά αναφέρει, ότι όπως περιγράφεται στην τέταρτη ενισχυμένη έκθεση επιτήρησης που δημοσιεύθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2019, μόνον με την παραμονή της χώρας στην πορεία των μεταρρυθμίσεων και με αύξηση των επενδύσεων, θα μπορέσει μελλοντικά ν’ ανακάμψει οικονομικά.
Σημειώνει δε χαρακτηριστικά ότι, κεντρικό στοιχείο για αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων, θ’ αποτελέσουν τα βασικά έργα ιδιωτικοποίησης και η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων!
Ο Επίτροπος, βέβαια, στην απάντηση του «βλέπει» σταθερή μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα, βελτίωση των κοινωνικών συνθηκών και οικονομική ανάπτυξη από το …2017!
Στην ερώτηση του, όμως, ο Γάλλος ευρωβουλευτής, υπογράμμιζε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ότι:
- Σήμερα, το 20% του ελληνικού πληθυσμού εξακολουθεί να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας και το 14% είναι πολύ κοντά σε αυτό. Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι η χώρα στην Ευρώπη με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας. Περίπου 500.000 Έλληνες από έναν πληθυσμό 11 εκατομμυρίων, πολλοί από τους οποίους είναι πολύ νέοι, αναγκάστηκαν να εξορισθούν.
-Η Ελλάδα δεν έχει πλέον άλλη επιλογή παρά να προωθήσει τα περιουσιακά της στοιχεία προκειμένου να συμμορφωθεί με τους ευρωπαϊκούς δημοσιονομικούς κανόνες. Η γαλλική οικονομική εφημερίδα Les Echos αποκάλυψε πρόσφατα τα εξής: «Η Standard & Poor's έχει επίσης μια θετική άποψη για τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της κυβέρνησης της Αθήνας, που περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, το ένα τρίτο του αεροδρομίου της πρωτεύουσας ή μέρος της Hellenic Petroleum και της εταιρείας αερίου Depa .
Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση του Επιτρόπου:
Απάντηση του κ. Gentiloni εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (22.1.2020)
«Η Επιτροπή βρίσκεται στην πλευρά του ελληνικού λαού και αναγνωρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται που έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς, με απόδοση οικονομικής ανάπτυξης από το 2017 και μετά η ανεργία μειώνεται σταθερά από 27,5% το 2013 σε 17% το 2019. Εκτός από την ανάκαμψη της αγοράς εργασίας, οι κοινωνικές συνθήκες βελτιώνονται επίσης στην Ελλάδα, υπό το πρίσμα της μεταρρύθμισης για την ενίσχυση του συστήματος κοινωνικής πρόνοιας.
Στο πλαίσιο της στήριξης σταθερότητας του ΕΜΣ , ένα εθνικό σύστημα εγγυημένου ελάχιστου εισοδήματος που προβλέπει για πρώτη φορά ένα δίχτυ ασφαλείας ενάντια στην ακραία φτώχεια, έχει αναπτυχθεί με τεχνική υποστήριξη συντονισμένη από τη Υπηρεσία Διαρθρωτικής Στήριξης Μεταρρυθμίσεων της Επιτροπής.
Η ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος και μια νέα επιδότηση ενοικίου που εισήχθη το 2019 αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τον αντίκτυπο κοινωνικών μεταβιβάσεων.
Η Επιτροπή γνωρίζει τις προκλήσεις που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Σε συγκεκριμένα, όπως περιγράφεται στην τέταρτη ενισχυμένη έκθεση επιτήρησης που δημοσιεύθηκε στις 20 Νοέμβριος 20191, παραμένοντας στην πορεία των μεταρρυθμίσεων και αυξάνοντας τα επίπεδα των επενδύσεων θα είναι καθοριστικής σημασίας για τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη.
Τα βασικά έργα ιδιωτικοποίησης και η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων θα αποτελέσουν κεντρικό στοιχείο για την αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων. Η Επιτροπή θα συνεχίσει επίσης να επικουρεί την Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου το Ταμείο για την Ευρωπαϊκή Ενίσχυση προς τους πιο άπορους.»
Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr