Ο οίκος προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,7% του ΑΕΠ το 2019, πέμπτη συνεχόμενη χρονιά που θα ξεπεραστεί ο στόχος. Εξίσου σημαντικό σημειώνει είναι το ότι ενώ ο νέος προϋπολογισμός είναι δημοσιονομικά ουδέτερος, θα βελτιώσει την ποιότητα των δημόσιων οικονομικών και την ανάπτυξη, κυρίως μέσα από την μείωση του φορολογικού βάρους στις επιχειρήσεις.
«Η διατηρήσιμη σχετικά ευμεγέθης ανάπτυξης είναι κρίσιμη για το μακροπρόθεσμο outlook των δημόσιων οικονομικών», σημειώνει χαρακτηριστικά ο αναλυτής Jakob Suwalski.
«Η αύξηση της παραγωγής κρατά εν τέλει το κλειδί για τη βιωσιμότητα χρέους», τονίζει και επισημαίνει ότι γι’ αυτό λειτουργούν καθυσυχαστικά πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης όπως:
α) η μείωση της γραφειοκρατίας,
β) φορολογικές παροχές για τους ξένους επενδυτές και
γ) επανεκκίνηση των ιδιωτικοποιήσεων από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Το χρέος της γενικής κυβέρνησης της Ελλάδας αναμένεται να μειωθεί από 173,3% του ΑΕΠ το 2019 σε 167% του ΑΕΠ το 2020, λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής ανάκαμψης.
Τέλος, υπογραμμίζεται πως ο αναδιαρθρωμένος τραπεζικός τομέας της Ελλάδας αναμένεται να καταστεί ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στήριξης για την οικονομική ανάκαμψη. Αν και ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) παραμένει πολύ υψηλός, ο όγκος τους μειώνεται γοργά: είχε μειωθεί στα 75,4 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου του 2019, μια μείωση 13,5 δισ. ευρώ ή 15% σε ετήσια βάση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr