Παράλληλα, ο κ. Γκαργκάνας σε γεύμα που παρέθεσε πριν από λίγο στους δημοσιογράφους, χαρακτήρισε διαρθρωτικό το πρόβλημα της ανεργίας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε απαράδεκτα υψηλά επίπεδα, προτρέποντας παράλληλα την κυβέρνηση να αναζητήσει μέτρα για την αντιμετώπισή της. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζα της Ελλάδας για το πρώτο τρίμηνο του έτους διαμορφώνεται σε μέσα επίπεδα στο 9%, έναντι 9,7% που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2006.
Επιπλέον, εκτός από την ανεργία ο κ. Γκαργκάνας, συνέστησε επαγρύπνηση και στο μέτωπο του πληθωρισμού, ο οποίος σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας, αναμένεται να διαμορφωθεί στο 2,9% από 3,3% το 2006. Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει, σύμφωνα με το διοικητή της ΤτΕ, και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών,το οποίο στο πρώτο τρίμηνο σημείωσε αύξηση κατά 924 εκατ. ευρώ ή κατά 11,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, τη στιγμή που η αύξηση του ΑΕΠ ήταν της τάξης του 7,8%.
Επιπλέον, ο διοικητής της ΤτΕ προέβλεψε οριακή επιβράδυνση της ελληνικής οικονομίας για το δεύτερο τρίμηνο, με το ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται ελαφρώς πιο πάνω από το 4%.
Αιχμηρές δηλώσεις Γκαργκάνα για ομόλογα
Αναφορικά με το το θέμα των ομολόγων, ο κ. Γκαργκάνας επανέλαβε ότι η ΤτΕ δεν έχει αρμοδιότητα ελέγχου για τις επενδύσεις των Ταμείων ενώ σχετικά με την καθυστέρηση συγκρότησης της επιτροπής στην οποία προήδρευε ο Υποδιοικητής Π. Θωμόπουλος, ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας επισήμανε ότι "την ευθύνη για τη συγκρότηση της Επιτροπής την έχουν ο Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, ο Υπουργός Απασχόλησης και ο Διοικητής της ΤτΕ".
Μάλιστα ο διοικητής, σε μια προσπάθεια να «απαντήσει» σε όλους αυτούς που εμπλέκουν την ΤτΕ με την υπόθεση των ομολόγων, ο κ. Γκαργκάνας τόνισε ότι «η όλη η προσπάθεια γίνεται από κάποιους επιτήδειους, οι οποίοι θέλοντας να αποσείσουν τις ευθύνες τους προσπάθησαν να περάσουν το μήνυμα ότι η ΤτΕ έχει υποχρέωση να κάνει ελέγχους».
«Αυτό δεν ισχύει», συμπλήρωσε αμέσως ο κ. Γκαργκάνας και ανέλυσε τους «πέντε» λόγους ( οι οποίοι αναφέρονταν νωρίτερα σε σχετική ανακοίνωση) σύμφωνα με τους οποίους η ΤτΕ δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση των ομολόγων. Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος:
1.Ως προς το νομικό πλαίσιο:
Ο Α.Ν. 1611/1950 είχε αναθέσει στην τότε Νομισματική Επιτροπή την αρμοδιότητα, η οποία στη συνέχεια με τον Ν. 1266/1982 περιήλθε στην Τράπεζα της Ελλάδος, να ελέγχει την τήρηση των υποχρεώσεων που επιβάλλουν οι διατάξεις του στους Δημόσιους Οργανισμούς (Ασφαλιστικοί Φορείς κ.α.). Οι υποχρεώσεις αυτές συνίσταντο αποκλειστικά στο άνοιγμα λογαριασμών διαθεσίμων στην Τράπεζα της Ελλάδος και μεταφορά στους λογαριασμούς αυτούς των πλεονασμάτων της ταμιακής διαχείρισης, καθώς και των διαθεσίμων που δεν επενδύονται σε όσες επενδύσεις είναι επιτρεπτές.
Οι ανωτέρω έλεγχοι διεξάγονταν πάντοτε κανονικά.
Με το Ν. 2676/1999η διενέργεια ελέγχου της νομιμότητας και τήρησης των Κανόνων Επενδυτικής Συμπεριφοράς στις επενδύσεις που πραγματοποιούν ορισμένες κατηγορίες από τους Οργανισμούς που υπάγονται στον Α.Ν. 1611/1950 (Ασφαλιστικοί Φορείς αρμοδιότητας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας) ανατίθεται σε Ειδική Επιτροπή Ελέγχου και Εποπτείας της Διαχείρισης της Περιουσίας των Ασφαλιστικών Φορέων (εφεξής: Ειδική Επιτροπή) και επομένως δεν ανήκει στηνΤράπεζα της Ελλάδος.’λλωστε ο κατασταλτικός οικονομικός έλεγχος των Ασφαλιστικών Φορέων ανατίθεται από τον Ν. 2084/ 1992 σε τρία διακριτά όργανα, δηλαδή στο Ελεγκτικό Συνέδριο, στους ορκωτούς ελεγκτές και στη Διεύθυνση Επιθεωρήσεως της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
2.Ως προς την Ειδική Επιτροπή
Η Ειδική Επιτροπή δεν αποτελεί όργανο της Τράπεζας της Ελλάδος, ούτε άλλωστε θα μπορούσ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr