«Είμαι πραγματικά πολύ ικανοποιημένη, εντυπωσιασμένη που βλέπω τέτοια πρόοδο» είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ κληθείσα να σχολιάσει τις εξελίξεις στην Ελλάδα, προσθέτοντας πως δεν θα ήθελε να μιλήσει για μεμονωμένες χώρες στην πρώτη αυτή συνέντευξη.
Σχετικά με το πότε θα μπει η χώρα στο QE απέφυγε να αφήσει το όποιο παράθυρο για παράκαμψη των κανόνων. «Τα προγράμματα όπως το QE έχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις και έτσι όταν η χώρα καλύψει τα κριτήρια αυτόματα θα ενταχθεί. Εως τότε πρέπει να σεβαστούμε τα κριτήρια και να παίξουμε με βάση τους κανόνες» ξεκαθάρισε.
Όσο για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων, αρκέστηκε να σχολιάσει πως «έχει άποψη», αλλά «δεν πρόκειται να την επαναλάβει».
Πάντως, στο παρελθόν από τη θέση της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ, αλλά και λίγο μετά την αποχώρησή της από το Ταμείο είχε χαρακτηρίσει υπερβολικό το στόχο του 3,5% του ΑΕΠ, επισημαίνοντας πως λειτουργεί ως βαρίδι για την ανάπτυξη.
H κατάσταση στην Ευρώπη και οι οικονομικές προβλέψεις
Oι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη παραμένουν υποτονικές, δήλωσε η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, τονίζοντας ωστόσο ότι παρατηρούνται τα πρώτα σημάδια σταθεροποίησης της επιβράδυνσης της ανάπτυξης.
Στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου, η κα Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι δεδομένου του υποτονικού πληθωριστικού περιβάλλοντος συνεχίζει να είναι απαραίτητη μια εξαιρετικά διευκολυντική νομισματική πολιτική.
Η ίδια τόνισε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία εφόσον χρειαστεί, ενώ ταυτόχρονα παραμένει δεσμευμένη στη συμμετρία.
Το αδύναμο διεθνές εμπόριο και η αβεβαιότητα επιβαρύνουν τη μεταποίηση, σημείωσε η κα Λαγκάρντ, αν και τα εισερχόμενα στοιχεία δείχνουν ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί. Την ίδια στιγμή, οι τομείς των υπηρεσιών και των κατασκευών δείχνουν ανθεκτικοί, πρόσθεσε.
Όσον αφορά τις προβλέψεις για την οικονομία, η κα Λαγκάρντ ανέφερε ότι η ΕΚΤ προβλέπει τώρα ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα διαμορφωθεί στο 1,2% το 2019, οριακά υψηλότερα από το 1,1% που αναμενόταν προηγουμένως. Το 2020, το ΑΕΠ της ευρωζώνης προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,1% έναντι προηγούμενης εκτίμησης για αύξηση 1,2%, ενώ το 2021 η ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 1,4%. Το 2022, η ανάπτυξη θα παραμείνει σταθερή στο 1,4%.
Η νέα πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισε ότι παραμένουν τα ρίσκα για την ανάπτυξη, αν και είναι λιγότερο έντονα από προηγουμένως.
Ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 1,2% το 2019, ενώ το 2020 θα υποχωρήσει στο 1,1%, προτού αυξηθεί στο 1,4% το 2021 και στο 1,6% το 2022.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr