Σημειώνεται ότι οι ηλεκτρονικές πληρωμές έχουν «χτίσει» μια νέα επιχειρηματική δραστηριότητα τα τελευταία χρόνια όπου καταγράφεται και μια αξιόλογη προοπτική. Ήδη με πρόχειρες εκτιμήσεις ο τζίρος για τις εταιρίες που εμπλέκονται ανέρχεται έως και 700 εκατ. ευρώ το χρόνο. Στο φόντο αυτό η νέα ρύθμιση της κυβέρνησης αναμένεται να φέρει και νέα έσοδα για όσους έχουν πιάσει «πόστο» πέρα από το κράτος που προσδοκά να γεμίσει τα ταμεία του από φόρους που μέχρι τώρα περνούν το «δίκτυ» των φορολογικών αρχών.
Όπως μάλιστα είχε τονίσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μετά από σχετική επισήμανση του Νίκου Καραθανασόπουλου (ΚΚΕ) στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για το φορολογικό νομοσχέδιο, εάν αυξηθούν κατά 6,1 δισ. ευρώ οι ηλεκτρονικές συναλλαγές με βάση εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το ποσοστό φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, θα εκδοθούν επιπλέον αποδείξεις ύψους 2,05 δισ. ευρώ. Με αυτή τη βάση συνεπάγεται ότι το δημόσιο θα εισπράξει 389 εκατ. ευρώ έσοδα από ΦΠΑ με έναν μεσοσταθμικό συντελεστή περί το 19%, ενώ επιπλέον 168 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να εισπραχθούν μέσω της αύξησης των εσόδων και αντίστοιχων εξόδων που θα παρουσιάσουν οι επιχειρήσεις. Ουσιαστικά, με βάση εκτιμήσεις, η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών με τα νέα μέτρα μπορεί να ανέλθει και στα 42 δισ. Σήμερα η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι στα 38 δισ. ευρώ, ενώ το 2013 ήταν στα 8 δισ. ευρώ με βάση μελέτη του ΙΟΒΕ.
Βέβαια η ΤτΕ να διαπιστώνει μια «κόπωση» στη χρήση πλαστικού χρήματος ωστόσο η τάση είναι δεδομένη εδώ και χρόνια. Όπως καταγράφει Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας στο α΄ εξάμηνο του 2019 ο συνολικός αριθμός των καρτών πληρωμών παρουσίασε αύξηση κατά 539 χιλ. (+4%) σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2018 και ανήλθε σε 17,7 εκατ. κάρτες.
Η αύξηση αυτή προέρχεται από την έκδοση νέων χρεωστικών καρτών, καθώς εκδόθηκαν επιπλέον 540 χιλ. κάρτες (+4%), ενώ από την άλλη καταγράφεται μείωση των πιστωτικών καρτών.
Την ίδια ώρα, ο όγκος των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε σε 438,3 εκατ., παρουσιάζοντας μείωση 16% σε σχέση με το β’ εξάμηνο του 2018. Αντίστοιχα, η αναλογούσα αξία διαμορφώθηκε στα 29,6 δισ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 16%. Όσον αφορά στο μέσο αριθμό συναλλαγών ανά κάρτα, εμφανίζεται μειωμένος στις 25 συναλλαγές έναντι 30 το προηγούμενο εξάμηνο.
Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την εφαρμογή των Capital Controls ο αριθμός των POS έφθανε μόλις τα 200.000 και σήμερα ανέρχεται σε 700.000, σημειώνοντας άνοδο κατά 250% τα τελευταία 4 χρόνια.
Οι παίκτες
Σημειώνεται ότι στην αγορά των ηλεκτρονικών συναλλαγών ισχυρή θέση έχουν οι τράπεζες, ενώ εκτός πιστωτικού συστήματος θέση έχουν οι Χάρης Καρώνης με τη Viva, ο Θεόδωρος Φέσσας με την Cardlink, ο Χάρης Κωνσταντίνου με την Printec και ο Νίκος Πετρακόπουλος με τη Mellon.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Cardlink του Ομίλου Quest του κ. Θεόδωρου Φέσσα κατέχει το 35% της αγοράς των τερματικών καθώς διαθέτει 250.000 POS σε σύνολο 700.000 τερματικών μηχανημάτων και σε αξία το 52% της αγοράς.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr