Η αύξηση αυτή προέρχεται από την έκδοση νέων χρεωστικών καρτών, καθώς εκδόθηκαν επιπλέον 540 χιλ. κάρτες (+4%), ενώ από την άλλη καταγράφεται μείωση των πιστωτικών καρτών.
Την ίδια ώρα, ο όγκος των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε σε 438,3 εκατ., παρουσιάζοντας μείωση 16% σε σχέση με το β’ εξάμηνο του 2018. Αντίστοιχα, η αναλογούσα αξία διαμορφώθηκε στα 29,6 δισεκ. ευρώ, καταγράφοντας μείωση κατά 16%. Όσον αφορά στο μέσο αριθμό συναλλαγών ανά κάρτα, εμφανίζεται μειωμένος στις 25 συναλλαγές έναντι 30 το προηγούμενο εξάμηνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται την Παρασκευή καθιερώνεται νέο όριο για «διασφάλιση» του αφορολόγητου με ψηφιακές πληρωμές στο 30% του εισοδήματος για όλες τις κατηγορίες εισοδημάτων. Προφανώς στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι η ευρύτερη χρήση στις συναλλαγές της καθημερινότητας.
Συνολικά σύμφωνα με τα στοιχεία του α’ εξαμήνου καταγράφεται μείωση της αξίας ανά κάρτα και αύξηση της μέσης αξίας ανά συναλλαγή.
Συγκεκριμένα, στη μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα παρατηρείται μείωση κατά 19% συγκριτικά με το προηγούμενο εξάμηνο, με την απόλυτη αξία να ανέρχεται σε 1.668 ευρώ. Η μείωση αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση της μέσης αξίας συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα κατά 20%, η οποία διαμορφώθηκε σε 1.777 ευρώ. Αντίστοιχα, η μέση αξία συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα μειώθηκε κατά 4,5% και διαμορφώθηκε σε 1.089 ευρώ.
Η μέση αξία ανά συναλλαγή για το σύνολο των καρτών διατηρήθηκε στο ίδιο επίπεδο σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2018 και ανήλθε σε 67 ευρώ. Ωστόσο, ειδικά όσον αφορά στις χρεωστικές κάρτες, η μέση αξία ανά συναλλαγή ανήλθε σε 70 ευρώ, παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση κατά 1%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr