Σε πρώτη φάση, αυτήν την εβδομάδα η Αθήνα με την παρουσία της στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ θα έχει μια πρώτη εικόνα για το πώς αντιμετωπίζει ο ευρωπαϊκός περίγυρος και ο αμερικανικός παράγων την εντεινόμενη προσπάθεια της Άγκυρας, μετά τη συμφωνία με τη Λιβύη, να «αδρανοποιήσει» την Αθήνα στο μεγάλο παιχνίδι των υδρογονανθράκων στην περιοχή και να την καταστήσει παρακολούθημά της. Οι επαφές του Πρωθυπουργού, αλλά και των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς η Τουρκία με την τελευταία κίνησή της έκανε σαφή την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας στη θαλάσσια ζώνη της Αν. Μεσογείου, της ύπαρξης υφαλοκρηπίδας στο Καστελλόριζο αλλά των διεθνών συμφωνιών που έχει κάνει η Αθήνα με γειτονικές χώρες. Προφανώς ο στόχος της «Φινλανδοποίησης» της χώρας είναι ο βασικός στρατηγικός στόχος της πολιτικής Ερντογάν που πλέον έχει σαφέστατο περίγραμμα και δημιουργεί μεγάλες προκλήσεις για την «φρέσκια» κυβέρνηση της Αθήνας, που πλέον καλείται να αντιμετωπίσει μείζονες εθνικούς κινδύνους.
Την ίδια ώρα με το γεωπολιτικό μέτωπο να «κτυπά» κόκκινο η Αθήνα καλείται να δώσει μια μάχη για την οικονομία της και τη βιωσιμότητά της. Κι αυτό σε μια περίοδο που τα εξοπλιστικά της προγράμματα θα πρέπει να τρέξουν. Έτσι θα πρέπει να πείσει τους εταίρους στο Eurogroup της Τετάρτης ότι θα είναι χρήσιμο για την πορεία της οικονομίας να αλλάξει η χρήση των 767 εκατ. ευρώ από τα ANFA-SMPs. Πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική μάχη καθώς αποτελεί πρόκριμα για μια ενδεχόμενη χαλάρωση του προγράμματος σε μια περίοδο που η Αθήνα θέλει να μετριάσει τους στόχους για τα πλεονάσματα που καθιστούν κάθε προσπάθεια ανάπτυξης ή ενίσχυσης κομβικών δαπανών ιδιαίτερα δύσκολη.
Αν δηλαδή τα ποσά τα κέρδη του Ευρωσυστήματος επιλεγεί να μην πάνε στην εξυπηρέτηση του χρέους αλλά σε επενδύσεις και ανάπτυξη θα δοθεί ένα σήμα αναθεώρησης του «σφικτού κορσέ» του προγράμματος. Μάλιστα εάν από τούδε αποφασιστεί να δοθούν τα χρήμα των ANFAs – SMPs σε αναπτυξιακές δράσεις εκτιμάται ότι θα παραχθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος περίπου 0,6% του ΑΕΠ.
Πάντως ο στόχος δεν είναι εύκολος με τους υπουργούς Οικονομικών να τηρούν πολύ επιφυλακτική στάση για τυχόν αναθεωρήσεις. Κι αυτό σε μια περίοδο που η Γερμανία φαίνεται να μπαίνει σε πολιτική κρίση με τις αλλαγές στην κορυφή του SPD και το φάσμα αποχώρησης των σοσιαλδημοκρατών από την κυβέρνηση συνασπισμού με το CDU.
Πάντως κεντρικό θέμα στο eurogroup θα είναι η συζήτηση της 4ης Έκθεσης Ενισχυμένης Εποπτείας, για την οποία ήδη υπάρχει θετική εισήγηση από την Κομισιόν και το Euroworking Group. Η εκταμίευση επίσης των χρημάτων θεωρείται δεδομένη αλλά το αν θα αλλάξει η χρήση τους είναι μάλλον ζήτημα που θα πάρει χρόνο.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr