Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΓΛΚ θεωρούν ότι ο προϋπολογισμός την περίοδο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2019 θα εξακολουθήσει να καταγράφει υπέρβαση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Ωστόσο φαίνεται ότι ο ρυθμός αύξησης των δημοσίων εσόδων αναμένεται να είναι μειωμένος σε σύγκριση με τους προηγούμενους μήνες. Πάντως μέσα από τις ανακοινώσεις του κ. Σκυλακάκη θα φανεί το εκτιμώμενο τελικό ύψος του φετινού υπερπλεονάσματος και την αξιοποίησή του.
Σημειώνεται ότι στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2020 η κυβέρνηση εκτιμά ότι το φετινό πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί κοντά στο 3,7% του ΑΕΠ, ξεπερνώντας τον στόχο κατά 0,2% του ΑΕΠ ή περίπου 360 εκατ. ευρώ. Με δεδομένο πως η κυβέρνηση θέλει να διατηρηθεί ένα «μαξιλάρι» ασφαλείας από το υπερπλεόνασμα για έκτακτες ανάγκες (π.χ. αναδρομικά συνταξιούχων), καθίσταται σαφές ότι δεν υπάρχει περιθώριο για διανομή μεγάλου ποσού ως κοινωνικού μερίσματος. Όπως μάλιστα έχει πει πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «δεν θα δώσουμε λίγα σε πολλούς». «Έπειτα από 10 χρόνια κρίσης δεν θα ανεχθώ με τη νέα ανάπτυξη που έχουμε να δημιουργηθούν νέες ανισότητες. Θα υπάρχει υπερπλεόνασμα το 2019. Θα πάει στοχευμένα στους πιο αδύναμους. Θα δούμε πού. Δεν θα δώσουμε λίγα σε πολλούς. Θέλω αυτά που θα δώσω να πιάσουν τόπο».
Το Σαββατοκύριακο πάντως ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας ξεκαθάρισε χθες σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Βραδυνή της Κυριακής» πως «οτιδήποτε λέγεται μέχρι σήμερα (για το κοινωνικό μέρισμα), είναι χρήσιμο ως σκέψη, αλλά, επί της ουσίας, είναι πρόωρο… Στα τέλη Νοεμβρίου θα έχουμε ουσιαστικά τα απολογιστικά δεδομένα του έτους. Θα διαπιστώσουμε τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα υπάρχουν και θα αποφασίσουμε για την κατανομή και αξιοποίησή τους».
Παράλληλα μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή στις αρχές της επόμενης θα οριστικοποιηθούν οι διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου κι αυτό σημαίνει πρακτικά ότι δεν θα πρέπει να αναμένονται ριζικές αλλαγές ή ανατροπές.
Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείονται αλλαγές στο σχέδιο για τη νέα φορολογική κλίμακα, στους συντελεστές, στο ψηφιακό χρήμα, στο χτίσιμο του αφορολογήτου ή στην προσαύξηση του λόγω παιδιών. Όπως αναφέρεται γίνεται μια προσπάθεια για στήριξη των οικογενειών αλλά και της μεγάλης μάζας των φορολογούμενων κινείται στη ζώνη των 20.000 ευρώ.
Σε σχέση με το ψηφιακό χρήμα εξετάζεται η σχετική υποχρέωση για τους ελεύθερους επαγγελματίες, καθώς σε αυτό το 30% δεν θα συνυπολογίζονται οι επαγγελματικές δαπάνες που δηλώνονται στο Ε3 και διαμορφώνουν το φορολογούμενο εισόδημα, αλλά μόνο οι προσωπικές δαπάνες όπως αυτές δηλώνονται στους ειδικούς κωδικούς 049-050 του Ε1, οι οποίες εκ των πραγμάτων είναι περιορισμένες.
Επίσης εξετάζεται για το αν διατηρηθεί η πάγια έκπτωση 5% στο εισόδημα από ενοίκια που ισχύει και τώρα, ανεξαρτήτως αν κάποιος κάνει χρήση της νέας έκπτωσης.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr