«Η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Δυτικής Ευρώπης της οποίας το αξιόχρεο παραμένει κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Μπορεί λοιπόν να την κατακτήσει;» είναι το ερώτημα, που κλήθηκε να απαντήσει ο Michele Napolitano, επικεφαλής κρατικών αξιολογήσεων του οίκου στην Δυτική Ευρώπη.
Ο εκπρόσωπος της Fitch σημειώνει ότι «Αυτό που συνήθως λέμε είναι πως είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο», προσδιορίζοντας, παράλληλα, έναν χρονικό ορίζοντα 18 μηνών.
Ο Fitch εστιάζει σε τέσσερις τομείς, προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα στην αναβάθμιση:
1. Πολιτική: Το περιβάλλον είναι πια πολύ πιο σταθερό από το 2015 και υποστηρικτικό.
2. Ανάπτυξη: Έχει βάσεις, αλλά εξακολουθεί να λείπει ένα βασικό συστατικό, αυτό των επενδύσεων.
3. Δημοσιονομικά: Έχουν βελτιωθεί αισθητά, αλλά η μετάβαση σε ένα νέο μείγμα, που θα εγκαταλείπει την υψηλή φορολογία, αλλά θα διατηρεί τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι δύσκολη υπόθεση για την νέα κυβέρνηση.
4. Τράπεζες: Η ποιότητα ενεργητικού είναι πολύ αδύναμη, αλλά το σχέδιο «Ηρακλής» για την μείωση των κόκκινων δανείων είναι ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση και ο οίκος σχεδιάζει να το αποτιμήσει με προσοχή.
Η Fitch στα τέλη Αυγούστου άφησε την χώρα στάσιμη στο «BB-» με σταθερό outlook.
Σημειώνεται ότι στις 25 Οκτωβρίου η Standard & Poor's προχώρησε στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας κατά μία βαθμίδα, σε «BB-» από «Β+» και με θετικές προοπτικές -«outlook». Στην αναβάθμιση κρίσιμο ρόλο έπαιξε η άρση των capital controls.
Το θετικό «outlook» της S&P υποδηλώνει ότι ενδέχεται να ακολουθήσει νέα αναβάθμιση της Ελλάδας εντός 12 μηνών, «εάν η κυβέρνηση συνεχίσει τις δομικές μεταρρυθμίσεις, ενισχύοντας τις οικονομικές προοπτικές και τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών», όπως επισημαίνει ο οίκος.
Ένας ακόμη λόγος πιθανής αναβάθμισης θα ήταν η αξιοσημείωτη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών. Στον αντίποδα, ανάπτυξη χαμηλότερη των προβλέψεων ή «πάγωμα» των μεταρρυθμίσεων θα οδηγούσε σε σταθερό «outlook».
Την ίδια στιγμή, η βαθμολογία της Moody’s στην Ελλάδα είναι στο «B1», ένα επίπεδο κάτω από αυτή της Fitch. Η Moody’s είχε αναβαθμίσει την 1η Μαρτίου την ελληνική οικονομία κατά δυο κλίμακες. Δίνει αξιολόγηση αντίστοιχη του οίκου S&P, μόνο που ο τελευταίος διατηρεί θετικό outlook, ενώ η Moody’s σταθερό.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr