Συγκεκριμένα στην κατάθεσή της η JP Morgan επέλεξε να παράσχει πλήρη κάλυψη στο υπουργείο Οικονομικών, διασφαλίζοντας έτσι ταυτόχρονα τις δουλειές της στον ελληνικό χώρο, χωρίς ωστόσο να πράττει το ίδιο για τη North Asset Management του κ. Παπαμαρκάκη και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Από την άλλη, η ΝΑΜ «επιστρέφει το μπαλάκι» των ευθυνών σε JP Morgan και υπουργείο Οικονομικών καθώς σύμφωνα με την κατάθεση του εκπροσώπου της κ. Louis Plowden-Wardlaw σήμερα στη Βουλή δηλώνει άγνοια για τις «τυχόν διευθετήσεις ή συμφωνίες μεταξύ της JP Morgan και της κυβέρνησης».
Επιπλέον, η North σύμφωνα με την ίδια κατάθεση πληροφορήθηκε το δρομολόγιο και τους τελικούς αποδέκτες του ομολόγου από τις εφημερίδες! Δήλωσε σχετικά ότι πούλησε το ομόλογο στην HVB αγνοώντας ότι η τελευταία είχε την Ακρόπολις ως πελάτη της.
Ειδικά για την Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ επισημαίνει ότι δεν επιθυμούσε να συνδιαλλαγεί μαζί της άμεσα καθώς προτιμούσε να αναλάβει τον πιστωτικό κίνδυνο μιας τράπεζας δηλαδή της HVB, θεωρώντας ότι η τελευταία είχε ερευνήσει για το ποιόν της χρηματιστηριακής.
Η κατάθεση της JP Morgan
Σε ότι αφορά την κατάθεση της JP Morgan, ο οίκος κάνει λόγο για ένα πρόσωπο «κλειδί» το οποίο φέρεται να ήταν ενήμερο για την τύχη του δομημένου ομολόγου των 280 εκατ. ευρώ που πούλησε η JP Morgan στη ΝΑΜ (στο 92,95% της ονομαστικής του αξίας) καθώς και για την περαιτέρω διαδρομή του.
«Η JPMorgan πώλησε το ομόλογο στο σύνολό του στην North Principal Investments Fund Limited. Η πώληση αυτή εγκρίθηκε εσωτερικώς επί τη βάσει του ότι η North ήταν ένας επενδυτής που αγόραζε με σκοπό να διακρατήσει το ομόλογο (buy-and-hold investor). Ανακαλύψαμε εν συνεχεία ότι ένα μέλος της βασικής ομάδας που ασχολήθηκε με τη συναλλαγή στη JPMorgan γνώριζε ότι η North είχε την πρόθεση να πωλήσει περαιτέρω το ομόλογο και ήταν ενήμερο για την ανάμειξη της HypoVereinsbank στη συναλλαγή. Το ίδιο πρόσωπο μπορεί ενδεχομένως να γνώριζε για την ανάμιξη της Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ. Δεν φαίνεται να είχε μοιραστεί την πληροφορία αυτή με τους ανώτερους συναδέλφους του που είχαν συμμετοχή στη συναλλαγή», αναφέρει στην κατάθεσή του ο εκπρόσωπος του διεθνούς οίκου.
Στο πρόσωπο αυτό ο διεθνής οίκος "φωτογραφίζει" το πρώην στέλεχός του, Μαικ Σαββίδη, ο οποίος ήταν μέλος της βασικής ομάδας που ασχολήθηκε με τη συναλλαγήκαι μετά τον εσωτερικό έλεγχο που διενεργήθηκε απομακρύνθηκε καθώς δεν παρείχε όλες τις πληροφορίες που γνώριζε για πλευρές της συναλλαγής του συνθέτου ομολόγου.
Η κάλυψη που παρέχει στο υπουργείο Οικονομίας είναι εμφανής καθώς αναφέρει ότι δεν έχει κανένα λόγο να πιστεύει ότι το υπουργείο Οικονομίας γνώριζε ότι τα ομόλογα θα αγοραστούν από ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία. Αντίθετα, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα δηλώνει πως κλονίστηκε η εμπιστοστοσύνη της στη ΝΑΜ καθώς δεν ανέμενε ότι το ομόλογο θα κατέληγε σε χέρια μη επαγγελματιών επενδυτών.
Μία ακόμη αιχμή προς τη ΝΑΜ αποτελεί η άρνησή της να εισφέρει πέραν των κερδών της από την αγορά του ομολόγου αλλά και τις προμήθειες που καταβλήθηκαν σε διαμεσολαβητές, κάτι το οποίο θα πράξει η JP Morgan στο πλαίσιο της "εξαιρετικά γενναιόδωρης", όπως τη χαρακτηρίζει πρότασης, στην οποία όπως εκτιμά η ίδια δεν ήταν νομικά υποχρεωμένη να προβεί.
Για τα δε ασφαλιστικά ταμεία η JP Morgan αναφέρει ότι δε γνώριζε τίποτα για τις προμήθειες καθώς και για το τίμημα που κατέβαλαν, ενώ θεωρεί ότι όφειλαν τα ίδια να προασπίσουν τα συμφέροντά τους προβαίνοντας σε έλεγχο τόσο των συμβούλων όσο και των οργανισμών με τους οποίους συναλλάχθηκαν για την αγορά του ομολόγου.
Ειδικότερα, η κατέθεση του εκπροσώπου της JP Morgan έχει ως εξής:
1.Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να είμαι σήμερα εδώ για να προσπαθήσω να απαντήσω στα ερωτήματα τα οποία τίθενται στην πρόσκλησή σας: Την τιμολόγηση του ομολόγου και της συμβάσεως ανταλλαγής επιτοκίων, τις συμβάσεις με το Ελληνικό Δημόσιο, τις πολλαπλές συναλλαγές της 6ης Φεβρουαρίου 2007 και τις προμήθειες που καταβλήθηκαν.
2.Θεωρώ καταρχήν ότι θα ήταν χρήσιμο να ξ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr