Πιο συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Α. Μπέζας κατά την ομιλία του στο 20ο Τακτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων της Γερμανίας, που πραγματοποιήθηκε στην Φρανκφούρτη, χαρακτήρισε ουσιαστικά άδικο το εν λόγω σύστημα φορολόγησης για τους ομογενείς του εξωτερικού αφού οι κατοικίες που διατηρούν σε αστικές περιοχές στην Ελλάδα φορολογούνται βάσει τεκμαρτής δαπάνης διαβίωσης για όλο το χρόνο, ανεξάρτητα αν αυτές χρησιμοποιούνται μόνο για τις καλοκαιρινές διακοπές.
Όπως τόνισε ο κ. Μπέζας, το σύστημα αυτό πρέπει να αλλάξει και η φορολόγησή τους θα πρέπει να γίνεται μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, για παράδειγμα τρεις μήνες. Στο σημείο αυτό ο υφυπουργός δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον που δημιούργησε η κυβέρνηση για τους απόδημους Έλληνες, με τα σημαντικότερα φορολογικά πλεονεκτήματα να αποτελούν:
* Επεκτείνεται από διετία σε τριετία το χρονικό διάστημα εντός του οποίου μπορούν όσοι επιστρέφουν στην Ελλάδα να κάνουν χρήση του πιστοποιητικού μετοικεσίας, εφόσον έχουν ενταχθεί σε προγράμματα πρόωρης συνταξιοδότησης. Με τον τρόπο αυτό εξυπηρετούνται ιδιαίτερα όσοι από εσάς εδώ στη Γερμανία έχετε ενταχθεί σε τέτοιουείδους προγράμματα και για ορισμένο χρονικό διάστημα αναγκάζεστε να μετακινήστε και στις δύο χώρες.
* Απαλλάσσονται από την εκ νέου καταβολή τέλους ταξινόμησης όσα επιβατικά αυτοκίνητα είχαν ταξινομηθεί στο παρελθόν στη χώρα μας, είχαν μεταφερθεί σε άλλο κράτος και επανέρχονται με ξένες πινακίδες με σκοπό να επαναταξινομηθούν, ώστε να αποφεύγεται η διπλή φορολόγηση που υπάρχει μέχρι σήμερα. ( το μέτρο αφορά διπλωμάτες, εργαζόμενους για κάποια χρονική περίοδο στο εξωτερικό).
*Δίνεται η δυνατότητα στους μετοικούντες να παραλαμβάνουν το αυτοκίνητο που χρησιμοποιούσαν στο εξωτερικό, χωρίς την καταβολή του τέλους ταξινόμησης με το οποίο επιβαρύνονται τα οχήματα στη χώρα μας, ανεξαρτήτου κυβισμού.
Τέλος, ο υφυπουργός, αναφέρθηκε και στις συζητήσεις που πραγματοποιούν Ελλάδα και Γερμανία στο πλαίσιο της αναθεώρησης της Σύμβασης για την αποφυγή της διπλής φορολογίας εισοδήματος.
«Επειδή η συμφωνία αυτή έχει τεθεί σε ισχύ από το 1964, όταν δηλαδή πολλοί από εσάς είτε δεν είχατε ακόμη φύγει από την Ελλάδα, είτε μόλις είχατε έλθει στη Γερμανία, κρίναμε σκόπιμο ότι έπρεπε να εκσυγχρονιστείκαι να προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες και τα νέα δεδομένα», επεσήμανε ο κ. Μπέζας .
Για το λόγο αυτό οι αρμόδιες Διευθύνσεις των δύο Υπουργείων Οικονομίας, της Ελλάδας και της Γερμανίας, έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση της συγκεκριμένης Σύμβασης μεταξύ των δύο χωρών.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό, στον πρώτο κύκλο των διαπραγματεύσεων, που έλαβε χώρα στο Βερολίνο στις αρχές Μαΐου, συζητήθηκαν θέματα όπως:
* Ο καθορισμός της έννοιας και του περιεχόμενου του όρου "μόνιμη εγκατάσταση".
* Η θέσπιση ειδικών διατάξεων για τη φορολογία του εισοδήματος από την εκμετάλλευση πλοίων και αεροσκαφών.
* Η φορολογία μερισμάτων.
* Ηρύθμιση της φορολόγησης των τόκων που προκύπτουν πχ. από καταθέσεις στη Γερμανίακαι καταβάλλονται σε κάτοικο της Ελλάδας,καθώς και
* Η ρύθμιση θεμάτων φορολόγησης του εισοδήματος από την άσκηση ελευθέριων επαγγελμάτων και λοιπών παρόμοιων δραστηριοτήτων.
Πάντως, άσχετα με το πώς θα καταλήξουν οι διαπραγματεύσεις, με βάση την ισχύουσα Σύμβαση μεταξύ των δύο κρατών δεν υπάρχει διπλή φορολόγηση συντάξεων και εισοδημάτων, διευκρίνισε ο υφυπουργός, επισημαίνοντας ότι οι συντάξεις και τα εισοδήματα που αποκτώνται στην Ελλάδα ή τη Γερμανία, φορολογούνται μόνο μια φορά.
Συγκεκριμένα:
- Οι συντάξεις και οι περιοδικές παροχές που καταβάλλονται από το Γερμανικό Δημόσιο(δηλαδή από τα Ταμεία που έχουν ιδρυθεί από τις κρατικές υπηρεσίες της Γερμανίας για τα καταβάλλουν τις συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων) ,σε κάτοικο Ελλάδας (σε συμπατριώτες δηλαδή που έχουν επιστρέψει στην Ελλάδα), φορολογούνται μόνο στη Γερμανία και όχι στην Ελλάδα.
- Οι συντάξεις και οι περιοδικές παρο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr