Παράλληλα, αρωγός στην προσπάθειά της να συμμετάσχει στον αγωγό είναι και η Ρωσία, η οποία φέρεται να έχει δώσει στη βουλγαρική πλευρά διορία τριών εβδομάδων για να απαντήσει σχετικά με τις διαπραγματεύσεις.
Εξ άλλου το κείμενο της Διακρατικής Συμφωνίας που είχαν υπογράψει οι τρεις χώρες, προβλέπει την πώληση μεριδίου σε εταιρείες του πετρελαϊκού κλάδου.
Εκτός από την εθνική εταιρία πετρελαίου του Καζακστάν, ενδιαφέρον προς τον πετρελαιαγωγό έχουν εκδηλώσει και άλλες μεγάλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρείες όπως η αμερικανική Chevron, η κρατική εταιρία πετρελαίων του Ομάν και η ρωσοβρετανική TNK-BP.
«Το συντομότερο δυνατόν έχουμε την πρόθεση να διεξάγουμε με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και Βουλγαρίας διαπραγματεύσεις για το θέμα αυτό», είχε ανακοινώσει επίσημα στις αρχές Ιουνίου ο διευθυντής του Τμήματος βιομηχανίας πετρελαίου του Υπουργείου Ενέργειας και Μεταλλικών Πόρων του Καζακστάν Νουρλάν Νογκάεβ.
Η επιθυμία του Καζακστάν για τη διεξαγωγή συζητήσεων γύρω από το θέμα, με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 11ου Διεθνούς Οικονομικού Forum που διεξήχθη στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας τις προηγούμενες μέρες.
Εξ άλλου, στη συνάντηση που είχε ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Καζακστάν Baktikozha Izmukhabetov με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Σιούφα, συζητήθηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης της συνεργασίας των δύο χωρών στην ενέργεια, με έμφαση στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.
Μάλιστα οι δύο πλευρές συμφώνησαν αντιπροσωπείες των δύο υπουργείων να αρχίσουν σύντομα συζητήσεις για την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα.
«Βολές» Transneft κατά Βουλγαρίας
Τη δυσαρέσκεια της ρωσικής εταιρείας Transneft έχει προκαλέσει η στάση της Βουλγαρίας σχετικά με το ενεργειακό project της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.
Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Transneft, κ. Semyon Vainshtok έκανε λόγο για «αδράνεια» της βουλγαρικής πλευράς στην υλοποίηση του πετρελαιαγωγού, προσθέτοντας παράλληλα ότι «δεν βλέπουμε να υπάρχουν εμπόδια για την υλοποίηση του έργου».
Ο κ. Vainshtok, υπογράμμισε ακόμη ότι οι «παίκτες» τόσο του ρωσικού κονσόρτιουμ (Transneft, Rosneft και Gazprom Neft) όσο και της ελληνικής κοινοπραξίας (Ελληνικά Πετρέλαια-Θράκη και Δημόσιο) έχουν ξεκαθαρίσει τις προθέσεις τους, επικρίνοντας στην ουσία την βουλγαρική πλευρά.
Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ύψος των επενδύσεων στον Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη αναμένεται να φτάσει τα 700 εκατ. δολάρια. Ο αγωγός θα μεταφέρει από 35 μέχρι 50 εκατομμύρια τόνους αργού πετρελαίου ετησίως.
Αντιγόνη Αυγεροπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr