Θετική είναι η αποτίμηση της JP Morgan για το «πράσινο φως» που έδωσε η Κομισιόν στο σχέδιο «Ηρακλής» της Ελλάδας για τα κόκκινα δάνεια. Ο οίκος κάνει λόγο για εκκρεμότητες για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου και παράλληλα τονίζει την ανάγκη κινητοποίησης των τραπεζών. Πως αξιολογεί τις τέσσερις τράπεζες.
Η JP Morgan θέτει τρεις βασικές προϋποθέσεις για την αποτελεσματικότητα του σχεδίου:
- Το επίπεδο των προμηθειών που θα πρέπει να πληρώσουν οι τράπεζες, ώστε να μην θεωρείται το σχέδιο κρατική ενίσχυση.
- Το κεφαλαιακό όφελος από τους senior τίτλους και ευρύτερα.
- Τις τιμές με τις οποίες θα μεταφερθούν τα δάνεια και ευρύτερα οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν στην εκτέλεση του σχεδίου.
Ο οίκος εκτιμά ότι το κόστος θα αντισταθμιστεί εν μέρει από τις πληρωμές του κουπονιού των senior τίτλων και υπολογίζει ότι αυτό, κατά μέσο όρο κινείται στο επίπεδο του 6μηνου Euribor +75 μονάδες βάσης για την αντίστοιχη συναλλαγή στην Ιταλία - στην περίπτωση της Ελλάδας ισοδυναμεί με 1,4% καθαρό κόστος για τις κρατικές εγγυήσεις. Οι εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης κάνουν λόγο για προμήθειες για την κρατική εγγύηση που φτάνουν τις 180 μονάδες βάσης (1,8%) με βάση τις σημερινές τιμές, 35 μονάδες βάσης υψηλότερα από την απόδοση του 10ετούς.
Στην αξιολόγησή του για τα κόκκινα δάνεια κάθε τράπεζας, ο οίκος τονίζει ότι το οργανικό σχέδιο για την μείωση των NPEs της τράπεζας Πειραιώς προβλέπει 18 δισ. ευρώ τιτλοποιήσεων έως το 2022 και άρα το σχέδιο «Ηρακλής» δεν είναι στοιχείο που «αλλάζει το παιχνίδι».
«Σε περίπτωση πλήρης εφαρμογής του «Ηρακλή», αυτό θα οδηγήσει σε περίπου 70 μονάδες βάσης επιπλέον για τον δείκτη επάρκειας κεφαλαίων CET1 σε επίπεδο κλάδου από τους senior τίτλους. Οποιοδήποτε κεφαλαιακό όφελος είναι σημαντικό για την Πειραιώς, δεδομένου ότι εκκινεί από χαμηλότερη βάση. Η αξιοποίηση του «Ηρακλή» στον σημερινό αθροιστικό στόχο για τιτλοποίησεις 6 δισ. ευρώ θα αυξήσει τον προβλεπόμενο από τον οίκο δείκτη CET1 του 2021 για την τράπεζα κατά 50 μονάδες βάσης (στο 13,5%)», σημειώνει χαρακτηριστικά ο οίκος.
HSBC:«Οικονομικά βιώσιμο» χαρακτηρίζει το σχέδιο «Ηρακλής»
Η τράπεζα σε αξιολόγησή της σημειώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες κερδίζουν κεφάλαια (25 μονάδες βάσης κατά την εκτίμηση του οίκου) και χάνουν κερδοφορία (60 μονάδες βάσης χαμηλότερη απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) κατά την HSBC). Ωστόσο, το κεφαλαιακό κέρδος, όπως παρατηρεί, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην διευκόλυνση της συναλλαγής. Η εγγύηση της κυβέρνησης μπορεί με τη σειρά της να βελτιώσει την τιμολόγηση πέρα απ’ όσο υπολογίζει η τράπεζα.
Η συνολική εκτίμηση αποτιμάται στο ότι «ο "Ηρακλής" είναι οικονομικά βιώσιμος καθώς τα οφέλη έναντι του κόστους, αν συγκριθεί με μια απλή τιτλοποίηση, υπερκαλύπτουν τα αρνητικά στοιχεία».
Σε σύγκριση τώρα με τα υφιστάμενα σχέδια, η τράπεζα σημειώνει ότι «Τα NPEs θα πέσουν κατά 36% επιταχύνοντας τη μείωση των κόκκινων δανείων κατά 1,5 χρόνο» έναντι του βασικού σεναρίου της HSBC. Όσον αφορά τα κέρδη «θα αυξηθούν κατά 15% με τον ROTE στο 5,5%» έναντι βασικού σεναρίου για 3,8% το 2020». «Από τη συναλλαγή εκτιμάται να προκύψει απώλεια κατά 230 μονάδες βάσης κάτι που κάνει τις τράπεζες 29% ακριβότερες σε όρους τιμής προς ενσώματη λογιστική αξία (PTBV)», προσθέτει.
Η HSBC δηλώνει υποστηρικτής των ελληνικών τραπεζών, αφού σημειώνει ότι «συντασσόμαστε με τη μειονότητα και πιστεύουμε ότι οι τράπεζες μπορούν να ολοκληρώσουν επιτυχημένα τα σχέδιά τους για την μείωση των κόκκινων δανείων». Και εδώ έρχεται ο ρόλος του σχεδίου «Ηρακλής», το οποίο, όπως αναφέρει, «θα βοηθήσει να αλλάξουν κάποιες από τις αμφιβολίες της πλειοψηφίας».
Morgan Stanley: Αισιόδοξη για κόκκινα δάνεια και ελληνική οικονομία
«Το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια μπορεί να αντιμετωπιστεί θετικά από τους οίκους αξιολόγησης», εκτιμά η Morgan Stanley, εν αναμονή της ανακοίνωσης της S&P στις 25 Οκτωβρίου και της DBRS την 1η Νοεμβρίου.
Ο οίκος δηλώνει παρών και αισιόδοξος για τις τελευταίες εξελίξεις για το σχέδιο «Ηρακλής», το οποίο ενισχύει την «εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα».
Ακόμα, εκτιμά ότι η αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας θα πάρει καιρό αλλά όταν συμβεί «θα ανοίξει η πόρτα για ένταξη στο QE, κάτι που θα βοηθήσει να μειωθεί το κόστος χρηματοδότησης».
Η Morgan Stanley εκτιμά ότι «η οικονομία συνεχίζει να ανακάμπτει, αν και η εγχώρια ζήτηση δεν έχει δείξει ακόμα σημάδια ισχυροποίησης», ενώ επισημαίνει ότι υπάρχει ανάγκη για «περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, στις οποίες έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση και μπορούν να βοηθήσουν».
Παράλληλα, «η Αθήνα σχεδιάζει να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους την επόμενη χρονιά, ενώ ελπίζει σε κάποια ευελιξία με τον καιρό ώστε να περιοριστεί η ρευστότητα. Η βιωσιμότητα χρέους έχει βελτιωθεί», παρατηρεί.
Fitch: «Credit positive» για τις τράπεζες το σχέδιο Ηρακλής
Πιστωτικά θετική για τις ελληνικές τράπεζες (credit positive) είναι σύμφωνα με τον οίκο Fitch Ratings η έγκριση της Κομισιόν για το σχέδιο «Ηρακλής», που στοχεύει στην μείωση των κόκκινων δανείων (ΝPLs).
Η Fitch εκτιμά ότι θα επιταχύνει τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και θα τονώσει την κερδοφορία των τραπεζών, καθώς και την ικανότητά τους να δανείζουν. «Αναμένουμε το σχήμα να εφαρμοστεί πλήρως στις ερχόμενες εβδομάδες» αναφέρει ο οίκος, ενώ προσθέτει ότι «η επίπτωση του σχήματος στο κεφαλαιακό προφίλ των τραπεζών θα εξαρτηθεί από το μέγεθος της συμμετοχής, το κόστος συμμετοχής και την διάθεση των επενδυτών».
Με βάση το σχέδιο «Ηρακλής» που θα επιτρέψει στις τράπεζες να απομακρύνουν ΝΡLs ύψους 30 δις. ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση θα παράσχει εγγυήσεις για τις τιτλοποιήσεις των δανείων. Σε αντάλλαγμα, θα λάβει προμήθεια που ευθυγραμμίζεται με τις τρέχουσες συνθήκες στην αγορά, για το ρίσκο που αναλαμβάνει. Το σχέδιο είναι παρόμοιο με το ιταλικό GACS και έλαβε την έγκριση της Κομισιόν χθες. Ο οίκος αναμένει ότι το σχέδιο Ηρακλής θα υλοποιηθεί εντός των επόμενων μηνών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr