Αυτό γιατί μόνο οι δύο στους τρεις απ’ όσους κατέθεσαν αίτηση για να μπουν στη ρύθμιση κατάφεραν να πληρώσουν την πρώτη δόση και να ενταχθούν επίσημα στις 120 δόσεις. 217.276 αιτήσεις είναι ακόμη εκκρεμείς και πιθανότατα θα μείνουν εκτός.
Η ρύθμιση αφορούσε συνολικά περίπου 1.700.000 οφειλέτες και τελικά λιγότεροι από 600.000 φαίνεται να έχουν τη δυνατότητα ένταξης στις ευνοϊκές διατάξεις της.
Από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ακόμα ότι αναγκαστικά μέτρα είσπραξης έχουν επιβληθεί σε 1.222.301 φορολογούμενους και ότι άλλοι 1.819.142 φορολογούμενοι κινδυνεύουν με κατασχέσεις και λοιπά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. Όσοι είχαν τη δυνατότητα ρύθμισης έχει καλώς. Για όσους έμειναν εκτός, ο μοναδικός τρόπος να αποφύγουν τις κατασχέσεις είναι πλέον να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 12 έως 24 δόσεων.
Στους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνεται η καθιέρωση και μιας νέας ρύθμισης με διπλάσιο αριθμό δόσεων (24 δόσεις για τακτικές φορολογικές υποχρεώσεις και 48 δόσεις για έκτακτες, όπως ο φόρος κληρονομιάς), η οποία όμως θα προβλέπει εισοδηματικά κριτήρια για την ένταξη των οφειλετών και θα αφορά μόνο χρέη που βεβαιώθηκαν ή θα καταστούν ληξιπρόθεσμα από την 1η Ιανουαρίου 2020 και μετά.
Η κατάσταση στα ταμεία
Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία. Οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 400.000 και έχουν εγκριθεί οι 270.000 έως τώρα.
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, σε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, χαρακτήρισε θετική τη συμμετοχή στη ρύθμιση η οποία έλαβε τέλος. Από σήμερα, διευκρίνισε ο υπουργός, θα ισχύει μόνο η ρύθμιση των 12 δόσεων.
Αυτό σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθούν τα αναγκαστικά μέτρα αναγκαστικής είσπραξης, όπως οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων, καθώς και οι πλειστηριασμοί ακινήτων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr