Ο σχεδιασμός της Ουάσιγκτον για εφαρμογή φόρου εισαγωγών ύψους 25% σε γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα βάζει στο στόχαστρο ελληνικά αγαθά, όπως είναι τα γαλακτοκομικά, το χοιρινό, φρούτα, σαλάτες, κομπόστες και χυμοί.
Μιλώντας στο Reporter, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανικών Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ), Χρήστος Αποστολόπουλος, εκπέμπει sos για τη φέτα. Ειδικότερα, τονίζει ότι οι συνέπειες των δασμών είναι καταστροφικές, καθώς «η φέτα ανταγωνίζεται τα λευκά τυριά της Αμερικής», αλλά τώρα κινδυνεύει να καταστεί μη ανταγωνιστική, πλήττοντας την εγχώρια παραγωγή.
Μάλιστα, δείχνει το δρόμο, σημειώνοντας πως το ροκφόρ έχει εξαιρεθεί, οι ελιές και το ελαιόλαδο ομοίως, είναι «επομένως πολύ εύκολο να γίνει το ίδιο και με τη φέτα. Είναι εφικτή η τεκμηρίωση εξαίρεσής της από τους δασμούς». Το μέγεθος του προβλήματος είναι μεγάλο κι αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό, επισημαίνει, ενώ προσθέτει πως έχει θέσει το θέμα στους αρμόδιους φορείς και αναμένει και με αφορμή τις στρατηγικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, να υπάρξει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ), Κώστας Αποστόλου σημειώνει στο Reporter, πως το πλήγμα είναι πολύ βαρύ, καθώς τα προϊόντα κομπόστας που προορίζονταν για τις ΗΠΑ έχουν ήδη παραχθεί και δεν υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες διάθεσής τους. Η συγκεκριμένη αγορά δέχεται μεγάλες πιέσεις, καθώς όπως σημειώνει ο κ. Αποστόλου, βρίσκεται σε άμεση συσχέτιση με την αμερικανική αγορά, με την αξία των ελληνικής προέλευσης εισαγωγών να κυμαίνεται στα 50 εκατ. δολάρια.
Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι έχουν υπάρξει επαφές με την κυβέρνηση, αλλά οι τωρινές συνθήκες δείχνουν πως είναι δύσκολο να αλλάξει η κατάσταση. Ωστόσο, σημειώνει πως αν τελικά δεν ευδοκιμήσουν οι προσπάθειες προς την αμερικανική πλευρά, θα υπάρξει και μία κίνηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με στόχο την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης.
Γιώργος Γεωργίου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr