H δήλωση του κ. Χαρίτση:
«Ο προϋπολογισμός του κ. Μητσοτάκη καταδεικνύει τα προεκλογικά του ψεύδη και την οριστική εγκατάλειψη της μείωσης των πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5% που είχε πετύχει με τον εγγυητικό λογαριασμό η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Προκειμένου να καλύψει το δημοσιονομικό κενό που ο ίδιος δημιούργησε, ο κ. Μητσοτάκης ξέχασε το 4% ανάπτυξη που υποσχόταν, και προσγειώνεται στο 2,8%. Κι αυτό όμως συνιστά υπεραισιόδοξη πρόβλεψη που κανένας άλλος διεθνώς δεν υιοθετεί.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξαντλεί τον μισό περίπου δημοσιονομικό χώρο για τη μείωση του φόρου επιχειρήσεων και μερισμάτων, πράγμα που ευνοεί άνισα τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις με την υψηλή κερδοφορία.
Για να το κάνει αυτό:
- Όχι μόνο ακυρώνει την περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για το 2020 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά ροκανίζει και τις μειώσεις του 2019, μέσα από τις αυξήσεις των αντικειμενικών αξιών.
- Προχωρά στη μείωση ουσιαστικά του αφορολόγητου, αφού πλέον θα απαιτούνται αυξημένες ηλεκτρονικές συναλλαγές κατά 30%, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι υψηλότατες δαπάνες για ενοίκιο και λογαριασμούς ΔΕΚΟ.
- Ακυρώνει την μείωση της προκαταβολής φόρου από 100% στο 50%.
- Ακυρώνει την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
- Καταργεί τη μείωση ΦΠΑ από το 13% στο 11%.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν δύο πράγματα: την μεροληψία της κυβέρνησης της ΝΔ υπέρ των πλούσιων και την διάψευση των προσδοκιών των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων για βελτίωση της θέσης τους με κυβέρνηση της ΝΔ».
Η απάντηση από τον κ. Σκυλακάκη:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του κ. Χαρίτση, παραμένει στον φαντασιακό του προεκλογικό κόσμο και αρνείται να αποδεχθεί την απόφαση του ελληνικού λαού να ψηφίσει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, που υλοποιεί ο Προϋπολογισμός του 2020.
Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό, η νέα κυβέρνηση, με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, παρέλαβε στις 10/7/2019 δημοσιονομικό κενό ύψους 1,08 δισ. ευρώ για το 2020, το οποίο, όχι μόνο καλύπτει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2020, αλλά δημιουργεί και επιπλέον χώρο για την υλοποίηση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.
Χρειάζεται, τέλος, πλεόνασμα προπέτειας για να θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ χαμηλή την ανάπτυξη 2,8% όταν κληροδότησε στη νέα κυβέρνηση ανάπτυξη με ετήσιο ρυθμό μόλις 1,5% (στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ πρώτου εξαμήνου του 2019) και να μιλά για διάψευση των μεσαίων στρωμάτων όταν επιβάρυνε από το 2016 ως το 2018 τους φορολογούμενους με 11,4 δισ., επιπλέον των πρωτογενών πλεονασμάτων που ο ίδιος είχε συμφωνήσει με τους δανειστές. Σε ό,τι αφορά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, ο μέσος όρος των συμπολιτών μας δηλώνει ήδη μεγαλύτερο ποσοστό ηλεκτρονικών συναλλαγών από το 30%, που ζητείται να δηλώνονται για να καταπολεμηθεί η καλπάζουσα τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ φοροδιαφυγή.
Τέλος, μόνο στη φαντασία του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει 'μείωση πλεονασμάτων με εγγυητικό λογαριασμό'».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr