Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η καθαρή θέση της ελληνικής οικονομίας, σε σταθερές τιμές, μειώθηκε κατά 67,4 δισ. ευρώ την περίοδο 2010-2016, στα 622,2 δισ. ευρώ. Για να ενισχυθεί σε επίπεδα προ κρίσης εντός της επόμενης δεκαετίας, απαιτείται αύξηση κατά 5% περίπου ετησίως. Αν και αυτό μεταφράζεται σε πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, θεωρούνται επιτεύξιμοι με βάση την ιστορική εμπειρία, εάν αναζητηθούν οι κατάλληλες επενδύσεις και φιλοεπιχειρηματικές πολιτικές.
Οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι απαραίτητες, καθώς η εγχώρια αποταμίευση κρίνεται ανεπαρκής για να καλύψει τις επενδύσεις που απαιτούνται για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Εάν η Ελλάδα θέλει να προσελκύσει περισσότερες ξένες επενδύσεις, πρέπει να επιταχύνει τις δομικές μεταρρυθμίσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις.
Οι συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα στην υλοποίηση projects πρέπει να γίνει κοινή πρακτική, υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε ότι το ιστορικό της τελευταίας δεκαετίας στην Ελλάδα είναι θετικό, καθώς έχουν αναπτυχθεί 14 ΣΔΙΤ που μεταφράζονται σε επενδύσεις 822 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, αυτή τη στιγμή, βρίσκονται υπό διαμόρφωση και έχουν ήδη εγκριθεί 12 ΣΔΙΤ σε τομείς όπως η διαχείρισης απορριμμάτων, η εξοικονόμηση ενέργειας και οι υποδομές με κοινωνικό χαρακτήρα. Όμως, υπογράμμισε, ακόμη πιο σημαντικά είναι τα μελλοντικά ΣΔΙΤ που θα αφορούν σε μεγάλες επενδύσεις. Αυτές, τόνισε, θα μπορούσαν να υλοποιηθούν σε κάποιες από τις πολλές εκτάσεις του δημοσίου, μέσω συμβάσεων leasing.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr