Ο απερχόμενος επικεφαλής της ΕΚΤ, τον οποίο θα διαδεχθεί η Κριστίν Λαγκάρντ θεωρείται πως θέτει τις βάσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο QE και ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει ιδιαίτερη σημασία στην υποδοχή του «Super Mario».
Σήμερα το απόγευμα ο κεντρικός τραπεζίτης θα μιλήσει σε εκδήλωση της Ακαδημίας, στο πλαίσιο της βράβευσής του για το ρόλο που διαδραμάτισε στη διάσωση του ευρώ προσκεκλημένος του Λουκά Παπαδήμου. Ο κ. Παπαδήμος είναι παλαιός γνώριμος του Μάριο Ντράγκι από την εποχή που ήταν αντιπρόεδρος της ΕΚΤ και πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).
Αργότερα το βράδυ, ο Μάριο Ντράγκι θα παρακαθίσει σε δείπνο που έχει ετοιμάσει προς τιμήν του ο Γιάννης Στουρνάρας στην Τράπεζα της Ελλάδας.
Στο δείπνο θα δώσουν το παρόν μέλη της Ακαδημίας Αθηνών, στελέχη της ΤτΕ, επικεφαλής των τραπεζών και ορισμένα μέλη της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Το πρωί της Τετάρτης ο Μάριο Ντράγκι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και την ίδια ημέρα θα αναχωρήσει.
Τα μηνύματα στη Γερμανία και η προίκα στην Λαγκάρντ
Στο μεταξύ με έντονο ενδιαφέρον αναμένεται το τι θα πει ο «super Mario» για τις πιέσεις που δέχτηκε να αλλάξει τη νομισματική πολιτική της επέκτασης ειδικά από τη Γερμανία και την ομάδα των κρατών μελών που ελέγχει. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η παραίτηση της Σαμπίνε Λαουτενσλέγκερ πριν από λίγες ημέρες, από το Διοικητικό και το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δύο ολόκληρα χρόνια πριν λήξει η θητεία της. Η εν λόγω παραίτηση ερμηνεύεται ως «τροχιοδεικτική» βολή εν όψει της ανάληψης της ηγεσίας της ΕΚΤ από την Κριστίν Λαγκάρντ, που φαίνεται να επιθυμεί να συνεχίσει την πολιτική Ντράγκι σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ζητώντας παράλληλα από τα κράτη-μέλη χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων.
Επίσης ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται να αναφερθεί και στο πώς θα καταφέρει η χώρα να συμμετάσχει στο QE μέλλον, κάνοντας λόγο για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ώστε να αποκτήσει η χώρα επενδυτική βαθμίδα. Σημειώνεται ότι μια ενδεχόμενη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα λειτουργούσε θετικά στην προσπάθεια για πτώση του κόστους δανεισμού, τόσο του κράτους όσο και κυρίως των επιχειρήσεων. Βέβαια κλειδί για την ολική επαναφορά στην κανονικότητα είναι η επενδυτική βαθμίδα, όπου στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να υπάρξει αναβάθμιση εντός του 2020. Μόνη περίπτωση να ενταχθεί νωρίτερα η χώρα είναι μια εξαίρεση στον κανόνα που διέπει το QE κάτι που όμως προσκρούει σε «γερμανικό σκόπελο» εκτός να η πολιτικές ισορροπίες οδηγήσουν σε αλλαγή της ρότας των Γερμανών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr