Πάνω από 200 εκατ. ευρώ υπολογίζεται η ζημία από την κατάρρευση της βρετανικής Thomas Cook. Το ποσό αυτό αποτελεί συντηρητική εκτίμηση και στην αγορά ακούγονται ποσά της τάξεως των 450 εκατ. ευρώ, καθιστώντας σαφές πως η κατάρρευση της Thomas Cook προσλαμβάνει διαστάσεις συστημικού κινδύνου για τον κλάδο.
Βέβαια η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα προσεκτική το τι θα προτάξει ώστε να μην υπάρξει θέμα αλλοίωσης κανόνων ανταγωνισμού αλλά και για να μην ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και για άλλες απαιτήσεις από πτωχεύσεις. Ήδη φαίνεται να προκρίνεται η αναστολή του Τέλους Διαμονής, που ούτως ή άλλως καταβάλλεται από τον πελάτη που όμως … δεν ήλθε τελικά. Βέβαια μένει να αποσαφηνιστούν τα κριτήρια και η διαδικασία.
Σε σχέση με άλλες φορολογικές υποχρεώσεις ακόμη δεν υπάρχει «λευκός» καπνός κι ενημέρωση όπως ανέφερε μιλώντας το πρωί στο Ρ/Σ Real fm και στους δημοσιογράφους Γιώργο Χουδαλάκη και Νίκο Ρογκάκο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος. Όπως φαίνεται όμως η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να «πληρώσει» τα σπασμένα κι αναμένεται να ακολουθήσει τις οδηγίες εγκυκλίου που είχε εκδοθεί το 2015 και είχε βρει εφαρμογή σε περιπτώσεις τότε χρεοκοπιών τουριστικών γραφείων της Ρωσίας.
Όπως αναφέρθηκε χτες κατά τη σχετική σύσκεψη από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος θα πρέπει να μην ακολουθηθεί η διαδικασία για απάλειψη φορολογικών υποχρεώσεων με προσκόμιση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης σε βάρος των οφειλετών (αυτό αναφέρει η διάταξη του φορολογικού κώδικα) καθώς είναι διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα και κοστοβόρα. Αλλά να εφαρμοστεί ό,τι έγινε στις περιπτώσεις των χρεοκοπιών του 2014-15. Δηλαδή καθώς οι ζημίες που υπέστησαν οι ημεδαπές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις από τη μη είσπραξη των απαιτήσεών τους οφείλονταν σε οριστικό γεγονός (πτώχευση αλλοδαπών οφειλετών) να μπορούν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που παρουσίασαν επισφαλείς απαιτήσεις λόγω πτώχευσης των τουριστικών πρακτορείων, να διαγράψουν οριστικά τις απαιτήσεις αυτές μέσα στο φορολογικό έτος 2014 και να εκπέσουν τα σχετικά ποσά από τα ακαθάριστα έσοδα του φορολογικού αυτού έτους.
Εκτίμηση Θεοχάρη για απώλειες μισό δισ. μακροπρόθεσμα
Στην εκτίμηση ότι μακροπρόθεσμα το κόστος για τον ελληνικό τουρισμό από τη χρεοκοπία της Thomas Cook θα ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ προχώρησε, μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης.
«Αυτό που προσπαθούμε να βρούμε είναι το άμεσο κόστος γιατί σε βάθος χρόνου μπορείς να αντιμετωπίσεις τα προβλήματα» ανέφερε ο κ. Θεοχάρης.
Όπως εξήγησε τα επόμενα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν είναι:
- Η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που έχουν πληγεί
- Ο επαναπατρισμός των εγκλωβισμένων τουριστών οι 25.000 εκ των οποίων είχαν φτάσει με τη βρετανική Thomas Cook
- Οι άμεσες ακυρώσεις και τι μπορούμε να κάνουμε. «Είμαστε σε συνεννόηση με αεροπορικές εταιρείες για δρομολόγια και θα εστιάσουμε το διαφημιστικό πρόγραμμα σε αγορές και πόλεις που έχουν πληγεί από την υπόθεση αυτή» είπε ο κ. Θεοχάρης.
- Μακροπρόθεσμα θα πρέπει να δούμε πώς θα ανακτήσουμε μερίδιο της αγοράς και πώς θα το μεγαλώσουμε
Αναφορικά με τις περιοχές στην Ελλάδα που επηρεάστηκαν περισσότερο από τη χρεοκοπία της Thomas Cook ο κ. Θεοχάρης είπε ότι «οι περιοχές που είχαν το πιο άμεσο αποτέλεσμα ήταν η Ζάκυνθος, η Κέρκυρα και η Σκιάθος, λιγότερο η Κρήτη και η Κως» καθώς όπως διευκρίνισε «στη Ζάκυνθο ήταν περισσότεροι οι εγκλωβισμένοι σε σχέση με όλη την Κρήτη, όμως η σεζόν της Κρήτης είναι για ένα μήνα ακόμα ενώ η Ζάκυνθος σε λίγες ημέρες κλείνει άρα μεσομακροπρόθεσμα θα επηρεαστεί περισσότερο η Κρήτη και οι μεγάλοι προορισμοί».
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr