Ξεχάστε πλέον το Χίλτον, ή το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Τόπος «ανταλλαγής» απόψεων το παλιό υπουργείο Προεδρίας στη Βασιλίσσης Σοφίας 15, δείγμα του ελληνικού μοντερνισμού στο σημείο που άλλοτε υπήρχε η οικία Ράλλη – Σκαραμαγκά. Εκεί, έδρα πλέον υπηρεσιών που υπάγονται στον Πρωθυπουργό θα φιλοξενηθούν οι συζητήσεις που θα έχουν το στίγμα που ήδη έθεσε ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο. «Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας θα είναι πιο εύκολες στην υλοποίησή τους» είχε πει τονίζοντας ότι πλέον το πρόγραμμα για την μεταμνημονιακή παρακολούθηση έχει γίνει «κτήμα» της Ελλάδας, άρα αποδραματοποιείται η όλη διαδικασία και δίνεται έμφαση στην προώθηση μεταρρυθμίσεων. Ουσιαστικά η επιλογή του τόπου δίνει αυτό το χαρακτήρα «επιστροφής σε μια κανονικότητα» όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές τονίζοντας τη σημασία που δίνει η ηγεσία της κυβέρνησης στην προώθηση δομικών αλλαγών που και οι εταίροι προτείνουν.
Από την πλευρά τους οι θεσμοί πλέον βάζουν στην ομάδα διαπραγματευτών έναν … τμηματάρχη δείγμα και αυτό, όπως λένε στις Βρυξέλλες, ότι πλέον η χώρα μπαίνει στην κανονική διαδικασία του «ευρωπαϊκού εξαμήνου».
Έτσι, ο Ντέκλαν Κοστέλο, επικεφαλής για το ελληνικό πρόγραμμα στην Κομισιόν για πολλά έτη θα έχει μια εποπτική ευθύνη λόγω θέσης (Γενικός Δ/ντς) αλλά το ρόλο του στην Αθήνα θα παίζει ο Paul Kutos, με βαθμό τμηματάρχη. Σημασία έχει και συμβολικά η έλευση και του απερχόμενου Πιερ Μοσκοβισί που αναμένεται να έλθει μέσα στον Οκτώβριο, πριν αποχαιρετήσει κι αυτός την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Στα βασικά θέματα που θα τεθούν αναμένεται να είναι η αναπτυξιακή πορεία και η συνακόλουθη προβολή της ανάπτυξης στα έσοδα. Άλλωστε υπάρχει ήδη ένας γρίφος για την κυβέρνηση. Το πώς θα καταφέρει να περάσει όλο το πακέτο ελαφρύνσεων την ώρα που η πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας δε φαίνεται να είναι ισχυρά ανοδική κάτι που βέβαια επηρεάζει και την Ελλάδα.
Φέτος ήδη πολλοί φορείς με τους οποίους μιλά η κυβέρνηση (ΚΕΠΕ, ΣΕΒ, ΙΟΒ, Τράπεζες, ΤτΕ) αλλά και η Κομισιόν για ανάπτυξη θέτοντας τον πήχη χαμηλότερα από 2,5% που είχε θέσει ο προϋπολογισμός. Βέβαια χωρίς να αναφέρεται σε νούμερα η κυβέρνηση, ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να δώσει ώθηση και στο φετινό ΑΕΠ αλλά και να καταθέσει σενάριο για αύξηση του ΑΕΠ 3% ώστε να περάσουν και οι φοροελαφρύνσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ το επόμενο έτος. Σύμμαχος, όπως αναφέρουν στελέχη της κυβέρνησης είναι η απόφαση να εκτελεστεί πλήρως ο προϋπολογισμός (μιλούν για υποεκτέλεση, μη διάθεση δηλαδή 900 εκ ευρώ από τον προϋπολογισμό), η επιτάχυνση επενδύσεων αλλά και η πτώση των τιμών των ομολόγων που έχει αποτύπωμα στο κόστος χρήματος για τις τράπεζες και την οικονομία συνολικά.
Παράλληλα για του χρόνου η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα καταφέρει να αξιοποιήσει με αναπτυξιακό πρόσημο τα χρήμα που θα λάβει από τη δόση της 4ης μεταμνημοιακής αξιολόγησης και ξεπερνούν τα 600 εκατ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα έχουν κάποιες «αιρεσιμότητες» - τήρηση συμφωνηθέντων – που η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι θα εκπληρωθούν χωρίς θέμα και έτσι οι πόροι αυτοί όπως και άλλοι από τις επόμενες αξιολογήσεις θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για δαπάνες π.χ. του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Απότοκο όλων αυτών, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη, είναι μια αισιοδοξία, ότι η πορεία του ΑΕΠ θα είναι ισχυρή παρά τις όποιες αρνητικές διεθνείς εξελίξεις.
Ενέργεια και υποδομές
Πέρα από το δημοσιονομικό χώρο που θα φέρει η ανάπτυξη για να προωθηθούν οι ελαφρύνσεις, τα θέματα υλοποίησης του προϋπολογισμού στο φόντο των εξελίξεων στον τουρισμό αλλά και η πορεία της ΔΕΗ και των ιδιωτικοποιήσεων στην ενέργεια είναι μεταξύ των πάγιων επιδιώξεων για μεταρρυθμίσεις σε δικαιοσύνη κτλ.
Μάλιστα μία μέρα μετά την ανακοίνωση χρήσης 6μήνου της ΔΕΗ έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του υπουργείου ΠΕΝ με τους εκπροσώπους των θεσμών για τα ενεργειακά. Η κυβέρνηση θέλει να διαπραγματευτεί το σχέδιο που είχε καταθέσει η προηγούμενη κυβέρνηση και να ζητήσει αλλαγή του στόχου για τη μείωση της παρουσίας της ΔΕΗ στη λιανική και κατάργηση των ΝΟΜΕ ενώ θα παρουσιάσει το σχέδιό της για τις λιγνιτικές μονάδες. Εκεί οι θεσμοί αναμένουν πειστικές προτάσεις και αναμένεται να μπουν στο τραπέζι ακόμη και θέματα κλεισίματος μονάδων. Παράλληλα αναμένεται να τεθεί και συνολικά και το θέμα των ενεργειακών υποδομών της χώρας, που η νέα κυβέρνηση θεωρεί σκόπιμο να εκχωρηθούν σε ιδιώτες εξ ολοκλήρου (ΔΕΠΑ) ή εν μέρει (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ) σε αντίθεση με την προηγούμενη κυβέρνηση που επιδίωκε τη διατήρηση για λόγους και γεωπολιτικούς κρατικό στρατηγικό έλεγχο υποδομών και εταιριών.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr