Ο πρόεδρός του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση «για τις εξαιρετικά σημαντικές προσπάθειές της να οδηγήσει στην εξυγίανση την ελληνική οικονομία».
Με αφορμή την έξοδο της Ελλάδας από την επιτήρηση ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης δήλωσε ότι «Ήταν μια δύσκολη διαδικασία, λόγω του μεγέθους της απαιτούμενης διόρθωσης αλλά και των αβεβαιοτήτων σχετικά με τα δημοσιονομικά στοιχεία. Η διόρθωση ήταν χωρίς προηγούμενο, καθώς το δημοσιονομικό έλλειμμα μειώθηκε από 7,9% του ΑΕΠ το 2004 σε 2,6% του ΑΕΠ το 2006. Η προσαρμογή πραγματοποιήθηκε χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στο ρυθμό ανάπτυξης. Η ανάπτυξη ήταν 3,7% το 2005 και 4,3% το 2006. Ταυτόχρονα μειώθηκε και η ανεργία».
Ο κ. Αλογοσκούφης επεσήμανε ότι το υπερβολικό έλλειμμα διορθώθηκε, η κατάσταση των δημοσιονομικών στατιστικών στοιχείων βελτιώθηκε, ο ρυθμός ανάπτυξης παραμένει ισχυρός και η ανεργία μειώθηκε.
«Η προσοχή μας τώρα στρέφεται στην προληπτική πτυχή του Συμφώνου. Κατά τα τρία τελευταία χρόνια, η Ελλάδα πέτυχε μια δημοσιονομική προσαρμογή της τάξης των 5,5 εκατοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ. Αυτό αντιστοιχεί σε μια προσαρμογή της τάξης του 1,8% του ΑΕΠ το χρόνο από το 2004.
Για να επιτύχουμε το στόχο των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, χρειαζόμαστε μια ετήσια προσαρμογή κατά περίπου 0,7-0,8% του ΑΕΠ για την περίοδο από το 2008 έως το 2010, που είναι μικρότερη από τη μισή αυτής που έχουμε πετύχει κατά τα έτη από το 2005 έως το 2007. Ο στόχος αυτός είναι φιλόδοξος αλλά εφικτός. Έχουμε ήδη ανακοινώσει αυτό το στόχο», κατέληξε ο υπουργός Οικονομίας.
Να σημειωθεί ότι η σημασία διαδικασία είχε καθαρά τυπικό χαρακτήρα για την Ελλάδα αφού την «απεμπλοκή» της ελληνικής οικονομίας από το καθεστώς της επιτήρησης υπέδειξε πρόσφατα ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Χ. Αλμούνια αμέσως μετά την παρουσίαση των προβλέψεων της Επιτροπής αναφορικά με τις επιδόσεις των οικονομιών των χωρών μελών για φέτος αλλά και για τα επόμενα δύο χρόνια.
Βάσει των καλών επιδόσεων της Ελλάδας, ο κ. Αλμούνια κατέθεσε πρόταση για την «έξοδο» της Ελλάδας από την διαδικασία της κοινοτικής Επιτήρησης κρίνοντας όχι μόνο ότι μειώθηκε το έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ πέρυσι αλλά και ότι θα παραμείνει κάτω από το όριο του Συμφώνου Σταθερότητας και φέτος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας το έλλειμμα διαμορφώθηκε το 2006 σε 2,6% χωρίς την αναθεώρηση του ΑΕΠ, ενώ με την αναθεώρηση διαμορφώνεται στο 2,1%, ενώ για το 2007 χωρίς την αναθεώρηση η πρόβλεψη είναι 2,4%, ενώ με την αναθεώρηση διαμορφώνεταιστο 1,8 - 1,9% του ΑΕΠ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έξοδος της Ελλάδας από την διαδικασία της επιτήρησης δεν σημαίνει ότι έληξε ταυτόχρονα και ο δημοσιονομικός «συναγερμός» για την χώρας μας. Όπως ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας έχει κατ΄ επανάληψη τονίσει ότι « η έξοδος από την επιτήρηση σε καμιά περίπτωση δεν σημαίνει ότι φθάσαμε στο τέλος του δρόμου».
Αντίθετα κεντρικός στόχος παραμένει η επίτευξη ισοσκελισμένων ή ελαφρά πλεονασματικών προϋπολογισμών έως το 2010 γεγονός που σημαίνει τηνπεραιτέρω προσαρμογή του ελλείμματος, κατά περίπου 0,6% σε ετήσια βάση, έως το προηγούμενο έτος.
’λλωστε σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, το διαρθρωτικό έλλειμμα ( αυτό που δεν επηρεάζεται από την συγκυριακή μεταβολή του ΑΕΠ) σύμφωνα και με τις εκτιμήσεις της Επιτροπής, βρίσκεται ελαφρά πάνω από το 3%, οπότε θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθεις προς στην κατεύθυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Εντωμεταξύ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, που του υπεβλήθη κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παρεχώρησε για την εξέλιξη των στατιστικών στην Ε.Ε., ο κ. Χοακίν Αλμούνια, τόνισε ότι η προσαρμογή της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας με τις συστάσεις των Βρυξελλών, για την αξιοπιστία των στατιστικών της στοιχείων, βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και συνεπώς είναι θέμα άμεσου χρόνου να κλείσει και τυπικά η προδικαστική διαδικασία, που είχε κινηθεί κατά της Ελλάδας στα τέλη του 2004, για αναξιοπιστία των πρ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr