Αναλυτικότερα, για την Τουρκία, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι "δεν μπορεί, στον 21ο αιώνα, να συντηρεί σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στρατό κατοχής, που χωρίζει το νησί με το τελευταία τείχος που απέμεινε σε ευρωπαϊκό έδαφος. Είναι ανάγκη να βρεθεί για την Κύπρο λύση λειτουργική και βιώσιμη να επανενωθεί η Κύπρος και να απολαμβάνουν με ασφάλεια, όλοι οι κάτοικοί της, τα οφέλη της ενσωμάτωσής της στην ευρωπαϊκή οικογένεια".
Οσον αφορά τις σχέσεις με την πΓΔΜ ο πρωθυπουργός κάλεσε τη γειτονική χώρα να εγκαταλείψει την αδιέξοδη στάση της στο θέμα του ονόματος, ώστε να καλύψει την απόσταση που της ανήκει, "για να συναντηθούμε σε μια κοινά αποδεκτή ονομασία".
Όπως είπε, αν η πΓΔΜ επιθυμεί πράγματι να κινηθεί προς την Ευρώπη, οφείλει να ακολουθεί και να αποδεικνύει έμπρακτα την πολιτική της καλής γειτονίας.
Αναλύοντας την κυβερνητική πολιτική για τη θέση και το ρόλο της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, ο κ. Καραμανλής επεσήμανε από το βήμα του 11ου Thessaloniki Forum ότι η κυβέρνηση κινείται με συγκροτημένο αναπτυξιακό σχέδιο για τη Μακεδονία και τη Θράκη. Οι δύο περιοχές από τώρα και στο εξής καθίστανται αιχμή της νέας ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης, αποκτώντας αυξημένη γεωπολιτική σπουδαιότητα, η οποία δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και προσελκύει αυξημένες επενδύσεις, άρα και έσοδα.
Παράλληλα, πρόσθεσε ότι "η Μακεδονία και η Θράκη μπορούν ήδη να λειτουργούν ως έδρα για τα ερευνητικά κέντρα και τα στρατηγεία των μεγάλων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη νοτιοανατολική Ευρώπη". Επίσης, καθίστανται πύλη, μέσα από την οποία οι επιχειρήσεις των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης προχωρούν, για να αποκτήσουν πρόσβαση στις διεθνείς αγορές κεφαλαίου και έτσι γίνονται γέφυρες συνεργασίας με όλες τα κράτη της περιοχής.
Κατά τον κ. Καραμανλή, η Μακεδονία και η Θράκη λειτουργούν σήμερα ως ενιαία οικονομική οντότητα, που παρέχει σημαντικές ευκαιρίες επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε τομείς όπως ο τουρισμός, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), οι επικοινωνίες και η πληροφορική, τα αγροτικά προϊόντα και τα τρόφιμα.
Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην πορεία των μεγάλων έργων υποδομής της Θεσσαλονίκης και της Β.Ελλάδας, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση δημιουργεί τις υποδομές που χρειάζεται το βορειοελλαδικό τόξο, για να κερδίσει η περιοχή το μέλλον που δικαιούται.
"Διεκδικούμε το μέρισμα που δικαιούται η Ελλάδα στις αγορές του κόσμου. Μ αυτούς τους στόχους καταρτίσαμε και το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς, για την περίοδο 2007-2013. Κατευθύνουμε, πρώτα από όλα, το 80% των εθνικών και κοινοτικών πόρων του, που συνολικά ξεπερνούν τα 36 δισ. ευρώ, στην ελληνική περιφέρεια", συμπλήρωσε.
Στον τομέα της ενέργειας, συνέχισε ο κ.Καραμανλής, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στη δημιουργία νέου αγωγού τροφοδοσίας της Ευρώπης με φυσικό αέριο. "Το πρώτο τμήμα του, ο ελληνοτουρκικός αγωγός, ολοκληρώνεται και πρόκειται να λειτουργήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα. Για το δεύτερο τμήμα, τον υποθαλάσσιο ελληνοϊταλικό αγωγό, υπογράψαμε διακρατική συμφωνία με την Ιταλία", διευκρίνισε.
Στον χώρο του τουρισμού, ο κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι η Ελλάδα μεταβάλλεται σε ελκυστικό τουριστικό προορισμό,για όλες τις εποχές του χρόνου και αυτό απεικονίζεται ξεκάθαρα στο γεγονός ότι έχουν δρομολογηθεί οι πιο μεγάλες τουριστικές επενδύσεις που έγιναν ποτέ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr