Όπως τόνισε για μια γκαρσονιέρα στο Παγκράτι, η δαπάνη πριν τρία χρόνια κυμαινόταν από 170 – 250 ευρώ, ενώ φέτος διαμορφώνεται στο επίπεδο των 220 με 300 ευρώ. Κύριος λόγος βέβαια η επέκταση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, δραστηριότητα, που παρότι, όπως είπε, δε διασφαλίζει τα προσδοκώμενα έσοδα για τους ιδιοκτήτες (όπως παλαιότερα) εντούτοις, παραμένει κυρίαρχη. Σύμφωνα με τον κ. Μπάκα, μάλιστα, οι ιδιοκτήτες έστω και αν δεν τα δίνουν στις πλατφόρμες τα σπίτια τους, ζητούν αυξημένα ενοίκια. Πάντως ο ίδιος συνέστησε στους γονείς και τους νέους φοιτητές να έχουν υπομονή και να ψάξουν για κατοικία σε περιοχές όπως η Κυψέλη, ή οι Αμπελόκηποι όπου τα ενοίκια παραμένουν πιο λογικά.
Σε σχέση με τις άλλες πόλεις ο κ. Μπάκας τόνισε ότι περιοχές με τουριστική ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα δύσκολες προς ανεύρεση κατοικίας. Τα Χανιά, το Ρέθυμνο, η Ρόδος, το Ηράκλειο, η Κέρκυρα, αλλά και η Καλαμάτα είναι τέτοιες περιπτώσεις, όπου συχνά οι φοιτητές δυσκολεύονται ή συχνά καλούνται να υπογράψουν 9μηνα συμβόλαια, ώστε να αφήνουν ελεύθερα τα σπίτια την θερινή σεζόν για τους τουρίστες. Σε αυτές πάντως τις περιοχές οι τιμές είναι ψηλά με π.χ. τα δυάρια να ξεπερνούν τα 350 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ρέθυμνο 2.000 διαμερίσματα είναι στο διαδίκτυο στην πλέον γνωστή πλατφόρμα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Επίσης στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με όσα ανέφερε πριν λίγες μέρες στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Θεσσαλονίκης, Άγγελος Πασαλίδης φέτος καταγράφονται σταθεροποιητικές τάσεις στις τιμές των προς ενοικίαση ακινήτων, που την αντίστοιχη περσινή περίοδο πέρυσι είχαν αυξηθεί σε ποσοστό 20%. Επίσης αναφέρει ότι τα ανακαινισμένα ακίνητα κοστίζουν έως και 30% ακριβότερα έναντι των άλλων, αν και προτιμώνται από το 80% των ενδιαφερόμενων. Από το 80% αυτών, σύμφωνα με τον κ. Πασαλίδη, «ποσοστό 70% κάνει την υπέρβαση και βάζει βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, θέτοντας σε "δεύτερη μοίρα" τις άλλες του υποχρεώσεις, ενώ το υπόλοιπο 30% μπορεί και το πράττει».
Και οι δύο εκπρόσωποι πάντως των μεσιτών αναφέρουν ότι παρά την οικονομική κρίση οι φοιτητές δεν επιλέγουν την συγκατοίκηση, όπως π.χ. κατά κόρον συμβαίνει στο Λονδίνο ή και αλλού.
«Όαση» για τους φοιτητές είναι η Πάτρα που όπως φαίνεται υπάρχει ικανοποιητική προσφορά. Πάντως κι εκεί το κέντρο είναι περιζήτητο με τις τιμές να είναι πιο ψηλά σε σχέση με τα περίχωρα.
Πάντως δεν είναι λίγοι οι γονείς που επέλεξαν να βρουν σπίτι νωρίτερα από την ανακοίνωση των βάσεων έχοντας μόνο ως μπούσουλα την βαθμολογία. Αυτοί κατάφεραν να έχουν μια μεγαλύτερη δυνατότητα επιλογής σε περιοχές, όμως, που ο τουρίστες δεν είναι οι … πρώτοι πελάτες.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr