Ο κ. Αλεξιάδης τόνισε μία σειρά από κρίσιμα θέματα στο εγγύς μέλλον:
- αφορολόγητο, όπου «πρέπει να δούμε πάρα πολύ προσεκτικά το τι θα έρθει … οποιαδήποτε προσπάθεια σύνδεσης με ηλεκτρονικές συναλλαγές ή οτιδήποτε άλλο “ξεχνά” ότι μέρος του εισοδήματος δεν το δαπανά ο ίδιος ο φορολογούμενος … όπως ο παππούς που ενισχύει το εγγόνι του που σπουδάζει. Του δίνει χρήματα, δεν του στέλνει ψώνια με το λεωφορείο».
- φόρος υπεραξίας ακινήτων, για τον οποίο λένε η μη επιβολή του, την ώρα που «δεν υπήρχε ούτως ή άλλως, κάθε χρόνο αναστελλόταν γιατί το Ελληνικό Δημόσιο δεν ήταν σε θέση να τον εφαρμόσει»
- ΦΠΑ στα ακίνητα, όπου «προτείνουν κατάργησή του χωρίς να απαντούν γιατί επιβλήθηκε (σωστά) … όταν καταργείς τον ΦΠΑ στα ακίνητα ευνοείς μεγαλοϊδιοκτήτες … και δημιουργείς μεγάλη τρύπα στον τομέα της φοροδιαφυγής»
«Όσοι έχουν αυταπάτες για το τι θα κάνει η Νέα Δημοκρατία στα φορολογικά, πρέπει να θυμηθούν ότι το ίδιο πολιτικό προσωπικό είχε ξανακυβερνήσει την χώρα. Εκτός από τις πονηρές τροπολογίες που έφερναν 31 Δεκεμβρίου ή άλλες καταστάσεις (όπως και τώρα που τροπολογίες ευνόησαν συγκεκριμένες εταιρείες), είχαν φορολογική πολιτική υπέρ συγκεκριμένων εταιρειών. Περιμένουμε λοιπόν να δούμε τι ακριβώς θα κάνουν στο θέμα του αφορολόγητου», είπε ο κ. Αλεξιάδης.
Θα έχουν επίσης πρόβλημα όσοι δεν χρησιμοποιούν πιστωτική ή χρεωστική κάρτα, για διάφορους λόγους, «υπάρχει ερωτηματικό ως προς το τι θα γίνει. Πρέπει να υπάρξει κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο εναντίον κάθε προσπάθειας μείωσης του αφορολόγητου … κάποια στιγμή στη χώρα πρέπει να αποφασίσουμε το αφορολόγητο να συνδεθεί με το όριο της φτώχειας. Εάν είναι στα 4.700 ευρώ π.χ., το αφορολόγητο θα πρέπει να είναι διπλάσιο ή τριπλάσιο, πολύ πιο πάνω, γιατί αυτός που είναι στο όριο της φτώχειας “καταναλώνει” και άμεσους φόρους … πρέπει να είναι συγκεκριμένο και να προσδιορίζει ανάγκες. Δεν μπορεί στην Ελλάδα να φορολογούμε την φτώχεια, πρέπει να φορολογούμε το εισόδημα που περισσεύει στον πολίτη πέραν των αναγκών του για να ζήσει», κατέληξε.
Στην αρχή της συζήτησης, ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε στην τυπική άρση των capital controls και θύμισε ότι «από τα τέλη του 2018 είχε γίνει ουσιαστικά η άρση των capital controls, με όρους οικονομικούς, όταν διαπιστώσαμε από τα στατιστικά της Τράπεζας της Ελλάδας μεγάλη αύξηση των καταθέσεων κάθε μήνα, που συνεχίστηκε το 2019, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά … άρα, ο λόγος για τον οποίο είχαν επιβληθεί είχε αναστραφεί από την οικονομική πραγματικότητα».
Η τυπική άρση των capital controls από την κυβέρνηση χτες, είναι «μία από τις πολλές αποδείξεις του τι οικονομική πολιτική είχε η προηγούμενη κυβέρνηση, γιατί η καινούργια δεν έχει κάνει κάτι στον τομέα των τραπεζών ή της οικονομικής πολιτικής που να την δικαιολογεί. Είναι διαδικασία που είχε ξεκινήσει. Λόγω της προεκλογικής περιόδου και της στάσης τραπεζικών παραγόντων … δεν έγινε νωρίτερα», τόνισε ο ίδιος. Πίσω από την κριτική που ασκούν διάφοροι, συνέχισε, «κρύβουν την διάθεση και την στάση που είχαν το 2015 πολιτικές δυνάμεις του τόπου, να μην δοθεί η μάχη … αλλά να συνεχίσουμε το “email Χαρδούβελη“». Θύμισε επίσης ότι οι ίδιοι παράγοντες των τραπεζών και της οικονομίας ήταν υπέρ της πιστοληπτικής γραμμής, την ώρα που η Ελλάδα ήταν έτοιμη να βγει από τα μνημόνια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr