Η κρίση στην Ευρώπη η οποία εκδηλώνεται αφενός με το Brexit και αφετέρου με την υποχώρηση της οικονομίας της Ευρωζώνης, είναι δευτεύουσας σημασίας σε σχέση με τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει η κλιμάκωση της διαμάχης ΗΠΑ - Κίνας στην παγκόσμια οικονομία αλλά και στη γεωπολιτική σταθερότητα. Οι αναλυτές εκτιμούν οτι ο εμπορικός πόλεμος μεταφέρεται σταδιακά στο νομισματικό πεδίο και εξελίσσεται σε νομισματικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενώ προβλήματα στην πραγματική οικονομία εκδηλώνονται σε πολλές χώρες με τη μείωση της παραγωγής και της μεταποίησης τους.
Για να αποφευχθεί η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου και να αποφευχθεί μια παγκόσμια οικονομική κρίση, η μοναδική λύση είναι η υποχώρηση του Τράμπ, μια προοπτική που μοιάζει νομοτελειακή.
Ο Τράμπ είναι ο μεγάλος χαμένος αυτής της πολιτικής που ο ίδιος ξεκίνησε και κατά πάσα πιθανότητα θα εγκαταλείψει σύντομα θέλοντας να αποφύγει ο ίδιος το τεράστιο πολιτικό κόστος που θα έχει προσωπικά.
Καθώς οι κινέζοι δεν υπακούουν στις “εντολές” του για αύξηση των εισαγωγών αμερικανικών προιόντων, αλλά έχουν βρεί άλλες πηγές στις χώρες της Λατινικής Αμερικής από τις οποίες αγοράζουν αγροτικά προιόντα και κυρίως σόγια, ο αγροτικός τομέας στις ΗΠΑ βυθίζεται σε κρίση. Η μείωση συνολικά των αμερικανικών εξαγωγών εξαιτίας του εμπορικού πολέμου, επηρεάζει αρνητικά και άλλους κλάδους της αμερικανικής οικονομίας και πλήττει την αμερικανική βιομηχανία.
Εφόσον η πολιτική Τράμπ δεν πετυχαίνει, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα αναγκαστεί να την εγκαταλείψει. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας είναι οτι οι ΗΠΑ είναι δημοκρατία, ενώ η Κίνα είναι δικτατορία. Στη δημοκρατία η οικονομική κρίση μεταφράζεται αυτομάτως σε πολιτικό κόστος για την ηγεσία της, ενώ στη δικτατορία δεν έχει επίπτωση στο κυβερνών κόμμα.
Ο Τράμπ λοιπόν ο οποίος σε ένα χρόνο από σήμερα θα διεκδικήσει ξανά το χρίσμα, υφίσταται προσωπικά τεράστιο πολιτικό κόστος από τον εμπορικό πόλεμο, ενώ η κινεζική ηγεσία δεν λογοδοτεί σε κανέναν. Λογικό λοιπόν είναι αυτός που χάνει να υποχωρεί και ο μεγάλος χαμένος από αυτή την πολιτική είναι ο ίδιος ο Τράμπ.
Αν ο Τράμπ παρόλα αυτά επιμείνει στην πολιτική που ακολουθεί έναντι της Κίνας, αναμένεται οτι οι ΗΠΑ θα υποστούν πολλαπλές ήττες. Και οι οικονομικές ήττες αναμένεται να συμπληρωθούν και από γεωπολιτικές. Για παράδειγμα, η πεποίθηση της Αμερικής οτι οι διαδηλωτές του Χόνγκ Κόνγκ που πιέζουν για δημοκρατία την Κίνα θα καταφέρουν να επιφέρουν πλήγμα στην κυβέρνηση του Πεκίνου, ίσως αποδειχθούν σύντομα τραγικά λανθασμένες. Η Κίνα δεν το έχει σε τίποτα να αιματοκυλήσει τις διαδηλώσεις στο Χόνγκ Κόνγκ και ετοιμάζεται ήδη να το κάνει αφού συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες με βαρύ οπλισμό και άρματα μάχης έξω από την πόλη.
Και σε αυτή την περίπτωση, αν δεν υποχωρήσουν οι διαδηλωτές θα είναι αυτοί που θα χάσουν και οι ΗΠΑ θα έχουν μεγάλη ευθύνη αν εξωθήσουν την κατάσταση σε σύγκρουση.
Με λίγα λόγια, ο Τράμπ ενδέχεται αν δεν αλλάξει πολιτική έναντι της Κίνας να αποδειχθεί μοιραίος, όχι μόνο για τον εαυτό του και για την οικονομία των ΗΠΑ, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία και την παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα.
Γρηγόρης Νικολόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr