της Χριστίνας Σακελλαρίδη
Προέδρου του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων
Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Reporter Μagazine Ιουλίου.
Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, στο διάστημα Ιανουαρίου –Μαρτίου 2019 οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 126,4 εκατ. ευρώ ή κατά 1,6% και ανήλθαν σε 7,99 δισ. ευρώ από 7,86 δισ. ευρώ ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκαν στα 5,64 δισ. ευρώ από 5,42 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 216,4 εκατ. ευρώ ή κατά 4 %.
Ανάλογη εκτιμούμε πως θα είναι η συνέχεια και στην υπόλοιπη χρονιά, με τις προβλέψεις μας να κάνουν λόγο για μια αύξηση της τάξης του 8%-10% στο σύνολο του έτους. Ένα νέο ρεκόρ φαντάζει εφικτός στόχος. Ωστόσο, όλα αυτά θα είναι εφικτά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουμε γεωπολιτικά γεγονότα, ότι θα αρθούν τα αντικίνητρα που αναστέλλουν την ανάπτυξη και ότι θα υπάρξει μια Εθνική Στρατηγική Εξαγωγών.
Γενικότερα πρέπει να πετύχουμε την ανάπτυξη όλων των κλάδων που αποτελούν τους κρίκους της Αλυσίδας της Εξωστρέφειας: Τραπεζικό Σύστημα, Μεταφορές, Logistics, Δημόσιο Τομέα, Σύμπραξη Ιδιωτικού-Δημοσίου Τομέα, Ανάπτυξη Παραγωγής & Ψηφιακό Μετασχηματισμό, ώστε να μπορέσει η Χώρα μας να αξιοποιήσει το θετικό momentum που υπάρχει για τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό.
Η έμπρακτη στήριξη των ελληνικών εξαγωγών είναι μονόδρομος για να τεθούν οι βάσεις για μια ισχυρή οικονομία που θα παράγει βιώσιμα πλεονάσματα και θα δημιουργεί καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Είναι η ώρα, να αντιληφθούμε όλοι τη σημασία της εξωστρέφειας και να χαράξουμε την εθνική στρατηγική που θα απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις της παραγωγής και της καινοτομίας που θα πάνε την ελληνική οικονομία πολλά βήματα μπροστά.
Μια εθνική στρατηγική που θα εστιάζει στην άρση των εμποδίων και θα διευκολύνει το έργο των εξαγωγέων. Που θα καταπολεμά τη γραφειοκρατία και θα στηρίζει με νέα και φθηνή χρηματοδότηση τις εξαγωγικές επιχειρήσεις. Που θα μειώσει την υψηλή φορολογία που ταλανίζει σήμερα την εγχώρια επιχειρηματικότητα και υπονομεύει τις προοπτικές της.
Και το κυριότερο θα δίνει κίνητρα για την ενδυνάμωση του παραγωγικού ιστού, ο οποίος δέχθηκε ισχυρό πλήγμα στη διάρκεια της κρίσης.
Η αποεπένδυση που συντελέστηκε στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια ήταν πρωτοφανής, με αποτέλεσμα να αποδυναμωθεί η προσπάθεια εξόδου από την ύφεση.
Σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι επιτακτική ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τη προσέλκυση επενδύσεων που θα οδηγήσουν στον εκσυγχρονισμό και στην ενίσχυση του παραγωγικού δυναμικού. Χρειαζόμαστε μονάδες παραγωγής που θα τροφοδοτούν με φθηνές πρώτες ύλες τις εξαγωγικές επιχειρήσεις και παράλληλα θα εξάγουν ανταγωνιστικά προϊόντα.
Είναι ζωτικής σημασίας να απεξαρτηθεί η χώρα από τις εισαγωγές και να μετριασθεί το εμπορικό έλλειμμα. Η Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να διεκδικήσει μια θέση στην παγκόσμια ελίτ των εξαγωγικών χωρών, αρκεί να έχει πίστη και σχέδιο».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr