Να επωφεληθούν από τη νέα βελτιωμένη ρύθμιση των 120 δόσεων κάλεσε τους φορολογούμενους ο υπουργός Εργασίας, τονίζοντας πως δεν θα δοθεί καμία παράταση για την υπαγωγή, πέραν της 30ης Σεπτεμβρίου.
«Κάναμε ό,τι ήταν αναγκαίο για τη διερεύνηση της ρύθμισης», είπε, μιλώντας στον ΑΝΤ1 και ανακοίνωσε ότι αναφορικά με τη ρύθμιση των οφειλών προς τα Ταμεία έχει καταθέσει διάταξη «για τη μείωση του επιτοκίου από το 5 στο 3%».
Ο υπουργός έκανε γνωστό ότι μόλις 80.000 οφειλέτες έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση, η οποία μέχρι τώρα «δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα».
Συντάξεις μαμούθ
Αναφορικά με τις υψηλές συντάξεις, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «ευτυχώς» ενημερώθηκε έγκαιρα από την διεύθυνση κοινωνικής ασφάλισης και μπόρεσε να δώσει κατεπείγουσα εντολή να σταματήσει κάθε πληρωμή υψηλής σύνταξης. «Σήμερα θα καταβάλλονταν οι συντάξεις και θα το μαθαίναμε μετά από χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος χαρακτήρισε την ενημέρωση που έλαβε «κεραυνό εν αιθρία» και επισήμανε ότι υπάρχουν ήδη κάποιες υψηλές συντάξεις που έχουν καταβληθεί, όμως θα τακτοποιηθούν μέσω της ρύθμισης που ετοιμάζει η κυβέρνηση.
Απαντώντας σε όσα έχουν δηλώσει ο κ. Κατρούγκαλος και ο κ. Πετρόπουλος περί fake news και εισαγγελέα αντίστοιχα, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι δεν προτίθεται να μπει σε αντιπαράθεση με ονόματα και δηλώσεις, ωστόσο τους καταλόγισε θράσος, επειδή «γνωρίζουν την αλήθεια».
Ο κ. Βρούτσης αναφέρθηκε μάλιστα και σε σημερινό δημοσίευμα των Νέων, που παρουσιάζει έγγραφο προς τη Γενική διευθύντρια Συντάξεων του ΕΦΚΑ στις 10 Ιουλίου του 2018, - έναν χρόνο νωρίτερα δηλαδή - με το οποίο φέρεται να γίνεται προειδοποίηση από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Παροχών πως, βάσει του επίμαχου νόμου, θα μπορούσε δυνητικά σε ασφαλισμένο συμβολαιογράφο, σύμφωνα με την αρχή της ανταποδοτικότητας, να δινόταν μεικτή σύνταξη ποσού 23.000,84 ευρώ.
Όπως τόνισε ο κ. Βρούτσης, οι πληροφορίες που έχει δείχνουν ότι έχουν δοθεί υψηλές συντάξεις λόγω λαθών στον επανυπολογισμό των συντάξεων. Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, συμπλήρωσε ο υπουργός, θα γίνει restart στον επανυπολογισμό και θα επανεξετασθούν συντάξεις. «Θα αποκατασταθεί η δικαιοσύνη. Δεν μπορώ να αφήσω να δοθούν συντάξεις των 15.000 ευρώ. Είμαι υποχρεωμένος να φέρω διάταξη για να μπει ταβάνι στις υπέρογκες συντάξεις» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Εκκρεμείς συντάξεις
Παράλληλα, ο κ. Βρούτσης τόνισε ότι «δεν υπάρχουν πλεονάσματα στον ΕΦΚΑ», διαψεύδοντας την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στο ότι «στο μέλλον δε θα υπάρχουν εκκρεμείς συντάξεις».
Αναφορικά με τις εκκρεμείς συντάξεις, είπε πως κύριες, επικουρικές και εφάπαξ «ξεπερνούν τις 470.000 οι εκκρεμείς συντάξεις». Και εξήγησε ότι, «από 1η Ιουνίου το 2020 το 1/3 των νέων συντάξεων θα βγει ψηφιακά. Την επόμενη τριετία θα βγαίνουν όλες οι συντάξεις ψηφιακά».
Αναφορικά με το νομικό μέρος του ζητήματος είπε πως, το σύστημα θα ονομάζεται «ΑΤΛΑΣ ψηφιακή σύνταξη» και θα υπαχθεί σε νομοσχέδιο που θα είναι έτοιμο τον Νοέμβριο. Έκανε μάλιστα γνωστό πως, «τμήμα των εκκρεμών συντάξεων θα ενσωματωθεί στο ψηφιακό σύστημα».
Μάλιστα, ο υπουργός Εργασίας είπε πως ο ΑΜΚΑ θα ενσωματωθεί σε όλα τα δημόσια έγγραφα ψηφιακά, μέσω διάταξης σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΣ».
Ερωτηθείς για τις συντάξεις χηρείας είπε πως «αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης το να επανέλθουν στο επίπεδο του 2014».
Κατώτατος μισθός
Σχετικά, τέλος, με τον κατώτατο μισθό και το ενδεχόμενο αύξησής του μέσα στο 2019, είπε πως «για φέτος έχει αυξηθεί ο κατώτατος μισθός». Όμως, «για κάθε χρόνο από του χρόνου, έχουμε πει ότι, θα ακολουθήσει το ρυθμό του ΑΕΠ, διπλάσιο της ανάπτυξης κάθε φορά».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr