Την περίοδο 2017-2018, η παραγωγή βαμβακιού εκτιμήθηκε σε 1,24 εκατ. μπάλες των 480 λιβρών, αυξημένη περίπου κατά 20% από την προηγούμενη σεζόν, ενώ την περίοδο 2018-2019 η παραγωγή αυξήθηκε περαιτέρω σε 1,41 εκατ. μπάλες, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).
Όπως αναφέρει μελέτη της Infobank Hellastat ΑΕ για τον εγχώριο κλάδο της εκκόκκισης βάμβακος, την περίοδο 2018-2019, οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις της χώρας αυξήθηκαν κατά 6,5%, έφθασαν τα 245.000 εκτάρια, από 230.000 την προηγούμενη περίοδο. Εκτιμάται ότι την τρέχουσα περίοδο 2019-2020 οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις θα σημειώσουν περαιτέρω αύξηση, περίπου κατά 6%.
Σύμφωνα με τον δείκτη Cotlook A Index, όσον αφορά τις διεθνείς τιμές του εκκοκκισμένου βάμβακος, στα τέλη Σεπτεμβρίου 2018 η τιμή διαμορφώθηκε στα 87,95 cents ανά libra, ωστόσο μειώθηκε στα 81,1 cents ανά libra στα τέλη του περασμένου Φεβρουαρίου. Την ίδια περίοδο η τιμή παραγωγού ανήλθε στα 0,55 ευρώ ανά κιλό τον Σεπτέμβριο, ενώ τον Φεβρουάριο μειώθηκε στα 0,52 ευρώ.
Στη 12η θέση των πιο εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων κατατάχθηκε το βαμβάκι το 2018, από τη 10η θέση το 2017. Συνολικά, το 2018 εξήχθησαν 214.673,6 τόνοι, όγκος μειωμένος κατά 7,49%, ενώ σε αξία υπήρξε μείωση κατά 2,95%, ήτοι 338,4 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το πρώτο τρίμηνο του 2019 οι εξαγωγές σημείωσαν σημαντική βελτίωση, εκτοξεύοντας το βαμβάκι στην τρίτη θέση των πιο εξαγώγιμων προϊόντων, από την 11η θέση που κατείχε το αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 19 παραγωγικών επιχειρήσεων. Από τα συμπεράσματα προκύπτει ότι ο κύκλος εργασιών το 2017 υποχώρησε κατά 6,7%, στα 566,44 εκατ. ευρώ, από 607,31 εκατ. ευρώ 2016.
Σημαντική μείωση κατά 52,9% σημείωσαν τα ΚΠΤΦΑ στα 9,83 εκατ. ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων διαμορφώθηκαν σε ζημίες 3,59 εκατ. ευρώ, από κέρδη 10,32 εκατ. ευρώ το 2016. Τα περιθώρια EBITDA και EBT υποχώρησαν σε 2,3% και στο 0,1%, αντίστοιχα. Οι απαιτήσεις εισπράχθηκαν σε 55 ημέρες, από 38 το 2016.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr