Παρουσιάζοντας τα βασικότερα σημεία της έκθεσης - η οποία στηρίχθηκε στα αναθεωρημένα στοιχεία του ΑΕΠ- ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, κ. Ανχελ Γκουρία, αφού αναγνώρισε τη σημαντική δημοσιονομική πρόοδο που σημείωσε η ελληνική οικονομία, ωστόσο, χαρακτήρισε το συνταξιοδοτικό, αλλά και την αγορά εργασίας, ως τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.
Ειδικά για τις συντάξεις ο κ. Γκουρία, επέμεινε στην αναθεώρηση του ασφαλιστικού, αλλά και στην άρση των κινήτρων που δίδονται σήμερα για την πρόωρη συνταξιοδότηση. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι η Ελλάδα στο θέμα της πρόωρης συνταξιοδότησης κερδίζει το χρυσό μετάλλιο, καθώς μεγάλο μέρος των δαπανών του προϋπολογισμού, διοχετεύονται προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ επίσης, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα, το υφιστάμενο σύστημα πρόωρης συνταξιοδότησης «εξαφανίζει» τα όποια κίνητρα έχουν οι εργαζόμενοι για να εργαστούν περισσότερο.
Αναφορικά με την αγορά εργασίας, ο κ. Γκουρία εκφράζει ανησυχίες για το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό των νέων που δεν είναι ούτε απασχολούμενοι, ούτε εκπαιδευόμενοι, ενώ πρότεινε την άμεση μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος εισηγούμενος στην κυβέρνηση ριζοσπαστικές αλλαγές, που μεταξύ άλλων προβλέπουν την εισαγωγή διδάκτρων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Τέλος, ο κ. Γκουρία αναγνώρισε τις προσπάθειες που γίνονται στο φορολογικό τομέα, όπως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς και ο μηχανισμός είσπραξης των δημοσίων εσόδων, πλην όμως έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τον ανεξέλεγκτο ρυθμό αύξηση των κρατικών δαπανών, οι οποίες ελλοχεύουν κινδύνους για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.
Αναφορικά με το περιεχόμενο και τις συστάσεις της έκθεσης, ο υπουργός οικονομίας και οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι η έκθεση εκφράζει σε μεγάλο βαθμό τη δημοσιονομική αποκατάσταση, η οποία παρατηρείται στην ελληνική οικονομία, ωστόσο ταυτίζεται με το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση ότι η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη στα μισά του δρόμου, και γι αυτό απαιτείται περισσότερη δουλειά.
Κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις του ΟΟΣΑ για το ασφαλιστικό,ο υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι οι προτάσεις του οργανισμού είναι σεβαστές, πλην όμως δεν είναι δεσμευτικές, καθώς η ελληνική κυβέρνηση περιμένει το πόρισμα της επιτροπής που έχει συσταθεί για την αναθεώρηση του ασφαλιστικού, και στο πλαίσιο του κοινωνικού διαλόγου θα υπάρξει ευρύτερος συγκερασμός των προτάσεων, προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη κοινωνική αποδοχή.
Τα βασικά σημεία της έκθεσης
Στην έκθεση του ο ΟΟΣΑ, προβλέπει διατήρηση του ρυθμού ανάπτυξης στο 4% την επόμενη διετία, ενώ ταυτόχρονα κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τον πληθωρισμό και το δημοσιονομικό έλλειμμα, το οποίο αναμένεται να παραμείνει διευρυμένο.
Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται στην έκθεση, ως το μεγαλύτερο επίτευγμα της ελληνικής κυβέρνησης θεωρείται η μείωση του ελλείμματος το 2006 σε ποσοστό πλέον του 5% του ΑΕΠ και κάτω από το 3% που είναι και το όριο, ενώ εκτιμά ότι η εξισορρόπηση των μεγεθών θα επέλθει μέχρι το 2012.
Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων, κρίνεται ως αναγκαία η αύξηση των φορολογικών εσόδων μέσω αποτελεσματικής πολιτικής διαχείρισης και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.
Στον τομέα της ανεργίας ο ΟΟΣΑ στην ετήσια έκθεσή του αναφέρει ότι η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, κυρίως στους νέους και στις γυναίκες, ενώ προτείνει την μείωση του εργατικού κόστους και τη χαλάρωση της αυστηρής νομοθεσίας για την προστασία της απασχόλησης.
Στο επίπεδο του ασφαλιστικού, ο ΟΟΣΑ υπογραμμίζει την ανάγκη για μία μεγάλης κλίμακας μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, ώστε να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα του συστήματος ασφάλισης, να εξαφανισθούν οι στρεβλώσεις στην αγορά εργασίας και να αντιμετωπιστεί επαρκώς το πρόβλημα της φτώχειας.
M. Χριστοδούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr