Η Επιτροπή αναφέρει ότι το ελληνικό ΑΕΠ "μειώθηκε περαιτέρω το πρώτο τρίμηνο του 2019", ενώ σημειώνει ότι τα πρόσφατα "μέτρα" που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση "αναμένεται να δώσουν μια βραχυπρόθεσμη ώθηση στην οικονομία".
Εύθραυστη η ανάκαμψη
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ ήταν 0,2% το πρώτο τρίμηνο του 2019, το οποίο αντιστοιχεί σε ένα ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 1,3% σε σχέση με 1,5% το προηγούμενο τρίμηνο, υπογραμμίζεται στην έκθεση, τονίζοντας ότι η εν λόγω επιβράδυνση αποδεικνύει τον εύθραυστο χαρακτήρα της ανάκαμψης της Ελλάδα.
Η ανάσα στο πρώτο τρίμηνο οφείλεται, όπως επισημαίνει η Κομισιόν, στην ανάκαμψη των επενδύσεων, συγκεκριμένα στον κατασκευαστικό τομέα και στις επενδύσεις σε είδη εξοπλισμού.
«Βαρίδια» εξαγωγές και δημόσια κατανάλωση
Η ιδιωτική κατανάλωση ανέκτησε τις απώλειές της από το προηγούμενο τρίμηνο προκαλώντας έτσι μια σχετική αύξηση της εγχώριας ζήτησης, επισημαίνει η έκθεση της Επιτροπής, με τον υποτονικό τομέα των εξαγωγών και τη μειωμένη δημόσια κατανάλωση να αποτελούν ανάχωμα για την ανάπτυξη. "Και οι δύο αυτοί παράγοντες υποδηλώνουν ότι κάποιοι από τους κινδύνους που είχαν επισημανθεί στην προηγούμενη πρόβλεψη έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται", υπογραμμίζει η έκθεση.
Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εκτιμά πως η ιδιωτική κατανάλωση "θα ανακάμψει το υπόλοιπο του έτους" και επομένως πρόκειται να αντισταθμίσει κάποιες από τις "δυσμενείς εξελίξεις" που αναμένονται από τον τομέα των εξαγωγών. "Πέρα από τη θετική επίδραση της αύξησης των κατώτατων μισθών στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, που μπορεί να είναι πιο έντονη το δεύτερο τρίμηνο, τα δημοσιονομικά μέτρα του Μαΐου, θα μπορούσαν να συμβάλουν περαιτέρω στην ιδιωτική κατανάλωση", αναφέρει.
Καθοδική αναθεώρηση για την ανάπτυξη
Συνολικά, ο ρυθμός αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ προβλέπεται να φτάσει στο 2,1% το 2019 και 2,2% το 2020 καθώς αναμένεται "αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων".
Αναφορικά με τους ενδεχόμενους κινδύνους για την ελληνική οικονομία, η Επιτροπή σημειώνει ότι σχετίζονται τόσο με εξωτερικούς όσο και με εσωτερικούς παράγοντες και συγκεκριμένα με την "ισχυρότερη από την αναμενόμενη αποδυνάμωση του διεθνούς περιβάλλοντος και την υποεκτέλεση του προϋπολογισμού".
Πιέσεις στον πληθωρισμό
Η Επιτροπή κάνει λόγο για "ήπια πίεση στις τιμές" με τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται στο 0,6% το Μάιο, ενώ προβλέπει πως θα διαμορφωθεί στο 0,8% το 2019 και το 2020. Η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τον πληθωρισμό, αν και ο όποιος αντίκτυπος "θα μπορούσε να αντισταθμιστεί από την αύξηση της κατανάλωσης".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr